Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Sneh nie je: Lomnické sedlo otvorili pre peších turistov

Lomnické Sedlo
Lomnické Sedlo (Zdroj: SITA)

POPRAD – V Tatranskej Lomnici dnes spustili do prevádzky sedačkovú lanovku zo Skalnatého plesa do Lomnického sedla.

Aj keď podľa kalendára je zima a túto lanovku spúšťajú v januári len počas vhodných podmienok na lyžovanie v Lomnickom sedle, tentoraz je lanovka určená len pre peších. Lomnické sedlo je prakticky bez snehu. „Dnes sme spustili Lomnické sedlo, ale len pre peších turistov. Minulý rok sa spúšťalo Lomnické sedlo pre lyžiarov 31. januára,“ uviedla Zuzana Fabianová zo spoločnosti Tatry mountain resorts, ktorá prevádzkuje stredisko Tatranská Lomnica.

Zima bez snehu podľa Fabianovej neodrádza ľudí od návštevy Vysokých Tatier. Zaujímavosťou tohtoročnej zimy je podľa Fabianovej aj skutočnosť, že počas zimnej top sezóny zaznamenali nárast predaja turistických máp. „Ľudia si v zime kupujú turistické mapy a snažia sa Tatry poznávať peši a nie na lyžiach,“ dodala Fabianová.

Na Štrbskom Plese, v Smokovcoch i Tatranskej Lomnici sú však stále zjazdovky, na ktorých sa dá lyžovať. Zatiaľ nehrozí zatváranie už otvorených zjazdoviek. V strediskách je okolo 40 centimetrov snehu. „Podľa meteorológov má prísť ochladenie, takže sme optimisti a veríme, že sezóna bude pokračovať až do mája,“ dodala Fabianová.

Zimná lyžiarska sezóna vo Vysokých Tatrách sa začala na prelome novembra a decembra „Mali sme dostatok prírodného snehu, zasnežovali sme, avšak situácia sa potom zmenila a počasie nebolo vhodné na zasnežovanie,“ uviedla Fabianová. Spôsobil to inverzný charakter počasia, keď v nižších polohách bolo chladnejšie a vyššie stúpali teploty vysoko nad bod mrazu. Podobný charakter počasia prevláda vo Vysokých Tatrách až doteraz.

Najviac to pocítili vyššie položené zjazdovky v tatranských strediskách. Mimo prevádzky sú napríklad stále zjazdovky v Lomnickom sedle, zo Skalnatého plesa na Štart v Tatranskej Lomnici alebo Solisko na Štrbskom Plese. Túto sezónu nebola v prevádzke zatiaľ ani sánkarská dráha z Hrebienka do Starého Smokovca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu