Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Najväčší problém Slovákov: Armádu 400-tisíc nezamestnaných má znížiť 200 miliónov eur!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Najväčší problém na Slovensku majú ľudia s hľadaním práce. Nezamestnaných neubúda a tak o každé pracovné miesto je záujem. Armáda vyše 400-tisíc ľudí bez práce je dôkazom katastrofálnej situácie. Najohrozenejšou skupinou sú najmä mladí do 29 rokov, o ktorých sa začína hovoriť ako o stratenej generácii.

Najnovšie čísla odhadujú percento nezamestnaných na 13,84%, čo je v porovnaní s číslami, kedy udrela kríza, nezmenený stav. Aj preto Európska únia bije na poplach a chce tento problém riešiť.

"My nezamestnanosti venujeme maximálnu pozornosť a budem veľmi rád, ak sa naplní predpoklad Európskej komisie, že v roku 2014 by mohlo dôjsť k poklesu celkovej nezamestnanosti na Slovensku," povedal Robert Fico.

V novom rozpočte EÚ na roky 2014 až 2020 má ísť až 6 miliárd eur na problém nezamestnanosti mladých. Na Slovensko by malo z toho putovať približne 200 miliónov eur.

Štát musí podať pomocnú ruku a spolufinancovať projekty na zníženie problému zamestnanosti mladých. Predseda vlády však v tom nevidí problém, malo by sa blýskať na lepšie zajtrajšky.

"Nebojím sa toho, že pokiaľ pripravíme v akčnom pláne dobré projekty na zamestnávanie mladých ľudí, že by sme neboli schopní spolufinancovať to, čo zaplatí EÚ," potvrdil premiér na stretnutí s európskymi predstaviteľmi v Paríži.

Vláda sa novými projektami snaží katastrofálny stav nezamestnaných zvrátiť. Situácia by sa mala podľa politických predstaviteľov zlepšiť už v roku 2014.

Zlá situácia sa od príchodu krízy na Slovensku príliš nezlepšila. Strata pracovných návykov, nedostatok praxe alebo neuplatniteľnosť kvôli nepotrebnému vysokoškolskému odboru, môže vystaviť najmä mladých na veľmi tŕnistú cestu životom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu