Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Dobrá správa pre vodičov: Od nového roka budeme za pokuty platiť menej

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: podkapotou.sk)

BRATISLAVA - Pokuty za niektoré dopravné priestupky budú od nového roka nižšie. Za nezapnuté bezpečnostné pásy či prekročenie rýchlosti v obci do 20 km/h bude hroziť pokuta maximálne 50 eur. Zmeny prináša od 1. januára novela zákona o cestnej premávke, ktorú parlament schválil v októbri. Horná hranica pokuty sa znižuje zo súčasných 60 na 50 eur pri menej závažných dopravných priestupkoch.

„Je to približne 80 položiek v rámci sadzobníka pokút,“ uviedol viceprezident Policajného zboru SR Ľubomír Ábel. Závažnejších priestupkov, ako sú napríklad jazda na červenú, odmietnutie podrobiť sa vyšetreniu na zistenie požitia alkoholu, nedanie prednosti vozidlu s právom prednosti jazdy, sa zníženie sadzby netýka. Priestupkov spáchaných závažnejším spôsobom je 23.

Päťdesiateurový strop bude platiť aj pri prekročení rýchlosti, a to v obci do 20 km/h a mimo obce do 30 km/h. Ak teda vodič pôjde v obci napríklad rýchlosťou 69 km/h, dostane maximálne 50 eurovú pokutu. Mimo obce je hranica zvýšená až do prekročenia o 30 km/h. „Pokiaľ bude vodičovi mimo obce napríklad na ceste I. triedy nameraná rýchlosť 119 km/h a na diaľnici 159 km/h, tak maximálna horná hranica na uloženie blokovej pokuty bude tiež 50 eur,“ ozrejmil Ábel. 

Polícia sa rozhodla znížiť hornú hranicu pokút preto, že je menej nehôd, doprava je pomalšia, bezpečnejšia a vodiči sú podľa nej zodpovednejší. „Polícia do určitej miery vyšla v ústrety disciplinovaným vodičom,“ povedal policajný viceprezident. Podľa Ábela týmto krokom deklarujú aj to, že polícii nejde o vyberanie pokút. „Keby nám išlo o vyberanie pokút, tak nepristúpime k zníženiu hornej hranice pri takom množstve položiek,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu