Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Riaditeľ UNB tvrdí, že za spoplatnenie parkovísk nemôže

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Miroslav Bdžoch tvrdí, že nie je zodpovedný za spoplatnenie parkovísk pred Nemocnicou Ružinov a Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda v Petržalke.

"Nepodieľal som sa na príprave verejného obstarávania, ani na podpísaní zmluvy na prenájom parkovísk, čo je zrejmé aj z listín, s ktorými disponuje UNB," bráni sa Bdžoch proti tvrdeniam členov hnutia NOVA, podľa ktorých by mal byť pre spoplatnené parkovanie pred nemocnicami z funkcie odvolaný. Stanovisko riaditeľa UNB Miroslava Bdžocha agentúre SITA poslala hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská.

Ako informovala, proces prípravy verejného obstarávania sa začal v marci 2011, keď bol riaditeľom Univerzitnej nemocnice Jozef Sabol, ktorý o dva mesiace vo funkcii skončil. Bdžoch bol v tom čase tretí rok námestníkom pre zdravotnú starostlivosť - pre chirurgické výkony.

"Bola to odborná pozícia. Nemal som dosah na rozhodovanie o nakladaní s majetkom UNB a ani na podpisovanie zmlúv týkajúcich sa tejto oblasti," vysvetľuje Bdžoch svoju vtedajšiu funkciu s tým, že opis právomocí v tejto pozícii predložil aj médiám. Dočasným štatutárom UNB sa stal Bdžoch iba nakrátko, kým vtedajší minister zdravotníctva Ivan Uhliarik vymenoval do funkcie riaditeľa nemocnice Miroslava Bucha.

Opak si však myslí hnutie NOVA, podľa ktorého Bdžoch od roku 2008 zastával funkciu ako námestník riaditeľa UNB a tak bol počas celej doby vyhlásenia a vyhodnotenia tendra v úzkom vedení nemocnice.

"Ešte dôležitejší je fakt, že tender bol ukončený 24. mája 2011 a Miroslav Bdžoch bol tri dni na to poverený riadiť Univerzitnú nemocnicu a stal sa teda zastupujúcim riaditeľom," uviedlo v nedeľu hnutie NOVA vo svojom stanovisku. Práve v tomto období sa podľa informácií hnutia začalo iba rokovať o samotnom znení koncesnej zmluvy a tak mal Bdžoch dosť času na to, aby vyrokoval podstatne výhodnejšie podmienky v porovnaní s tými, ktoré platia v súčasnosti. Bdžoch však odmieta argumenty, že práve tieto okolnosti ho usvedčujú o jeho zodpovednosti za podpis zmluvy o prenájme parkovísk.

"Sú to absurdné tvrdenia, ktorých cieľom je odvrátiť pozornosť od faktov. Od šíriteľov týchto neprávd budem požadovať verejné ospravedlnenie," dodal.

Ako Bdžoch vo svojom stanovisku vysvetlil, zmluvu s koncesionárom podpísal riaditeľ Miroslav Bucha 22. decembra 2011, štyri mesiace po jeho nástupe do funkcie. Ministerstvo zdravotníctva, ktoré vtedy viedol Uhliarik, proces verejného obstarávania odobrilo 6. decembra 2011 a v ten deň bol aj oznámený výsledok koncesionárovi.

Zmluva na prenájom parkovísk je podpísaná na 10 rokov. Ako uvádza Bdžoch vo svojom stanovisku, pre snahy UNB o zneplatnenie zmluvy sa parkoviská pred nemocnicami v Ružinove a Petržalke spoplatnili až v decembri tohto roka. Ako ďalej súčasný riaditeľ UNB uvádza v stanovisku, na plochách pred oboma nemocnicami je k dispozícii vyše 200 neplatených parkovacích miest, ktoré môžu využívať pacienti aj zamestnanci zadarmo, pretože nie sú predmetom koncesnej zmluvy.

Pre invalidov, ktorí potrebujú zaparkovať čo najbližšie k vchodu, nemocnica na vlastných pozemkoch zatiaľ vytvorila po dve miesta pred oboma nemocnicami. Neskôr plánujú pre invalidov zabezpečiť ešte ďalších desať miest. Nemocnica rokuje aj s bratislavským magistrátom o ďalších možnostiach, ako zlepšiť tento stav. Zároveň UNB rokuje s predstaviteľmi magistrátu o ďalších možnostiach zlepšenia stavu.

Parkoviská pred Nemocnicou Ružinov a Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda v Petržalke si prenajala spoločnosť ZIPP-S. Zmluva, ktorú súkromník s UNB uzavrel, podľa ministerstva zdravotníctva nie je vypovedateľná, vedenie UNB už podniklo vyše 50 právnych krokov s cieľom zmluvu vypovedať.

Podľa šéfky rezortu zdravotníctva Zuzany Zvolenskej sa UNB obrátila na Úrad pre verejné obstarávanie aj okresnú prokuratúru, obe však potvrdili, že zmluva je platná. Ministerka zároveň zdôraznila, že v prípade vypovedania zmluvy bez relevantného právneho titulu by musela nemocnica zaplatiť koncesionárovi ujdený zisk viac ako milión eur, čo si nemocnica nemôže dovoliť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu