Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Politológ: Je najvyšší čas, aby strany prikladali voľbám do EP väčšiu dôležitosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Čoraz väčšia miera rozhodovania sa presúva z národných úrovní do Bruselu a pri hlasovaní v Európskom parlamente (EP) začína prevažovať stranícky princíp nad národným. Dnes to uviedol politológ Juraj Marušiak s tým, že je najvyšší čas, aby strany začali eurovoľbám prikladať väčšiu dôležitosť.

"Je otázne, do akej miery sú voliči informovaní, čo všetko závisí od európskych inštitúcií. EÚ sa stále vníma ako niečo vzdialené od našej domácej problematiky," poznamenal. Aj preto neočakáva výrazne vyššiu volebnú účasť na májových voľbách v porovnaní s minulosťou a predpokladá relatívne mdlú kampaň. Slovensko bolo doteraz vždy z hľadiska volebnej účasti na chvoste.

"Prezidentské voľby (marec) vyvolajú istú mobilizáciu voličov a potom zrejme bude istý útlm. Eurovoľby sú v každej krajine menej vzrušujúce ako voľby týkajúce sa domácich inštitúcií," poznamenal politológ zo Slovenskej akadémie vied. Očakáva však istú mobilizáciu euroskeptických politických síl založenú na strachu a kritike EÚ.

"Práve strany ako Nova a SaS budú podstatne aktívnejšie pred eurovoľbami ako strany, ktoré obhajujú buď status quo v EÚ alebo sú za prehĺbenie európskej integrácie," myslí si.

Na otázku, či tentoraz na kandidačných listinách očakáva viac politikov prvého sledu, odvetil, že napríklad v prípade SaS, ktorá nominovala ako historicky prvý politický subjekt aj svojho predsedu Richarda Sulíka, ide skôr o záchranný manéver pre vedúcu garnitúru strany.

"Preferencie SaS sa pohybujú na hranici zvoliteľnosti. Iné strany až tak významné osobnosti zrejme nominovať nebudú. Eurovoľby pre niektoré politické zoskupenia totiž slúžia ako ventilácia istých vnútrostraníckych sporov, teda často v prípade politikov, ktorí nemajú veľmi dobré vzťahy s vedením, sa toto napätie rieši ich delegovaním do EP," dodal.

Politológ Grigorij Mesežnikov sa nazdáva, že politické strany tentoraz prikladajú eurovoľbám väčšiu dôležitosť, než pred piatimi rokmi. Súvisí to podľa neho s tým, že "problematika EÚ výraznejšie zasahuje do diania na Slovensku a ovplyvňuje postoje väčšej časti obyvateľstva". Aj preto podľa neho nemôžeme byť prekvapení, že strany teraz začínajú nominovať na kľúčové pozície na kandidačnej listine už aj popredných, či najpoprednejších predstaviteľov.

Mesežnikov predpokladá, že aj v prípade iných strán sa na kandidačných listinách zjavia ich kľúčové postavy, čo by v konečnom dôsledku mohlo zvýšiť tradične nízku volebnú účasť v eurovoľbách na Slovensku. "Aktívnejšie postoje politických strán a účasť popredných predstaviteľov na kandidačných listinách môžu práve zvýšeniu volebnej účasti nahrávať," dodal Mesežnikov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu