Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Do Afganistanu odišlo ďalších 57 slovenských vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Začiatkom januára odišlo do operácie ISAF v Afganistane ďalších 57 slovenských vojakov. Na starosti budú mať najmä poradenské a mentorské úlohy. V súčasnosti pôsobí v operácií ISAF spolu 289 slovenských vojakov.

V poradenskej skupine pre jednotky afganských špeciálnych síl (SOAG – Special Operation Advisory Group), ktorá plní úlohy poradenstva a podpory jednotkám afganských špeciálnych síl a ich veliacim štruktúram, bude pôsobiť 24 vojakov. Zvyšných 33 vojakov bude v poradenskom tíme pre Manévrový prápor rýchlej reakcie (MSF SFAT – Mobile Strike Force Security Forces Advisory Team).

"V prípade potreby poskytuje podporu v operačnom plánovaní taktických nasadení v ofenzívnych, defenzívnych, bezpečnostných a stabilizačných operáciách," vysvetlila úlohy tímu hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Podľa uznesenia vlády z augusta minulého roka má v januári smerovať do Afganistanu aj zdravotnícky tím, ktorý by mal mať do päť vojakov. Vojaci budú pôsobiť v rámci česko-slovenského chirurgického tímu v poľnej nemocnici na medzinárodnom letisku v Kábule. Ukončenie operácie ISAF je naplánované na koniec roku 2014. NATO by malo v Afganistane pôsobiť aj po tomto termíne v rámci novej podpornej a poradenskej misie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu