Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prevoz mŕtvych vojakov z Afganistanu: Fico po nich poletí špeciálom!

Pri bombovom výbuchu v Kábule zahynuli dvaja Slováci Zobraziť galériu (2)
Pri bombovom výbuchu v Kábule zahynuli dvaja Slováci (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenskí vojaci, ktorí zahynuli pri piatkovom (27. 12.) bombovom útoku na vojenský konvoj v afganskom Kábule, sa nachádzali v prvom vozidle, ktoré bolo pancierované. V druhom aute konvoja tiež sedel slovenský vojak, tomu sa však nič nestalo.

Minister obrany SR Martin Glváč dnes na brífingu potvrdil, že jeden zo slovenských vojakov zahynul na mieste incidentu a druhý počas prevozu do nemocnice. Vyšetrovanie útoku prebieha pod záštitou USA. Zapoja sa doň aj Slováci.

"Išlo o bežnú rutinnú prácu, ktorú uskutočňujú niekoľkokrát za deň pod vedením líderskej krajiny, v tomto prípade USA. Išlo o teroristický útok, keď civilné auto naložené trhavinami bolo odpálené pravdepodobne na diaľku," uviedol dnes šéf rezortu obrany s tým, že útok sa stal v husto osídlenej časti mesta, kadiaľ prechádzajú vojenské konvoje pravidelne. Pozostatky oboch vojakov by mali v najbližšom čase previezť na Slovensko.

V súčasnosti sa stále nachádzajú v Afganistane na základni Bagram. Po telá oboch vojakov by mali odletieť minister obrany spolu s premiérom Robertom Ficom. Ministerstvo však pracuje na viacerých variantoch prepravy pozostatkov.

Daniel Zmeko a Martin
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR)

Glváč opätovne vyjadril úprimnú sústrasť rodinám a blízkym vojakov. Ku kondolencii sa okrem prezidenta SR Ivana Gašparoviča, premiéra a šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka dnes pridal aj predseda parlamentu Pavol Paška. "Je mi nesmierne ľúto mladých mužov a najmä ich rodín, pre ktoré je ich strata nenahraditeľná. Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým, súcitím s matkami a spomínam s vďačnosťou na všetky obete, ktoré sa svojou statočnosťou a odvahou dokázali postaviť terorizmu," uviedol Paška.

Mŕtvi vojaci boli súčasťou päťčlennej slovenskej skupiny, ktorá na základni pri Kábule pripravovala príchod ďalších 78 slovenských vojakov, tí tam budú pôsobiť od 1. januára budúceho roka. Traja slovenskí vojaci zatiaľ zostávajú v Afganistane.

"V prípade, že by niektorí z nich prejavil záujem ukončiť misiu, či už zo zdravotných, alebo psychických dôvodov, bude mu vyhovené. Zároveň títo vojaci budú pod dohľadom psychológov, ktorých tam vyšleme," informoval náčelník riadenia operácií Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniel Zmeko. Traja vojaci zároveň osobne pripravujú transport ostatkov kolegov na Slovensko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu