Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kotleba si trúfa na víťazstvo v druhom kole: „Skromná“ kampaň za tisícky eur!

Kandidát na predsedu BSK Marián Kotleba počas tlačovej besedy Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) k výsledkom 1. kola volieb poslancov a predsedov do orgánov samosprávnych krajov - vyšších územných celkov (VÚC) v Banskobystrickom samosprávnom kraji. Zobraziť galériu (20)
Kandidát na predsedu BSK Marián Kotleba počas tlačovej besedy Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) k výsledkom 1. kola volieb poslancov a predsedov do orgánov samosprávnych krajov - vyšších územných celkov (VÚC) v Banskobystrickom samosprávnom kraji. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Máme za sebou prvé kolo župných volieb, kde sme si volili poslancov a predsedov samosprávnych krajov. Včerajšia účasť bola veľmi nízka. Podľa známych výsledkov volilo len okolo 900 tisíc oprávnených voličov. Sledujte s nami povolebný deň v reakciách politikov na výsledok volieb. Zatiaľ to vyzerá tak, že Slovensko zostáva aj naďalej červené.

19:20 KDNP oceňuje úspech SMK vo voľbách do vyšších územných celkov

Maďarská vládna Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) považuje za vynikajúci úspech, že Strana maďarskej komunity (SMK) vo voľbách do vyšších územných celkov na Slovensku dosiahla "kľúčový úspech". Vyhlásil to dnes podľa agentúry MTI predseda KDNP Zsolt Semjén.
"KDNP gratuluje k dosiahnutým výsledkom, vplyvom ktorých poslanci SMK získali mandát aj tam, kde už dlhú dobu nebolo možné presadiť maďarského kandidáta," píše sa vo vyhlásení Semjéna.

Víťazom v boji o voličské hlasy Maďarov žijúcich na Slovensku medzi SMK a Most-Híd sa z hľadiska absolútnych čísiel stala SMK. Z jej listiny, prípadne s podporou SMK, sa do župných samospráv podarilo dostať 39 maďarských poslancov, konštatovala MTI.

Predseda SMK József Berényi vyhlásil, že po voľbách do VÚC má jeho strana viac regionálnych poslaneckých kresiel ako predtým. Most-Híd vedený Bélom Bugárom obsadil v župných samosprávach 17 mandátov, z nich štyri z vlastnej kandidátky a 13 poslancov z kandidátky rôznych koaličných listín.

17:45 Označenie za extrémistu podľa Kotlebu uráža jeho voličov

 

Marián Kotleba vníma označovanie svojej osoby a strany Ľudová strana Naše Slovensko za extrémistickú ako prejav strachu zlodejov, že im niekto príde narobiť do ich košiara poriadky. Reagoval tak na dnešnom brífingu na stanoviská politikov k jeho postupu do druhého kola voľby predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja, najmä na výroky premiéra Roberta Fica v dnešnej televíznej diskusii. „Osobne ma mrzí to, že si tu premiér štátu dovolí urážať ľudí, ktorí nám dali dôveru, označovať ich rozhodnutie za nejaké extrémistické. A keď už pán premiér rozprával o tom, že Smer zvíťazil, môj argument bude, že Kotleba, ako podľa nich extrémista a neviem čo všetko, získal ako poslanec viac hlasov ako ktorýkoľvek smerácky poslanec v celej republike,“ uviedol Kotleba.

Svoj volebný úspech pripisuje tomu, že ľudia ocenili, že ponúkal jednoduché konštruktívne riešenia a nie otrepané frázy a drahé bilbordy. „Naša kampaň nebola o cigánskej otázke, hoci je dôležitá. Nosná téma bolo zlepšenie sociálnych podmienok pre slušných ľudí, mladých ľudí, aby nemuseli z kraja odchádzať. To bude gro aj v druhom kole,“ dodal Kotleba. O podporu iných politických strán sa pred druhým kolom uchádzať neplánuje.

Kotleba postúpil do druhého kola volieb predsedu BBSK z druhého miesta so ziskom 21,3 percenta platných hlasov, keď zaňho v sobotných voľbách hlasovalo 26 251 obyvateľov kraja. Z prvého miesta postúpil súčasný župan Vladimír Maňka, ktorý získal hlasy 60 960 občanov, čo je 49,47 percenta platných hlasov. Za poslanca Zastupiteľstva BBSK Kotlebu zvolilo 8 678 občanov a vo svojom volebnom obvode (Banská Bystrica) tak získal najviac hlasov spomedzi všetkých kandidátov.

17:00 Marián Kotleba si trúfa na víťazstvo v boji o post predsedu BBSK

Na víťazstvo v druhom kole volieb o post predsedu banskobystrického samosprávneho kraja si trúfa aj líder Ľudovej strany Naše Slovensko Marián Kotleba. Ako vyhlásil dnes na tlačovej besede v Banskej Bystrici, keby na to neboli predpoklady, nešiel by do toho. Podľa výsledkov volieb do samosprávnych krajov sa Marián Kotleba dostal do druhého kola o post predsedu s kandidátom koalície Smer-SD Vladimírom Maňkom.

Marián Kotleba je s výsledkami sobotných volieb do samosprávnych krajov mimoriadne spokojný. "Chcel by som sa týmto poďakovať naozaj všetkým voličom. Pred druhým kolom nebudem opätovať invektívy pánovi Vladimírovi Maňkovi, ani premiérovi Robertovi Ficovi. Môžem len skonštatovať, že do volebnej kampane sme investovali 5000 eur, nemali sme žiadne bilbordy, napriek tomu som vo voľbách na post poslanca BBSK získal viac hlasov, ako ktorýkoľvek kandidát strany Smer-SD na celom Slovensku. V prípade, že by som zostal na poste poslanca BBSK sa budem usilovať o čo najefektívnejšie využívanie prostriedkov a o maximálnu informovanosť obyvateľov," vyhlásil Kotleba.

Pred druhým kolom volieb o post predsedu BBSK Marián Kotleba o prípadných spojenectvách z inými stranami politického spektra zatiaľ hovoriť nechce. "Dnes je to naozaj o druhom kole volieb, nie o spojenectvách. Boli strany, ktoré sa od nás dištancovali a my sa dištancujeme od nich. V prípade, že by som sa stal predsedom BBSK, verím, že by sme našli spôsoby, ako spolupracovať aj so zastupiteľstvom v tomto zložení," dodal líder ĽS NS.

Kandidát na predsedu BSK
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

16:50 Zo štyroch europoslancov obstáli dvaja, zatiaľ len čiastočne

Zo štyroch europoslancov, ktorí v sobotňajších voľbách bojovali o post predsedu samosprávnych krajov, obstáli len dvaja. Ani jeden z nich síce nezvíťazil v prvom kole, dostali sa ale do druhého, a tak ešte majú nádej, že najbližšie štyri roky povedú svoj kraj. Ide o europoslancov Smeru-SD Vladimíra Maňku a Moniku Flašíkovú Beňovú (obaja Smer-SD).

Lepšie z nich obstál Maňka. V Banskobystrickom kraji, ktorý vedie a pokúša sa post obhájiť, za neho hlasovalo 49,47 percenta voličov, čo mu však na víťazstvo v prvom kole nestačilo. V druhom si zmeria sily s Marianom Kotlebom (ĽS-NS).

Do druhého kola postúpila aj Flašíková Beňová, ktorá sa uchádza o post šéfky Bratislavského kraja (BSK). V sobotu našla podporu u 24,10 percenta voličov. V druhom kole zvedie súboj s predsedom kraja, šéfom SDKÚ-DS a poslancom Národnej rady SR Pavlom Frešom, ktorého v prvom kole volilo 48,38 percenta.

O predsednícky post sa uchádzali aj europoslanci Jaroslav Paška (SNS) a Miroslav Mikolášik (KDH). Ani jeden z nich však voličov nepresvedčil. Pašku v BSK volilo 2,48 percenta voličov a Mikolášika v Žilinskom kraji 28,35 percenta. Ich volebné výsledky nestačili ani na postup do druhého kola.

Kreslo šéfa kraja láka aj viacerých poslancov Národnej rady SR. Okrem Freša, ktorý môže post šéfa BSK opäť získať, kandidoval v tomto kraji aj Daniel Krajcer (NOVA). Volilo ho 13,56 percenta voličov. Ivana Uhliarika (KDH) chcelo v Trnavskom kraji za predsedu 18,26 percenta voličov, čo nestačilo na postup do druhého kola. Rovnako v tomto kraji skončil aj kandidát Mosta-Híd József Nagy. Volilo ho 18,12 percenta.

V Banskobystrickom kraji zas neuspel Ľudovít Kaník z SDKÚ-DS (15,07 percenta) a v Prešovskom kraji Ján Hudacký z KDH (30,27 percenta). Podstatne lepšie obstáli Jaroslav Baška a Juraj Blanár zo Smeru-SD. Obaja vo svojich krajoch získali kreslo predsedu v prvom kole. Bašku v Trenčianskom kraji podporilo 53,45 percenta voličov a Blanára v Žilinskom kraji 54,01 percenta.

Kotleba si trúfa na
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: TASR)

16:45 Päť poslancov NSK neopustilo poslanecké lavice od vzniku krajov

Svoje pôsobenie v Zastupiteľstve Nitrianskeho samosprávneho kraja si v novom volebnom období zopakuje takmer polovica súčasných poslancov kraja. Z celkového počtu 54 poslancov sedí 26 poslancov aj v súčasnom krajskom parlamente. Najskúsenejšími krajskými poslancami sú Karol Gerhát, Juraj Horváth, Imre Hugyivár, Štefan Jancsó a Pavol Meňky, pre ktorých bude nové volebné obdobie už štvrtým, čiže poslancami sú nepretržite od vzniku samosprávnych krajov.

Priemerný vek novozvolených poslancov je 51 rokov. Najmladším bude v súčasnosti 32-ročný veterinárny lekár z obvodu Nové Zámky Juraj Šimunek, najstarším 63-ročný súčasný podpredseda NSK Juraj Horváth. Do poslaneckých lavíc zasadne osem žien, pričom obvody Šaľa, Štúrovo a Topoľčany budú mať v krajskom parlamente čisto mužské zastúpenie. Do Zastupiteľstva NSK sa dostalo 13 starostov či primátorov. Silné zastúpenie budú mať v novom krajskom parlamente pedagógovia a manažéri. Medzi poslancami však budú aj dvaja primári z novozámockej nemocnice, dvaja poslanci Národnej rady SR, bývalý minister školstva László Szigeti, riaditeľ nitrianskeho Divadla Andreja Bagara Ján Greššo či bývalá primátorka Zlatých Moraviec Serafína Ostrihoňová.

V zastupiteľstve NSK budú v tomto volebnom období dominovať poslanci koalície Smer-SD a KDH. Z celkového počtu 54 poslaneckých mandátov získala koalícia 32 poslaneckých kresiel. Druhou najsilnejšou stranou v Zastupiteľstve NSK bude SMK-MKP so 14 poslancami. Tri poslanecké mandáty získala koalícia Most-Híd, NOVA, OKS, SaS a SDKÚ-DS. Jedného zástupcu bude mať v zastupiteľstve Nitrianskeho samosprávneho kraja SNS. Do poslaneckých lavíc zasadnú aj štyria nezávislí poslanci.

16:30 V piatich krajoch pokračuje kampaň na voľby predsedov

Volebná kampaň v piatich samosprávnych krajoch pokračuje od dnešného vyhlásenia oficiálnych výsledkov Ústrednou volebnou komisiou. Do druhého kola, ktoré bude v sobotu 23. novembra, postupujú v každom z krajov dvaja kandidáti, ktorí získali najväčší počet platných hlasov v prvom kole volieb.

V Bratislavskom kraji sa v druhom kole stretne Pavol Frešo, ktorý získal 48,38 percenta voličských hlasov, a Monika Flašíková - Beňová s podporou 24,1 percenta voličov. V Trnavskom kraji to budú Tibor Mikuš, ktorý získal 40,04 percenta a József Berényi s 18,33 percenta hlasov. V Nitrianskom kraji sa v druhom kole stretnú Milan Belica s 46,87 percenta a Tomáš Galbavý, ktorého volilo 37,34 percenta voličov. V Banskobystrickom kraji to bude Vladimír Maňka, ktorého podporilo 49,47 percenta voličov a Marian Kotleba s 21,3 percenta hlasov. V Košickom kraji sa stretnú Zdenko Trebuľa, ktorý získal 48,57-percentnú podporu voličov a Rudolf Bauer, ktorého podporilo 24,53 percenta voličov.

Kandidát na predsedu BSK
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

Ak niektorý z kandidátov, ktorý postúpil do druhého kola volieb, prestane byť voliteľný za predsedu alebo ak sa práva kandidovať vzdá, postupuje do druhého kola volieb kandidátov ten, kto v prvom kole získal v ďalšom poradí najväčší počet hlasov, teda tretí najúspešnejší kandidát. V druhom kole volieb bude za predsedu zvolený ten kandidát, ktorý získal najväčší počet platných hlasov. Ak pre druhé kolo volieb predsedu nie sú dvaja kandidáti, alebo obaja kandidáti získajú v druhom kole rovnaký počet hlasov, vyhlásia sa nové voľby. Aj pre druhé kolo volieb platí moratórium, ktoré sa začne 48 hodín pred začiatkom volieb a trvá aj počas volieb až do ich skončenia.

V sobotňajších voľbách boli zvolení traja predsedovia krajov. V Trenčianskom kraji zvíťazil Jaroslav Baška s 53,45 percenta hlasov. V Žilinskom kraji pozíciu obhájil Juraj Blanár so ziskom 54,01 percenta, tretím víťazom volieb predsedu kraja je Peter Chudík v Prešovskom kraji s 53,78 percenta hlasov. Svoj hlas v prvom kole odovzdalo celkovo 20,11 percenta oprávnených voličov.

15:10 J. BLANÁR: Neočakávam žiadne zásadné zmeny

 "V ďalšom programovacom období chceme intenzívne pokračovať v čerpaní európskych fondov, ktoré nám významne pomohli zhodnotiť majetok ŽSK. Aby sme naše budovy, či už v sociálnej oblasti, v školstve, ale aj naše cesty zveľadili. Myslím si, že všetky veci, ktoré boli naštartované, boli výsledkom volieb potvrdené," skonštatoval Blanár.

Doplnil, že ŽSK chce pokračovať napríklad v snahe dostať nemocnice do pozitívnych čísel. "To sa nám už podarilo počas dvoch rokov. Ale samozrejme, je pred nami ešte veľa práce. Pretože si musíme vyjasniť financovanie do budúcnosti. Musíme sa veľmi vážne pobaviť o dani z motorových vozidiel, ktorá je dnes diskriminačná a nie je vyvážená. Tam musíme urobiť zmeny. Musíme sa rovnako baviť o zmene financovania v strednom školstve, ktoré takisto dnes nie je úplne v poriadku a je ho potrebné zmeniť. Takže je tu množstvo výziev, ktoré nás čakajú," povedal staronový predseda ŽSK.

14:55 Ženy nebudú mať v orgánoch VÚC ani pätinové zastúpenie

V sobotňajších voľbách do orgánov vyšších územných celkov uspelo spolu 408 kandidátov. Voliči do krajských zastupiteľstiev zvolili 344 mužov, 64 poslaneckých kresiel obsadia ženy. Vo voľbách tak nedosiahli ani 16-percentný podiel. Údaje vyplývajú zo zverejnených výsledkov Štatistického úradu SR.

Štatistický úrad zverejnil aj vekový priemer zvolených poslancov, ktorý je 50 rokov. V kategórii 18 až 24 rokov úrad registruje jedného poslanca. Najviac poslancov a poslankýň sa pohybuje vo vekovej kategórii 35 až 54 rokov. Zvolených mužov v tomto vekovom rozmedzí je 198, žien 42. Päťdesiatpäť a viac rokov má 120 zvolených mužov a 21 zvolených žien. V krajských zastupiteľstvách tvoria muži 84,31 percenta zo zvolených kandidátov a ženy 15,68 percenta. 

Spolu kandidovalo 2 757 ľudí. Aj tu tvorili muži výraznú väčšinu oproti ženám, o hlasy voličov sa uchádzalo 2 090 kandidátov a 485 kandidátok. Ich vekový priemer dosahoval 48 rokov. Opäť bolo najviac kandidátov vo vekovej skupine 35 až 54 rokov.

14:50 SNS apeluje na ľudí, aby v druhom kole išli voliť

Slovenská národná strana (SNS) apeluje na voličov, aby nerezignovali a splnili si občiansku povinnosť aj v druhom kole volieb do VÚC. "Keďže volebná účasť v prvom kole v sobotu 9. novembra 2013 bola podľa očakávania nízka, je šanca to o dva týždne zmeniť," povedal predseda strany Andrej Danko.

14:20 Počas volebného dňa zodpovedali vyše 345 otázok od voličov

Počas sobotňajších (9.11.) volieb do samosprávnych krajov pracovníci ministerstva vnútra odpovedali na 345 otázok od občanov.Pre potreby volieb rezort vytlačil viac ako deväť miliónov hlasovacích lístkov, použil 4,6 milióna obálok, zabezpečil viac ako 30.000 pokynov na spracovanie výsledkov hlasovania, rovnaký počet výkladov k volebnému zákonu, asi 6000 volebných schránok a viac ako 6500 lepiacich pások. Celkovo sa na tlačoviny minulo 88 ton papiera, konkrétne na obálky asi 25 ton papiera. Na úhradu výdavkov spojených s prípravou a vykonaním volieb bolo zo štátneho rozpočtu vyčlenených takmer 10 miliónov eur, z toho vyše 8,6 milióna pre ministerstvo vnútra a 1,3 milióna eur pre Štatistický úrad SR.

14:10 Tri kraje majú predsedu, v piatich bude druhé kolo - rozšírené info

Tri samosprávne kraje už poznajú meno svojho predsedu, ktorý vzišiel zo sobotňajších regionálnych volieb, v piatich krajoch sa bude konať druhé kolo. Oficiálne výsledky volieb do orgánov samosprávnych krajov oznámila na tlačovej konferencii v Bratislave Ústredná volebná komisia. Predsedu ľudia zvolili v prvom kole v Trenčianskom kraji, kde zvíťazil Jaroslav Baška s 53,45 percenta hlasov. V Žilinskom kraji pozíciu obhájil Juraj Blanár so ziskom 54,01 percenta, tretím víťazom volieb predsedu kraja je Peter Chudík v Prešovskom kraji s 53,78 percenta hlasov. Vo zvyšných krajoch sa bude o dva týždne konať druhé kolo, keďže miestni kandidáti na predsedov krajov nezískali viac ako 50 percent odovzdaných hlasov. Svoj hlas v sobotňajších voľbách odovzdalo vo voľbách celkovo 20,11 percenta oprávnených voličov.

V Bratislavskom kraji sa v druhom kole stretne Pavol Frešo, ktorý získal 48,38 percenta voličských hlasov, a Monika Flašíková - Beňová s podporou 24,1 percenta voličov. V Trnavskom kraji to budú Tibor Mikuš, ktorý získal 40,04 percenta a József Berényi s 18,33 percenta hlasov. V Nitrianskom kraji sa v druhom kole stretnú Milan Belica s 46,87 percenta a Tomáš Galbavý, ktorého zvolilo 37,34 percenta voličov. V Banskobystrickom kraji to bude Vladimír Maňka, ktorého podporilo 49,47 percenta voličov a Marian Kotleba s 21,3 percenta hlasov. V Košickom kraji sa stretnú Zdenko Trebuľa, ktorý získal 48,57-percentnú podporu voličov a Rudolf Bauer, ktorého podporilo 24,53 percenta voličov.

Ako oznámil predseda Ústrednej volebnej komisie Štefan Škrabák, počet oprávnených voličov bol 4 463 039. Obálky vydali 897 536 voličom. Najúspešnejšiu koalíciu pri voľbách poslancov krajských zastupiteľstiev tvorilo Kresťanskodemokratické hnutie a strana Smer-SD. Do zastupiteľstiev bolo za túto koalíciu zvolených 57 kandidátov. Spomedzi jednotlivých strán ľudia najviac volili kandidátov strany Smer-SD, ktorá takto do krajských parlamentov poslala 118 poslancov. „Do zastupiteľstiev ôsmich samosprávnych krajov bolo zvolených 408 poslancov,“ oznámil Škrabák. Voliči zvolili do krajských zastupiteľstiev 73 poslancov, ktorí kandidovali ako nezávislí.

Voľbami sa zaoberá aj polícia, ktorá vyšetruje dva prípady údajnej korupcie. „V dvoch veciach je začaté trestné stíhanie vo veci pre podozrenie z volebnej korupcie,“ oznámil viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel. Podozrenia sa týkajú možného kupovania hlasov na východe Slovenska. Bližšie informácie nechcel Ábel povedať, o prípadoch budú podľa neho informovať v najbližších dňoch. „Venujú sa im špecialisti na boj s korupciou,“ dodal. Volebná sobota bola podľa Ábel pokojná. „Operačný deň hodnotíme pozitívne, nedošlo k žiadnemu výraznejšiemu rušivému momentu,“ skonštatoval. Zaznamenali 23 podaní, väčšinu po preverení vyhodnotili ako neopodstatnené. Okrem toho polícia eviduje štyri priestupky.

Spracovanie výsledkov volieb bolo podľa predsedníčky Štatistického úradu SR Ľudmily Benkovičovej rýchlejšie aj vďaka tomu, že vyše 14 percent okrskových volebných komisií vypracovalo zápisnicu bez chyby a elektronicky, takže ju nemuseli štatistici prepisovať do systému. „Spracovanie výsledkov bolo hladké a bezproblémové,“ povedala na tlačovej besede. Podľa Benkovičovej sa tiež ukázalo, že nový univerzálny informačný systém, ktorý použili prvý raz, je funkčný a urýchlil spracovanie výsledkov. „Z 5 932 volebných okrskových komisií sme dostali 881 zápisníc v bezchybnej podobe v elektronickom tvare, čo znamenalo, že spracovanie v odborných sumarizačných útvaroch bolo veľmi jednoduché,“ povedala šéfka štatistického úradu.

Benkovičová tiež pripomenula, že po tom, ako dnes o 10:45 Ústredná volebná komisia podpísala zápisnicu, dala pokyn zverejniť finálne výsledky volieb. Výsledky o hlasovaní v jednotlivých okrskoch budú zverejnené až od stredy.

13:55 Krajské voľby podľa Roberta Fica Smer vyhral

Premiér SR a predseda strany Smer - SD Robert Fico je s výsledkom krajských volieb spokojný. "Teraz sme vyhrali v prvom kole v siedmich župách, v troch máme predsedov stopercentne istých. Máme aj o 25 poslancov viac. Za Smer-SD musím povedať, že je to veľká spokojnosť, Smer tieto voľby vyhral," uviedol v diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska O 5 minút 12 Fico. Nespokojný však bol po voľbách s účasťou, ktorá podľa neho bola rekordne nízka. Podľa Fica by na Slovensku stačili iba tri kraje. O tomto návrhu budú ešte rokovať, Fico by však bol rád, keby o tom vznikla širšia dohoda, uviedol dnes v diskusnej relácii.

S výsledkami prvého kola regionálnych volieb však nie je veľmi spokojný predseda KDH Ján Figeľ.  "Som sklamaný, že naši kandidáti neprešli, aj keď boli silní," uviedol Figeľ v diskusnej relácii.
Predseda SMER - SD Fico v úspech verí aj v druhom kole regionálnych volieb. Vysokú šancu na získanie postu predsedu Nitrianskeho kraja dáva Fico kandidátovi Milanovi Belicovi (Smer-SD, SNS, ASV), ktorý sa v druhom kole stretne s Tomášom Galbavým (SDKÚ-DS, Most-Híd, NOVA, OKS, SaS, SMK). Fico nepochybuje ani o úspechu Zdenka Trebuľu (Smeru-SD, Most-Híd, SMK) v Košickom kraji. " Ani v prípade Zdenka Trebuľu nemám pochybnosti," uviedol v relácii.

Fico verí aj kandidátovi na predsedu Banskobystrického kraja Vladimírovi Maňkovi (Smer-SD, KDH, SMK, SMS, HZDS, HZD, Strana zelených), ktorý sa v druhom kole regionálnych volieb stretne s kandidátom ĽSNS Marianom Kotlebom. Maňku v Banskobystrickom kraji podporí aj strana Most-Híd, pripomenul v relácii predseda strany Béla Bugár. Za Maňkom stojí aj strana KDH. "KDH podporovalo Maňku, podporuje ho naďalej. Je to a bude lepší župan ako Marian Kotleba," uzavrel Figeľ.

13:40 Voliči v Trnavskom kraji podľa Mikuša obstáli

Voliči Trnavského samosprávneho kraja podľa jeho predsedu Tibora Mikuša v prvom kole volieb obstáli, keď odmietli ľudí, ktorí v kampani klamali a zavádzali. V druhom kole sa chce uchádzať o podporu všetkých obyvateľov kraja bez ohľadu na národnosť. Svojmu súperovi v druhom kole Józsefovi Berényimu zablahoželal a podotkol, že bojoval vo voľbách čestne.

"Ľudia rozpoznali to, kto sa správa slušne, hovorí vecne a neklame voličov, to ma teší,“ povedal Mikuš. Ako ďalej dodal, dvaja kandidáti viedli niekoľko mesiacov klamlivú kampaň prostredníctvom billboardov, tlačovín aj niektorých médií. On a jeho rodina sa údajne stali terčom podlých anonymných útokov. Na otázku, či bude pred druhým kolom volieb robiť kampaň aj v južnej časti kraja, súčasný župan odpovedal, že sa bude uchádzať o hlasy všetkých občanov. "Hovorím o celom kraji, aj na juhu sú moji spoluobčania, ktorých mám rád a ktorých si vážim, a bez ohľadu na to, ako hlasovali v prvom kole, ja sa uchádzam o ich podporu,“ povedal Mikuš. Hranie s "maďarskou kartou“ vylúčil. "Ja sa neznížim k nečestnému zápasu, nikdy som to nerobil, inak sa ani teraz správať nebudem,“ dodal.

Najviac hlasov v prvom kole volieb predsedu Trnavského samosprávneho kraja získal doterajší župan Tibor Mikuš, ktorý kandidoval ako nezávislý s podporou Smeru-SD a viacerých menších strán. Za svojho súpera v druhom kole považoval kandidáta KDH a SDKÚ-DS Ivana Uhliarika, ktorého však v samom závere sčítavania hlasov preskočil Berényi.

13:35 Prešovský krajský parlament ovládne Smer-SD

Prešovský krajský parlament, ktorý má 62 poslaneckých mandátov, ovládne v novom volebnom období strana Smer-SD. V sobotňajších voľbách do orgánov Prešovského samosprávneho kraja získala strana Smer-SD 35 mandátov. Nasleduje koalícia KDH - SDKÚ-DS - Most-Híd s 19 poslancami, v zastupiteľstve budú aj šiesti nezávislí poslanci a po jednom mandáte získali strany Nová väčina-Dohoda a strana Úsvit. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov sobotňajších volieb do orgánov samosprávnych krajov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

V porovnaní so súčasným zložením zastupiteľstva pravica stratila. Parlament pracuje v zložení 26 poslancov za koalíciu Smer-SD - ĽS-HZDS, 25 poslancov má koalícia KDH - SDKÚ-DS, v krajskom parlamente je šesť nezávislých poslancov, dvaja poslanci kandidovali za koalíciu Slobodné fórum - Nová demokracia - Strana zelených - LIGA, občiansko-liberálna strana, a po jednom poslancovi majú strany Hnutie za demokraciu, Úsvit a Strana rómskej koalície. Počas volebného obdobia zomrel poslanec Milan Gaľa, člen SDKÚ-DS, ktorého nahradil Vladimír Jánošík (Smer-SD).

Volebná komisia zaregistrovala do orgánov Prešovského samosprávneho kraja na poslancov 458 kandidátov, z toho sa traja nominácie vzdali.

13:20 V poslaneckých laviciach Žilinského samosprávneho kraja zostane 35 z 57 doterajších poslancov

V zastupiteľstve Žilinského samosprávneho kraja bude ďalšie štyri roky pôsobiť 35 z 57 doterajších poslancov. V poslaneckom zbore bude aj deväť primátorov, sedem starostov a sedem lekárov.

Najväčšie zastúpenie bude mať v novom volebnom období strana Smer-SD, ktorej poslanci obsadia 19 z 57 kresiel. Koalíciu KDH, Most-Híd, SaS, SDKÚ-DS bude zastupovať 16 poslancov, SNS traja poslanci, ĽS-HZDS dvaja poslanci a 16 kresiel obsadia nezávislí. Jeden poslanec bude zastupovať koalíciu Nová väčšina – Dohoda, Občianska konzervatívna strana.

Medzi novozvolenými poslancami sú štyri ženy, pričom v predchádzajúcom volebnom období ich bolo sedem. V obvode Čadca opätovne zvolili starostku obce Skalité Andreu Šimurdovú, obvod Martin budú zastupovať Tatiana Červeňová (Smer-SD) a Katarína Tomášová (Smer-SD), obvod Žilina Monika Kavecká (nezávislá).

Volebná účasť v ŽSK dosiahla 21,57 percenta pri účasti 121.745 voličov z 564.208 zapísaných voličov.

13:15 IVAN ŠTEFANEC: Nízka účasť voličov vo voľbách do VÚC nie je prekvapivá

Nízka účasť voličov vo voľbách do VÚC nie je podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca prekvapivá. Na voľbách sa zúčastnilo 897.536 voličov. Celková účasť bola 20,11 %. "Je tu priestor pre všetky strany, aby dokázali lepšie vysvetľovať význam týchto volieb," uviedol Štefanec. Podľa neho výsledky volieb ukázali, že ak sa stredopravé strany dokážu spojiť, sú úspešné. Naopak tam, kde sa tak nestalo, vznikol priestor pre ľavicu a extrémistov. "SDKÚ-DS bude naďalej vytvárať priestor pre spoluprácu," doplnil Štefanec. Výsledok v Banskobystrickom kraji  podľa neho nie je potešujúci. V druhom kole sa tu stretne aktuálny predseda Vladimír Maňka (Smer-SD, SZ, HZD, ĽS-HZDS, SModS, SMK, KDH, 49,47 %) a Marián Kotleba (ĽS-NS, 21,30 %).

V prvom kole regionálnych volieb spoznali nového predsedu len tri z ôsmich samosprávnych krajov. V ďalších piatich krajoch si voliči hlasovanie zopakujú 23. novembra.

13:10 Najúspešnejšia koalícia pri voľbách poslancov bola Smer - KDH

Najúspešnejšia koalícia pri voľbách poslancov do krajských zastupiteľstiev pri sobotňajších voľbách je Smer-SD - KDH. Do zastupiteľstiev bolo za túto koalíciu zvolených 57 kandidátov. Spomedzi jednotlivých strán ľudia najviac volili kandidátov strany Smer-SD, ktorá bude mať v krajských parlamentoch 118 poslancov. „Do zastupiteľstiev ôsmich samosprávnych krajov bolo zvolených 408 poslancov,“ informoval na tlačovej konferencii predseda Ústrednej volebnej komisie Štefan Škrabák. Voliči zvolili do krajských zastupiteľstiev 73 poslancov, ktorí kandidovali ako nezávislí.

13:05 Priemerný vek trnavských poslancov je takmer 50 rokov

V predchádzajúcom volebnom období bol priemerný vek poslancov Trnavského samosprávneho kraja jedným z najvyšších na Slovensku a nie je vylúčené, že tak bude aj v nasledujúcich štyroch rokoch. Priemerný vek novozvoleného krajského parlamentu je 49,86 roka.

Na mladšiu generáciu vsadili najviac v Galante, kde je priemerný vek poslancov 42,2 roka. V Senici je to 47,4, Piešťanoch 48,4, Dunajskej Strede 49. V Skalici rovných 50 a najstarší poslanecký zbor je v Trnave, kde je priemerný vek poslanca 53,75 rokov. Tam bude pracovať aj vôbec najstarší zvolený poslanec, bývalý primátor Trnavy Štefan Bošnák. Medzi Trnavčanmi je najmladší Jozef Pobiecký, ktorý má 44 rokov.

Najmladším zvoleným kandidátom do zastupiteľstva TTSK je 27-ročný Gergely Agócs z okresu Galanta. Zostavu poslancov vo veku do 40 rokov dopĺňajú 30-ročný Zoltán Foró z rovnakého obvodu, 36-ročný Martin Lidaj zo Senice, 37-ročný József Menyhárt a 39-ročný László Bacsó z Dunajskej Stredy.

Medzi zamestnaniami novozvolených poslancov prevládajú starostovia a primátori, ktorých je spolu 13, po 4 majú zastúpenie lekári, pedagógovia a poslanci Národnej rady SR. Voliči zvolili aj dvoch riaditeľov úradu práce a tiež dvoch politológov.

V zastupiteľstve bude sedieť iba päť žien (doteraz boli štyri), z toho tri za Trnavu a po jednej za obvod Piešťany a Hlohovec.

13:00 Zjednotená pravica vie byť podľa Freša alternatívou

Ak je stredopravá scéna zjednotená, vie byť podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša alternatívou ľavici. Dôkazom sú voľby v Bratislavskom kraji. Ako Frešo povedal dnes v diskusnej relácii TA3 V politike, nádejne vníma aj situáciu pred druhým kolom v Nitre a v Košiciach. „Ak sa tam ako pravica zjednotíme, môžeme byť úspešní,“ povedal.

Naopak príklad Banskobystrického kraja je podľa Freša zdvihnutý prst štandardným demokratickým stranám. Podľa neho totiž je potrebná súťaž štandardných strán. Ak sa však skrížila spolupráca sprava doľava a neexistovala súťaž na základe hodnôt, vytvoril sa priestor, pre niekoho iného.

V Bratislave je Frešovi ľúto, že kandidoval za predsedu kraja aj kandidát pravicovej strany, ktorá hovorí, že chce integrovať a nie rozbíjať. Výsledok je však podľa neho dobrá správa pre stredopravých voličov, keďže stredopravá koalícia má v zastupiteľstve jasnú väčšinu. Zároveň poznamenal, že podpásové kampane sa ukázali v kraji ako neúspešné.

12:40 Zisk SMK považuje Berényi za veľký úspech

Predseda Strany maďarskej komunity József Berényi považuje zisk 38 poslaneckých mandátov v regionálnych voľbách za veľký úspech. Okrem toho sa do krajského zastupiteľstva za Levice dostal aj nezávislý kandidát s podporou SMK. Na konci uplynulého volebného obdobia mala SMK 36 poslancov, aj keď zvolených v roku 2009 bolo 40 kandidátov. Ako povedal Berényi, výsledok je úspechom, pretože SMK je neparlamentnou stranou a proti jej kandidátom kandidovali viacerí poslanci NR SR.

SMK získala viac mandátov ako Most-Híd, ktorí založili bývalí členovia SMK. Most-Híd bude mať 17 poslancov. „Most-Híd je one man show Bélu Bugára. Voliči v parlamentných voľbách hlasujú za Bugára, ale v regiónoch nemajú také osobnosti, ktoré by oslovili,“ vyhlásil Berényi. Naopak podľa neho členovia a sympatizanti SMK majú silnú väzbu k strane. „Je to presvedčenie, že SMK potrebujú a ľudia zo strany neodchádzajú,“ uviedol s tým, že ho voliči poslali do druhého kola. „Ak ma chceli mať v druhom kole, tak aj v ňom zabojujem,“ vyhlásil.

Berényi vníma svoj postup do druhého kola v Trnavskom kraji v súboji o post predsedu ako veľkú výzvu. „Chcem dôstojným spôsobom viesť kampaň pred druhým kolom. Len ťažko sa dá vypočítať aká bude volebná účasť o dva týždne, na základe možnej účasti, môžem aj prekvapiť,“ odhaduje Berényi.

Berényi víta avizovanú podporu pred druhým kolom od Most-Híd a je ochotný sa stretnúť s Bugárom. Na stretnutí však chce prediskutovať nielen podporu pred druhým kolom, ale aj iné veci. „Niekde sme sa pred regionálnymi voľbami nedohodli, lebo Most-Híd si myslel, že je silnejší. Napríklad v Galante. Tam sme my získali päť poslancov a oni dvoch, keby akceptovali náš návrh po štyroch kandidátov, výsledok mohol byť lepší,“ konštatoval. Berényi chce osloviť aj ostatné pravicové strany, či si vedia predstaviť jeho podporu.

12:35 Spracovanie výsledkov sobotňajších volieb prebehlo bez problémov

Spracovanie výsledkov sobotňajších regionálnych volieb prebehlo hladko a bez problémov. Napomohol tomu aj nový volebný systém, ktorý Štatistický úrad SR nasadil. "Ukazuje sa, že nový volebný systém je funkčný a uľahčil a urýchlil spracovanie výsledkov," vyhlásila na dnešnej tlačovej konferencii predsedníčka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová.

Dodala, že z 5932 okrskových volebných komisií dostal úrad 881 zápisníc v úplne bezchybnej elektronickej podobe. "Teda 14,85 % prišlo elektronickou formou úplne bezchybných," doplnila Benkovičová. Pripomenula, že definitívne oficiálne výsledky sú na internete aj na webstránke www.volbysr.sk, na ktorej štatistický úrad zverejňoval priebežné neoficiálne výsledky.

Pokojný a hladký priebeh potvrdila aj zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová. Skonštatovala, že "sčítanie hlasov prebehlo v mimoriadne dobrom časovom limite". Prvá overená zápisnica prišla na ministerstvo vnútra podľa jej slov o 4.25 h ráno a posledná z Košického samosprávneho kraja o 9.10 h.

12:25 „Ak dnes si ľudia povedia meno Ľudovít Kaník, predstavia si sociálneho netvora. Nerobme reklamu pravicovému extrémizmu vo verejnoprávnej televízii. Je veľmi ľahké byť majstrom sveta pri téme rómoch.  Buďme radi, že je tu štandardná politická scéna, že tu je stabilita,“ vyhlásil v relácii RTVS premiér Robert Fico.

„Je potrebné prekonávať extrémizmus, dúfam, že v druhom kole zvíťazí Maňka,“ Ján Figeľ podporil kandidáta Smeru v relácii RTVS.
 

12:10 Polícia začala trestné stíhanie pre údajné kupovanie hlasov na východe

Polícia vyšetruje údajné kupovanie hlasov na východe Slovenska v súvislosti so sobotňajšími regionálnymi voľbami. V dvoch prípadoch začala trestné stíhanie. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval policajný viceprezident Ľubomír Ábel.
 

"Trestné stíhanie vo veci bolo začaté v dvoch prípadoch v zmysle paragrafu o tzv. volebnej korupcii. Vyplývali z podozrenia možného kupovania hlasov a vyšetrovateľ po zhromaždení podkladov vyhodnotil situáciu tak, že začal trestné stíhanie vo veci," uviedol Ábel. Či mali kupované hlasy pomôcť víťazným kandidátom, policajný viceprezident nechcel prezradiť. Viac informácií polícia podľa neho poskytne v najbližších dňoch. Prípadom sa zaoberajú špecialisti na oddelení boja s korupciou.

Polícia počas volieb zaznamenala 23 podaní rôzneho charakteru. "Boli zaznamenané štyri priestupky, ostatné boli po preverení vyhodnotené ako neopodstatnené," spresnil policajný viceprezident. Priebeh volieb hodnotí pozitívne, z pohľadu polície nedošlo k žiadnemu rušivému momentu.

12:00 Vzostup Kotlebu sa dal očakávať, myslí si Baránek

Vzostup Mariána Kotlebu z Ľudovej strany Naše Slovensko v krajských voľbách v Banskobystrickom kraji sa dal podľa politológa Jána Baránka očakávať. Ako ďalej povedal, postup do druhého kola už nikto nemohol tušiť. Úspechom v jeho prípade by bol aj výsledok 15 percent, no postúpil do druhého kola. "Keď chýba alternatíva, problémy sa neriešia, ako sa v bystrickom regióne neriešil rómsky problém, vtedy dostávajú priestor politici, ako je Marián Kotleba," poznamenal. Kotleba však nie je podľa jeho slov len problémom pravice, ako to povedal premiér Robert Fico, ale je aj jeho, pretože ide o neriešenie rómskeho problému všetkých vlád od roku 1993 vrátane tej súčasnej. "Ako som už kedysi povedal, nikto sa tomuto problému nevenuje. Už pred pár rokmi som hovoril, že keď sa to nebude riešiť, problém bude gradovať a dostanú sa do vedenia politici, ako je Kotleba," povedal Baránek. Kampaň kandidátov, ktorí postupujú do druhého kola krajských volieb, bude podľa neho zaujímavá predovšetkým v Banskobystrickom kraji. Ako dodal, aj v prípade kandidátov v Bratislavskom kraji už Fico naznačil, že kampaň bude konfrontačná.

V Bratislavskom kraji získal väčšinovú podporu Pavol Frešo (SDKÚ-DS), do druhého kola postupuje s ľavicovou kandidátkou Monikou Flašíkovou Beňovou (Smer-SD). Bratislava je podľa politológa Jána Baránka iná ako zvyšok Slovenska. "To, že si pravica posilnila, je výsledkom vládnutia Smeru v celej republike," uviedol. Do istej miery sa prejavuje aj frustrácia Bratislavy ako najrozvinutejšieho regiónu z vládnutia, pretože tu je veľa podnikateľov, a práve ich sa vládnutie Smeru dotklo, myslí si. Druhé kolo volieb bude v piatich krajoch Slovenska, v prvom kole boli predsedovia samosprávnych krajov zvolení v Žilinskom, Prešovskom a v Trenčianskom kraji. Podľa politológa to je v poriadku. "Neočakávali sme, že by mohli voľby vo viacerých krajoch skončiť prvým kolom, kde by bol výrazný kandidát," povedal. V krajoch, kde vyhrali v prvom kole smeráci, by si mali z toho ich protikandidáti vyvodiť nejaké závery. "Je to otázka na nich aj na politické zoskupenia, ktoré ich nominovali a podporovali," doplnil. V Trnavskom kraji sa do druhého kola na predsedu dostali Tibor Mikuš (nezávislý s podporou Smeru, SNS a KSS) a József Berényi (Strana maďarskej komunity). Maďarský volič je v tomto prípade podľa Jána Baránka disciplinovaný. Ide o to, či bol postavený najvhodnejší kandidát, či aká bola kampaň pred prvým kolom.

Úspech Mariána Kotlebu spočíva podľa politológa Grigorija Mesežnikova v tom, že reprezentoval trend, ktorý získava určitú podporu ľudí s rasistickým myslením. Jeho postup do druhého kola má však viac súvislostí. Keby podľa jeho slov neexistovala napríklad koalícia Smer-SD a KDH, ktorá dala hlasy Vladimírovi Maňkovi (Smer-SD), do druhého kola by s určitosťou postúpil Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS). "To by sa stalo vtedy, keby boli stredopravé strany zjednotené," poznamenal s tým, že Kaník mohol získať oveľa viac hlasov ako Kotleba, keby stredopravé strany v Banskobystrickom kraji vytvorili spoločnú koalíciu.

V Bratislavskom kraji získala stredopravá koalícia 34 mandátov, Smer bude mať len jedno kreslo. Podľa Mesežnikova to bolo očakávané. "V Bratislavskom kraji takmer vždy stredopravé strany získavali prevažujúcu podporu a nič sa nezmenilo. Odráža to politické preferencie obyvateľstva kraja," povedal. Frešo síce podľa neho nevyhral v prvom kole, no v druhom porazí s najväčšou pravdepodobnosťou Moniku Flašíkovú Beňovú. V prípade druhého kola v Trnavskom kraji, do ktorého sa dostali Tibor Mikuš (nezávislý s podporou Smeru, SNS a KSS) a József Berényi (Strana maďarskej komunity), podpora sa rozdelila Medzi Most-Híd a SMK. V prípade Ivana Uhliarika (KDH), ktorý nakoniec do druhého kola nepostúpil, si Grigorij Mesežnikov myslí, že bolo od začiatku jasné, že on nie je ten kandidát, ktorý dokáže konkurovať Mikušovi. V druhom kole pôjdu hlasy podľa jeho slov práve v prospech Mikuša.

Druhé kolo krajských volieb v piatich krajoch Slovenska je podľa neho odrazom podpory, ktorú vyjadrila politicky aktívna časť obyvateľstva. Výsledky boli aj tak podľa Mesežnikova veľmi tesné, chýbalo od troch do 0,5 percenta. "Pokojne sa mohlo stať, že v siedmich krajoch to mohlo dopadnúť víťazstvom už v prvom kole, pretože rozdiel medzi prvým a druhým kandidátom, okrem Nitrianskeho kraja, je dosť veľký," uzavrel.

11:55 V prvom kole spoznali nového šéfa len tri z ôsmich krajov

V prvom kole regionálnych volieb spoznali nového predsedu len tri z ôsmich samosprávnych krajov. V ďalších piatich krajoch si voliči hlasovanie zopakujú 23. novembra. V sobotňajšej voľbe predsedov dominovali kandidáti Smeru-SD. Účasť bola 20,11 percent. Vyplýva to z oficiálnych volebných výsledkov, ktoré dnes zverejnila Ústredná volebná komisia.

Zľava: Predseda ÚVK Štefan
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

Nového šéfa má Trenčiansky kraj (TSK), s 53,45 percentami tam zvíťazil Jaroslav Baška (Smer-SD). Staronovými predsedami sa stali Juraj Blanár (Smer-SD, SZ, SNS, 54,01 %), ktorý naďalej povedie Žilinský kraj (ŽSK) a Peter Chudík (Smer-SD, SModS, Náš kraj, 53,78 %), ktorý zostáva na čele Prešovského kraja.

Volebný súboj si zopakuje Bratislavský kraj (BSK), stretnú sa v ňom súčasný šéf Pavol Frešo (SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, SaS, SMK, OKS a SZ, 48,38 %) a Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD, 24,10 %). V Trnavskom kraji (TTSK) si zmerajú sily súčasný predseda Tibor Mikuš (NEKA, 40,04 %) a šéf SMK József Berényi (SMK, OKS, 18,33 %).

K urnám prídu znova voliči aj v Banskobystrickom kraji (BBSK), kde sa v súboji stretne aktuálny predseda Vladimír Maňka (Smer-SD, SZ, HZD, ĽS-HZDS, SModS, SMK, KDH, 49,47 %) a Marián Kotleba (ĽS-NS, 21,30 %). Druhé kolo čaká tiež Nitriansky kraj (NSK), proti súčasnému predsedovi Milanovi Belicovi (Smer-SD, 46,87 %) sa postaví Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS, Most-Híd, SMK, SaS, OKS, NOVA, 37,34 %). Nového predsedu nemá zatiaľ ani Košický kraj (KSK). V druhom kole budú súperiť aktuálny šéf Zdenko Trebuľa (Smer-SD, Most-Híd, SMK, 48,57 %) a Rudolf Bauer (KDS, 24,53 %).

Zľava: Podpredseda ÚVK Milan
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

11:40 M. Mikolášik: Čakal som, že po ôsmich rokoch budú chcieť občania zmenu

Kandidát pravicovej Koalície pre zmenu (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS, SaS) na predsedu Žilinského samosprávneho kraja Miroslav Mikolášik očakával, že značná časť občanov bude chcieť po ôsmich rokoch zmenu. Povedal to na margo zisku 33.156 hlasov (28,35 percenta), vďaka čomu skončil na druhom mieste za staronovým predsedom ŽSK Jurajom Blanárom, ktorý získal 63.165 hlasov (54,01 percenta).

"Chcem v prvom rade poďakovať voličom a hlavne mladým ľuďom, ktorí mi odovzdali hlas. Usiloval som sa priniesť zmenu do Žilinského kraja. Ale na druhej strane, súper, ktorému týmto aj blahoželám, urobil veľmi dobrý výsledok. Pracoval na tom osem rokov. Takže bolo ťažké súťažiť s takýmto silným oponentom," povedal Mikolášik. Zdôraznil, že v kampani sa pravica v Žilinskom kraji dokázala zjednotiť a vytvoriť Koalíciu pre zmenu, čo je dobrý signál pre občanov aj do budúcnosti. "Toto nie je koniec sveta. Myslím si, že pravica môže veľmi konštruktívne občanom ponúkať alternatívu. A ponúkať možno iný spôsob používania verejných financií, iný spôsob sociálnej a zdravotníckej starostlivosti. A verím, že v blízkej budúcnosti bude dopyt občanov trošku silnejší a budú vyjadrovať ešte väčšiu túžbu na zmenu," uviedol Mikolášik.

Vďaka výsledku koaličných kandidátov, najmä za KDH a SDKÚ, bude podľa neho pokračovať práca v poslaneckom klube zastupiteľstva ŽSK. "Budú samozrejme niesť naďalej vysoko zástavu práce opozičných poslancov, ktorí budú samozrejme kontrolovať v zastupiteľstve kroky lokálnej vlády na čele s predsedom ŽSK," dodal Mikolášik.

Súboj o post predsedu ŽSK považuje za férový. "Či pán Blanár alebo ja sme jednoducho prinášali myšlienky, idey, programy. A tieto navzájom súťažili," uzatvoril Mikolášik.

11:35 Volebná komisia Košického samosprávneho kraja zverejnila oficiálne výsledky

Volieb do Vyšších územných celkov sa v Košickom kraji zúčastnilo 17,77 percenta oprávnených voličov. Ako dnes novinárov informoval podpredseda Volebnej komisie Košického samosprávneho kraja Peter Seman, z 642.153 zapísaných voličov bolo vo voľbách poslancov zastupiteľstva KSK odovzdaných 104.835 platných hlasovacích lístkov a vo voľbách predsedu KSK 99.818 platných hlasovacích lístkov.

Vyhlásenie výsledkov v KSK
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

„Žiadny z kandidátov na predsedu KSK nezískal nadpolovičnú väčšinu platných hlasov a do druhého kola postúpil Zdenko Trebuľa za koalíciu Smer-SD, Strana maďarskej komunity – Magyar Közösség Pártja SMK-MKP) a Most – Híd a Rudolf Bauer, ktorý kandidoval za stranu Konzervatívni demokrati Slovenska,“ povedal Seman. Informoval tiež, že v regionálnom parlamente bude 26 poslancov za Smer-SD, 15 poslancov za koalíciu KDH, Most – Híd, SDKÚ-DS, 11 nezávislých poslancov, štyria za SMK-MKP a jeden za KDS.

Podľa zapisovateľky Volebnej Komisie KSK Melánie Kolesárovej sa voľby zaobišli bez incidentov a komisia nezistila žiadne porušenie volebného zákona.

Známe sú oficiálne výsledky volieb

Počet oprávnených voličov bol 4 463 039

Počet vydaných obálok 897 536

Účasť v župných voľbách 20,11 percent voličov

Vo všetkých 8mich krajoch boli zvolení poslanci do zastupiteľstiev

V troch krajoch boli zvolení predsedovia

Trenčiansky samosprávny kraj - predsedom sa stal Jaroslav Baška

Žilinský samosprávny kraj - predsedom sa stal Juraj Blanár

Prešovský samosprávny kraj - predsedom sa stal Peter Chudík

Jaroslav Baška, Juraj Blanár
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

11:30 R.FICO: Po druhom kole otvoríme diskusiu o vyšších územných celkoch

Premiér Robert Fico bude po druhom kole volieb iniciovať diskusiu politických strán o reforme systému vyšších územných celkov. V súvislosti s nízkou volebnou účasťou v prvom kole regionálnych volieb to povedal v relácii TV Markíza Na telo.

Smer bude podľa neho presadzovať model 3+1, teda východoslovenský, stredoslovenský a západoslovenský región plus Bratislava. "Spochybňuje sa význam a vážnosť regionálnej samosprávy. Slovensko potrebuje silné regióny," oponoval predseda KDH Ján Figeľ. Na margo neúspechu kandidátov KDH na posty predsedov vyšších územných celkov Figeľ poznamenal, že je sklamaný. "Som sklamaný, že naši kandidáti nepostúpili do druhého kola," povedal s tým, že ambíciou KDH bolo narušiť hegemóniu Smeru-SD. Na druhej strane, KDH podľa neho uspelo v boji o kreslá regionálnych poslancov. "Pred týždňom sme mali 48 regionálnych poslancov, teraz ich budeme mať 58," povedal.

Podobne hodnotí regionálne voľby aj šéf Mostu-Híd Béla Bugár. "Pred štyrmi rokmi sme mali dvoch poslancov, teraz máme sedemnástich," povedal. V trnavskom kraji, kde sa do druhého kola presadil kandidát SMK József Berényi, Most-Híd podporí lídra konkurenčnej strany. Na margo výsledkov bratislavskom kraji Bugár poznamenal, že keby nekandidoval Daniel Krajcer (NOVA-DOHODA), mohol kandidát pravice Pavol Frešo vyhrať už v prvom kole. V banskobystrickom kraji Most-Híd podporí kandidáta ľavice Vladimíra Maňku, keďže s ním do druhého kola postúpil radikál Marián Kotleba.

"Problém spôsobila pravica tým, akého kandidáta vybrala," reagoval na postup Kotlebu do druhého kola volieb Fico. Ľudovíta Kaníka, ktorý v tomto kraji reprezentoval pravicu, by podľa neho porazilo aj "vrece zemiakov".

Na margo súboja v Bratislave dodal, že stratégiu preberú v najbližších dňoch. Súčasného predsedu BSK Freša, ktorý prvé kolo presvedčivo vyhral, však podľa neho čakajú ešte ťažké chvíle. "Očakávam, že Frešo bude musieť v najbližších týždňoch odpovedať na ťažké otázky," naznačil Fico.

10:58 Baška dostal od kolegov starý hrdzavý bicykel

Neoficiálne novozvolený predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška dostal počas volebnej noci od svojich kolegov starý hrdzavý bicykel. Ako ho využije nevedno, no do parlamentu na ňom z rodnej obce Dohňany v okrese Púchov jazdiť nebude. „Hrdzavý bicykel som dostal od svojich kolegov, ktorí ma podporovali v kampani a ktorí so mnou cez leto prešli celý Trenčiansky kraj v rámci cyklistickej Tour de Baška. Som presvedčený, že nechceli naznačiť, že patrím do starého železa,“ usmieval sa nadránom Baška.

Z rodnej obce Dohňany do Bratislavy na zasadnutie parlamentu však na darovanom  bicykli nepôjde. "Ak pôjdem do Bratislavy na bicykli, tak určite na tom, na ktorom som absolvoval predvolebnú tour. Dostal na nej poriadne zabrať, no počas celej Tour de Baška som mal iba jediný defekt,“ doplnil novozvolený predseda TSK s tým, že hrdzavý bicykel možno zrenovuje a umiestni ho do vestibulu Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja.

10:57 Vinu za Kotlebu v druhom kole nesie podľa Sulíka KDH

To, že Marián Kotleba sa dostal do druhého kola volieb predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja má podľa predsedu strany Sloboda a Solidarita Richarda Sulíka na svedomí Kresťanskodemokratické hnutie. „Ak by nerozbíjalo KDH pravicu a podporili by Ľudovíta Kaníka, druhé kolo by vyzeralo inak,“ vyhlásil Sulík.

Po voľbách treba podľa Sulíka začať diskutovať, či majú samosprávne kraje zmysel. Ako povedal Sulík, 80 percent ľudí regionálne voľby ignoruje. „Treba diskutovať, či nemáme mať len štátnu a komunálnu úroveň. Časť kompetencií by prešla na obce, časť na štátnu správu,“ uviedol.

SaS je ako strana podľa Sulíka spokojná. Doteraz totiž mala SaS v zastupiteľstvách len jedného poslanca v Bratislave. Po sobotňajších voľbách má deväť mandátov. „Je to slušní nárast,“ povedal s tým, že sa ukázalo, že kde sa pravica nespojí, nemá šancu vyhrať. Vidieť to napríklad aj v Trnave, kde sa Ľudová platforma nevedela dohodnúť a vysmiaty je podľa Sulíka tretí - József Berényi (SMK-MKP). Ten sa stretne v druhom kole volieb o post predsedu Trnavského samosprávneho kraja s Tiborom Mikušom (nezávislý).

10:55 V Banskobystrickom samosprávnom kraji bude mať väčšinu koalícia Smer-SD – KDH

Podľa neoficiálnych výsledkov sobotných regionálnych volieb bude mať v 49-člennom Zastupiteľstve Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) väčšinu koalícia Smer-SD - KDH, za ktorú bolo zvolených 25 kandidátov. V porovnaní so súčasným zastupiteľstvom výrazne vzrastie počet nezávislých poslancov, ktorých bolo zvolených 13. V zastupiteľstve ešte bude päť poslancov za Stranu maďarskej komunity (SMK), dvaja poslanci za koalíciu SDKÚ-DS - SaS - Nová väčšina-Dohoda a po jednom poslancovi za Ľudovú stranu Naše Slovensko, Slovenskú národnú stranu (SNS), Stranu zelených a koalíciu ĽS-HZDS - Hnutie za demokraciu (HZD). V prípade, ak by sa po víťazstve v druhom kole stal predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja Marián Kotleba z Ľudovej strany Naše Slovensko, na jeho miesto v zastupiteľstve by postúpil poslanec za koalíciu Smer-SD - KDH.

V zastupiteľstve bude 20 nových poslancov, 29 súčasných poslancov svoj post obhájilo. Viacerí z nich boli do súčasného zastupiteľstva zvolení ako stranícki kandidáti, do nového už ako nezávislí kandidáti. Súčasné Zastupiteľstvo BBSK tvorí 29 poslancov zvolených za koalíciu Smer-SD - ĽD-HZDS, sedem za SMK, päť nezávislých, päť za koalíciu SDKÚ-DS - KDH, dvaja za koalíciu SNS - HZD a jeden za koalíciu Most-Híd - Strana zelených.

10:50 Účasť bola referendom, či VÚC majú zmysel, tvrdí Matovič

Účasť na sobotňajších regionálnych voľbách bola podľa lídra Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO) Igora Matoviča referendom, či vyššie územné celky (VÚC) majú zmysel. Ako povedal Matovič, ľudia účasťou povedali, že VÚC zmysel nemajú. „Je načase sa baviť, aby ďalšie voľby do VÚC neboli. OĽaNO si od začiatku myslí, že samosprávne kraje sú neúspešný politický experiment,“ povedal.

Matoviča najviac na voľbách teší nárast počtu poslaneckých mandátov pre nezávislých kandidátov. V roku 2009 bolo nezávislých v zastupiteľstvách 56, čo bolo 13,7 percenta. V sobotu ich bolo zvolených 73, čo je 17,8 percenta. „To ma teší najviac. Ľudia prestávajú veriť stranám a vyberajú si kandidátov bez politického trička. Nezávislí vyhrali voľby. Červení a modrí si viac-menej svoje pozície udržali,“ konštatoval Matovič. Zároveň pripomenul, že OĽaNO v prvom rade ľudí nabádalo, aby nevolili podľa strán v zátvorkách na kandidačných listinách, ale volili ľudí, ktorých poznajú a aby si vybrali nezávislých.

Matovič sa vôbec nečuduje, že volebná účasť bola taká nízka. „Ľudia neprišli, pretože vidia ako VÚC hospodária. Ísť voliť, aby tam boli modrí zlodeji namiesto červených, to nemalo zmysel,“ dodal.

10:40 „Ľavicový politik vyhral. Pána Kaníka porazí každý, keby sme tam dali vrece zemiakov, tak porazí pána Kotlebu. V Banskej Bystrici vyhrá suverénne Maňka. Marián Kotleba je prehrou pravice,“ vyhlásil v diskusnej relácii televízie Markíza premiér Fico.

10:35 V Žilinskom kraji si polepšil Smer, viac je i nezávislých

V zastupiteľstve Žilinského samosprávneho kraja bude podľa neoficiálnych volebných výsledkov dominovať Smer-SD, ktorý si polepšil o tri poslanecké kreslá. O päť viac bude aj nezávislých poslancov. Poslanci Smeru-SD obsadia 19 z 57 kresiel, koalícia KDH - MOST-HÍD - SaS - SDKÚ-DS získala 16 poslaneckých mandátov, SNS tri, ĽS-HZDS dva a koalíciu Nová väčšina-Dohoda - OKS bude zastupovať jeden poslanec, nezávislých poslancov je 16. V predošlom žilinskom krajskom zastupiteľstve mala 27 poslancov koalícia Smer - SNS - ĽS-HZDS - HZD (z nich 16 nominovala strana Smer), ďalších 15 poslancov reprezentovalo koalíciu KDH - OKS, štyria poslanci reprezentovali farby SDKÚ-DS a 11 poslancov bolo nezávislých. „Rešpektujem každého poslanca, ktorý dostal dôveru v týchto voľbách. Dokázali sme získať pozície, ktoré sme mali,“ reagoval na zloženie krajského parlamentu neoficiálny predsednícky víťaz regionálnych volieb v Žilinskom samosprávnom kraji Juraj Blanár.

Kotleba si trúfa na
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

Podľa neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR získal kandidát Smeru-SD, SNS a Strany zelených Juraj Blanár 54,01 percenta voličských hlasov. Blanár tak povedie žilinskú samosprávu v treťom funkčnom období po sebe. Poslanca parlamentu za Smer-SD podporilo 63 165 voličov. Druhý v poradí skončil kandidát KDH, SDKÚ-DS, Mosta-Híd, a SaS Miroslav Mikolášik, za ktorého hlasovalo 28,35 percenta voličov a získal 33 156 hlasov. Nezávislý Igor Ryban dostal 15 710 hlasov (13,43 percenta), Ivan Pavlisko (Ľudová strana Naše Slovensko) 2 471 hlasov (2,11 percenta) a Juraj Pavlovič (KSS) 2 430 hlasov (2,07 %).

Volebná účasť v Žilinskom samosprávnom kraji dosiahla 21,57 percenta, čo je o 2,11 percenta menej ako pred štyrmi rokmi.

10:30 Reakcia premiéra na výsledok volieb

"Smer sociálna demokracia sa považuje za víťaza týchto volieb." Vyhlásil v relácii televízie TA3 premiér Robert Fico. Z víťazstva Pavla Freša v prvom kole tragédiu nerobí. "Snáď nebudeme hodnotiť Bratislavu s celým Slovenskom, Bratislava nie je Slovensko," dodal Fico.

Kotleba si trúfa na
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

 

10:25 J. Baška získal v Trenčianskom samosprávnom kraji o 27.634 hlasov viac ako druhý J. Lohyňa

Na voľbách do vyšších územných celkov sa v Trenčianskom samosprávnom kraji zúčastnilo 86.337 z celkového počtu 496.864 zapísaných voličov, čo predstavuje 17,37-percentnú volebnú účasť. Bola najnižšia spomedzi všetkých slovenských samosprávnych krajov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky.

Víťazom volieb na predsedu TSK sa stal Jaroslav Baška (Smer-SD), ktorému dalo hlas 43.745 voličov (53,45 percenta), druhý skončil kandidát pravicovej koalície KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, Nová väčšina - Dohoda, SaS, OKS Jozef Lohyňa. Hlas mu odovzdalo 16.111 voličov (19,68 percenta).

Tretí skončil Juraj Smatana (Zmena zdola, Demokratická únia), ktorý získal 10.058 hlasov (12,29 percenta), štvrtý so 4164 hlasmi (5,08 percenta) nominant KSS Peter Palko. Pomyselnú piatu priečku obsadil nezávislý kandidát Ľubomír Žabár, získal 4110 hlasov (5,02 percenta) a šiesty skončil ďalší nezávislý kandidát Marián Herdel, ktorému hlas odovzdalo 3641 voličov (4,44 percenta).

Výsledky volieb sú neoficiálne, oficiálnymi sa stanú po vyhlásení výsledkov Ústrednou volebnou komisiou.

10:20 Keď sa pravica spojí, je úspešná

Keď sa pravica spojí, je podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca úspešná. Ako uviedol, tam kde pravica spravila koalície, dosiahla v sobotňajších voľbách dobré výsledky. „Kde sa to nepodarilo, vyhrala ľavica, prípadne extrémisti,“ uviedol.
To platí podľa Štefanca aj v Nitrianskom kraji, kde Tomáš Galbavý dosiahol dobrý výsledok so šancou na úspech. Galbavý kandidoval za širokú pravicovú koalíciu, v ktorej chýbalo len KDH. Bez šance nie je podľa Štefanca ani Rudolf Bauer v Košiciach, ak sa tam pri jeho podpore spojí celá pravica. „V Bratislave pravica potrebuje dotiahnuť úspech z prvého kola. Vyzerá to pekne, ale nikto to nechce podceniť. Zostávame na zemi. Urobíme všetko, aby sme dobre rozbehnutú Bratislavu dotiahli do víťazného konca,“ konštatoval.

Kandidát na predsedu NSK
Zobraziť galériu (20)
 (Zdroj: SITA)

10:15 V Nitrianskom samosprávnom kraji bude vládnuť koalícia Smer-SD a KDH

V Nitrianskom samosprávnom kraji bude vládnuť koalícia strán Smer-SD - KDH. Podľa predbežných výsledkov štatistického úradu obsadí z 54 poslaneckých kresiel 32. Druhá najsilnejšia strana v zastupiteľstve bude SMK so 14 poslancami. Pravicová koalícia Most-Híd - Nová väčšina-Dohoda - OKS - SaS - SDKÚ-DS získala len tri poslanecké mandáty. Do volieb pritom postavila najviac kandidátov zo všetkých politických strán a koalícií, a to 54. Politické spektrum nového pléna dotvoria štyria nezávislí poslanci a jeden poslanec za SNS. V súčasnosti vládne v nitrianskom krajskom zastupiteľstve koalícia v zložení Smer-SD - KDH - SDKÚ-DS - ĽS-HZDS s 38 poslancami, v opozícii je SMK s 13 mandátmi a traja poslanci sú nezávislí.

Vo volebnom obvode Nitra zvíťazil súčasný krajský poslanec a viceprimátor Nitry Ján Vančo (Smer-SD - KDH), ktorý získal 6 636 hlasov. Druhý skončil riaditeľ Divadla Andreja Bagara a mestský poslanec Ján Greššo (Most-Híd - Nová väčšina-Dohoda - OKS - SaS - SDKÚ-DS). Chýbať v pléne nebudú ani známe poslanecké tváre z koalície Smer-SD - KDH ako Marián Radošovský, Renáta Kolenčíková, Pavol Meňky či Juraj Horváth. Za nitriansky obvod sa do zastupiteľstva dostal napríklad aj Peter Oremus (nezávislý), ktorý kandidoval aj na predsedu kraja. Dostatok hlasov, naopak, nezískal súčasný poslanec a primátor Vrábel Tibor Tóth, ktorý kandidoval za pravicovú koalíciu. Neuspel napríklad ani bývalý predseda kraja Vladislav Borík. Predtým bol v Smere-SD, teraz kandidoval za Stranu občianskej ľavice a získal 755 hlasov.

Vo volebnom obvode Zlaté Moravce sa do zastupiteľstva prebojovali traja kandidáti, všetko súčasní poslanci – Marián Kéry (Smer-SD - KDH), bývalá primátorka Zlatých Moraviec Serafína Ostrihoňová (nezávislá) a Vladimír Klučiar (Smer-SD - KDH). Vo volebnom obvode Komárno získala sedem z ôsmich poslaneckých mandátov SMK a jeden koalícia Most-Híd - Nová väčšina-Dohoda - OKS - SaS - SDKÚ-DS. Najviac voličských hlasov dostal primátor Kolárova Árpád Horváth. Primátor Komárna a súčasný poslanec Anton Marek zostal pred bránami krajského parlamentu. Vo volebnom obvode Štúrovo si občania zvolili troch poslancov za SMK - Ivána Farkasa, Lászlóa Szigetiho a Imricha Hugyivára. Iván Farkas bol krajským predsedom SMK v prvom volebnom období, keď bola v Nitrianskom samosprávnom kraji pri moci SMK.

V šalianskom obvode zvíťazil primátor Šale Martin Alföldi, kandidát pravicovej koalície, zvyšné tri posty obsadili nominanti SMK. Za novozámocký obvod si do zastupiteľstva sadnú ôsmi nominanti koalície Smer-SD - KDH. Aj v levickom obvode triumfovala koalícia Smer-SD - KDH, ktorá tu získala sedem kresiel, jedno obsadí poslanec za SMK a mandát si vybojovala aj nezávislá kandidátka a starostka Veľkých Ludiniec Zita Cseri. Vo volebnom obvode Topoľčany získal najviac voličských hlasov primátor Topoľčian Peter Baláž (Smer-SD - KDH), ktorý je krajským poslancom aj v súčasnosti. Okrem neho ešte voliči do zastupiteľstva prekrúžkovali ďalších štyroch nominantov koalície Smer-SD - KDH, nezávislého kandidáta Karola Gerháta a nominanta SNS a starostu Solčian Juraja Soboňu.

Poslancom Nitrianskeho samosprávneho kraja sa chcelo stať 255 kandidátov. Svojich nominantov postavilo 20 politických strán a dve koalície, 27 kandidátov bolo nezávislých.

V Trenčianskom samosprávnom kraji bude dominovať Smer-SD s Baškom a 25 poslancami

V novom zastupiteľstve Trenčianskeho samosprávneho kraja bude mať väčšinu strana Smer-SD s novozvolených predsedom Jaroslavom Baškom a 25 poslancami. Pravicová koalícia KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, SaS, OKS, Nová väčšina – Dohoda obsadí osem poslaneckých miest, nezávislí budú mať 11 miest a jeden poslanec bude za Zmenu zdola. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov sobotňajších volieb, ktoré zverejnil štatistický úrad na svojej stránke. O celkovo 45 poslaneckých miest sa v Trenčianskom kraji uchádzalo 300 ľudí.

Do parlamentu sa dostali aj primátori šiestich okresných miest v Trenčianskom kraji. Sú nimi prievidzská primátorka Katarína Macháčková (nezávislá), primátor Partizánskeho Jozef Božik (Smer-SD), myjavský primátor Pavel Halabrín (nezávislý), primátor Nového Mesta nad Váhom Jozef Trstenský (Smer-SD), primátor Považskej Bystrice Karol Janas (Smer-SD) a primátor Púchova Marián Michalec (nezávislý). V trenčianskom obvode vyhrala spomedzi všetkých kandidátov bývalá viceprimátorka krajského mesta Renata Kaščáková z pravicovej koalície. V Považskej Bystrici zase prekvapil Juraj Smatana (Zmena zdola), ktorý kandidoval aj na predsedu TNSK. Skončil na druhom mieste hneď po Janasovi.

Doteraz mala v krajskom parlamentne na čele s Pavlom Sedláčkom väčšinu koalícia strán Smer-SD a ĽS-HZDS s 27 poslancami. Za koalíciu SDKÚ-KDH boli ôsmi poslanci a desiati boli nezávislí. Je to prvýkrát v histórií TNSK, kedy sa do krajského parlamentu nedostal nikto za stranu ĽS-HZDS. Tá má v kraji silnú tradíciu, v prvých voľbách v roku 2001 strana získala všetkých 45 mandátov. V roku 2005 dvadsať a v roku 2009 sedem.

9:55 Strana MOST-HÍD je spokojná, má o 15 krajských poslancov viac

Most-Híd získal v regionálnych voľbách 17 kresiel poslancov v šiestich krajoch. Pred štyrmi rokmi mal len dvoch. Podpredseda strany László Solymos to považuje za dobrý výsledok. Poslancov sa do zastupiteľstva strane nepodarilo dostať len v Banskobystrickom a Trenčianskom kraji. „Výsledok volieb je dôkazom etablovania strany. Je to veľký posun dopredu,“ povedal Solymos.

Výsledky volieb boli podľa Solymosa očakávané. Poukázal na to, že v Bratislavskom kraji sa do zastupiteľstva dostal len jeden kandidát Smeru-SD. „Je to dôkaz, že keď chceme ako pravica zvíťaziť, musíme spájať sily,“ zdôraznil. Solymos považuje za dôležité, aby teraz pravica zapracovala tam, kde má šancu vyhrať vo voľbách predsedu krajov. „Napríklad v Nitre. Tam je reálna šanca na zmenu,“ dodal.

Solymos pozitívne hodnotí aj výsledok jediného kandidáta Most-Híd na župana a to Józsefa Nagya v Trnavskom kraji. „Zaostal za druhým kolom len o približne 150 hlasov. Je to veľký jeho úspech,“ povedal. Do druhého kola postúpil v tomto kraji predseda Strany maďarskej komunity József Berényi. Most-Híd ho podľa Solymosa podporí, ak chce skutočne vyhrať nad svojim koaličným partnerom z končiaceho sa volebného obdobia Tiborom Mikušom.

Účasť v regionálnych voľbách je podľa neho absolútne zlá. „Ľudia nemajú k župám vzťah. Ak necelých 20 percent pôjde voliť, tak extrémizmus, ktorý je pri normálnych voľbách na periférii, má úspech. To je veľká výstraha,“ zdôraznil Solymos.

9:45 V zastupiteľstve Košického samosprávneho kraja bude najviac poslancov za Smer-SD

Strana Smer – SD bude mať 26 poslancov v novom 57-člennom zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja po týchto voľbách. Je to rovnako ak v predchádzajúcom volebnom období. Do zastupiteľstva sa opäť dostalo až 11 nezávislých. Koalícia KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS má 15 poslancov. Strana maďarskej koalície (SMK) získala štyri poslanecké kreslá. V krajskom zastupiteľstve bude aj jediný zástupca Konzervatívnych demokratov Slovenska (KDS) Rudolf Bauer, ktorý v druhom kole volieb bude súťažiť o post predsedu so Zdenkom Trebuľom.

Do zastupiteľstva KSK sa dostal napríklad štátny tajomník Jozef Burian, z nezávislých herečka Ľuba Blaškovičová, ale aj Alfonz Halenár, ako aj viacero starostov. Z primátorov bude v zastupiteľstve sedieť napríklad Pavol Burdiga z Rožňavy, Karol Horník z Dobšinej, primátorka Krompách Iveta Rušinová, István Zacharias z Moldavy nad Bodvou, či Viliam Záhorčák z Michaloviec i primátor Sobraniec Štefan Staško.

V uplynulom volebnom období 2009 až 2013 bol v zastupiteľstve KSK najväčší Spoločný klub, ktorí tvorili 42 poslanci, ktorí kandidovali za SMER-SD, Nezávislí, ĽS – HZDS, SZS (tu Eľková, Milko a Jenčová oznámili, že vystúpili z HZDS, ale v spoločnom klube ostali), SMK – MKPSF, SOS, HZD. Druhý opozičný klub tvorilo 8 poslancov SDKÚ – DS, KDS, OKS, DS , tretí klub tvorilo 5 poslancov Nezávislí – Nezaraden

9:40 V Trnavskom kraji majú najviac poslancov Smer a SMK

Zastupiteľstvo Trnavského samosprávneho kraja má štyridsať poslancov, dvanásť ich bude mať strana Smer–SD. Jedenásť mandátov získala SMK–MKP, sedem koalícia KDH – SDKÚ, štyroch Most – Híd a šesť poslancov je nezávislých.

Vo volebných obvodoch Dunajská Streda a Galanta si SMK a Most -Híd podelili všetky mandáty. Do krajského parlamentu sa dostali aj štyria poslanci Národnej rady SR Gábor Gál, Arpád Érsek a József Nagy (všetci Most – Híd) a Augustín Hambálek (Smer-SD). Veľmi úspešní boli vo voľbách primátori a starostovia, v novom zastupiteľstve ich bude sedieť až trinásť, vo volebnom obvode Skalica sú všetci traja zvolení poslanci primátori (Skalica, Gbely, Šaštín-Stráže). Nezávislými poslancami budú primátori Remo Cicutto, Ľubomír Parízek, Zdenko Čambal, starostka Alena Jelušová ďalej manažér Milan Domaracký a softvérový inžinier Jozef Drahovský.

V končiacom krajskom parlamente má najviac poslancov strana SMK (11) a koalícia KDH - SDKÚ (11). Koalícia strán vedená Smerom má 10 poslancov, šesť poslancov bolo nezávislých, po jednom mali strany Most-Híd a Nová demokracia.

Do druhého kola volieb predsedu postúpil Tibor Mikuš (nezávislý) a József Berényi (SMK-MKP).

9:30 V Prešovskom samosprávnom kraji sa na voľbách zúčastnilo 22,13 percenta oprávnených voličov

V Prešovskom samosprávnom kraji volilo v sobotu vo voľbách do orgánov samosprávneho kraja 22,13 percenta oprávnených voličov. Staronovým predsedom sa stal Peter Chudík, ktorého volilo 53,78 percenta voličov. Vyplýva to z konečných neoficiálnych výsledkov krajských volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

"Z celkového počtu 630.452 oprávnených voličov sa volieb zúčastnilo 139.525 voličov a platných hlasov je spolu 135.819, čo predstavuje volebnú účasť 22,13 percenta," povedal tesne po podpise zápisnice Krajskej volebnej komisie v PSK hovorca komisie Radoslav Milčo. Ďalej uviedol, že za Petrom Chudíkom sa na druhom mieste vo voľbách na predsedu PSK umiestnil Ján Hudacký s 30,27 percentami a tretia skončila Dorota Bujňáková s 3,04 percentami. Spomedzi poslancov najviac hlasov od voličov dostal kandidát strany Smer-SD a súčasný riaditeľ SAD Prešov Jozef Kičura. Ten nazbieral 5940 hlasov voličov.

V ostatných okrskoch zvíťazili v Bardejove primátor mesta Boris Hanuščák, v Humennom Ivan Hopta, v Kežmarku Štefan Bieľak, v Levoči Vladimír Ledecký, v Poprade Milan Baran, v Sabinove Eduard Vokál, v Snine Nadežda Sirková, v Starej Ľubovni Peter Bizovský, vo Svidníku Peter Pilip, vo Vranove nad Topľou Ján Ragan, v Stropkove Martin Jakubov a v Medzilaborciach Adrián Kaliňák.

V krajskom parlamente bude mať 36 kresiel SMER-SD, 19 kresiel pravicová koalícia SDKÚ-DS, KDH, MOST-HÍD a po jednom kresle strana Úsvit a Nová väčšina - Dohoda. V parlamente PSK bude sedieť aj päť nezávislých kandidátov.

Zaujímavosťou podľa Milča je, že v každom okrsku okrem Prešovského a Popradského majú najviac kresiel poslanci Smeru. V Prešove aj v Poprade je najviac poslancov, ktorí sa dostali do parlamentu, z pravicovej koalície SDKÚ-DS, KDH, MOST-HÍD. V prvom prípade ich do parlamentu PSK zasadne 7 z 12 a v druhom prípade 5 z 8.

9:00 Bratislavský krajský parlament ovládne pravicová koalícia

Väčšinu v novom zastupiteľstve Bratislavského samosprávneho kraja bude mať pravicová koalícia Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana, Kresťanskodemokratické hnutie, MOST - HÍD, Sloboda a Solidarita, Strana maďarskej komunity - Magyar KözösségPártja, Občianska konzervatívna strana, Strana zelených. V 44-člennom parlamente obsadí 34 kresiel. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov sobotňajších volieb do orgánov samosprávnych krajov, ktoré zverejnil štatistický úrad. Druhou najväčšou skupinou budú nezávislí poslanci, ktorých občania do nového krajského parlamentu zvolili šesť. Porážku utrpel Smer-SD, ktorý bude mať po sobotňajších voľbách v bratislavskom župnom parlamente len jedného poslanca, doteraz ich mal desať. Po jednom kresle budú mať aj Nezávislé fórum, Zmena zdola-Demokratická únia Slovenska a Národ a spravodlivosť - Naša strana.

Do nového krajského parlamentu sa dostali napríklad nespokojný obyvateľ Malaciek Oskár Dobrovodský, ktorý roky neúspešne žiadal štát aj samosprávu o pomoc pri riešení problémov s neprispôsobivými susedmi. V župnom parlamente bude aj starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý, starosta Ružinova Dušan Pekár, starosta Lamača Peter Šramko, starostka Čunova Gabriela Ferenčáková, či primátor Pezinka Oliver Solga.

Vo volebnom období 2009 - 2013 bolo v Bratislavskom kraji 44 poslancov. Sedem poslancov za KDH, za stranu Smer-SD 10 poslancov, za SDKÚ-DS 11 poslancov, za stranu OKS boli traja poslanci, rovnako traja poslanci za Nový parlament, za Most-Híd dvaja poslanci, za SMK päť poslancov, po jednom poslancovi mali strany SaS a HZDS a jeden poslanec bol nezávislý.

3:41 Tieto voľby vyhral Smer, o tom nemôže nikto pochybovať, tvrdí Fico

Smer-SD je víťazom regionálnych volieb. Na dnešnej tlačovej konferencii takto zhodnotil výsledky sobotňajších (9.11.) volieb do vyšších územných celkov (VÚC) predseda strany a premiér Robert Fico.

"Máme troch víťazov na predsedov samosprávnych krajov v prvom kole a ďalších štyroch víťazov, ktorí s vysokou pravdepodobnosťou vyhrajú druhé kolo," avizoval. Dodal, že podľa predbežných výsledkov by Smer-SD mal mať väčšinu v zastupiteľstvách v šiestich samosprávnych krajoch a počet poslancov za Smer-SD sa v týchto zastupiteľstvách zvýši o 25 miest. "Toto všetko sú čísla, ktoré hovoria, že nikto nemôže pochybovať o víťazstve Smeru v týchto voľbách," zdôraznil premiér.
      
Na otázku, či nie je sklamaný z výsledku Moniky Flašíkovej Beňovej v Bratislavskom kraji reagoval, že "Bratislava nie je Slovensko". "Nedá sa vyhrať všetko stopercentne, v Bratislave sa proti nám postavilo desať politických strán," upozornil Fico. Dodal, že ešte bude druhé kolo volieb na predsedu BSK. "Maximálne využijeme nasledujúce dva týždne, aby sme zabojovali o Slovensko. Určite ma bude zaujímať, ako pán Frešo v župe získal pozemky, ako opravoval záchody a ďalšie veci," naznačil Fico. Podľa jeho slov nepôjde o žiadnu antikampaň, len o otázky.

Vyjadril sa aj k výsledkom volieb v Banskobystrickom kraji, kde Vladimírovi Maňkovi uniklo víťazstvo v prvom kole o pol percenta. "Vladimír Maňka je jasným víťazom, otázka nestojí tak, prečo nezískal o pol percenta viac, otázka stojí tak, prečo pána Kaníka porazil extrémista." Nízka účasť vo voľbách podľa neho svedčí o tom, že sa ľudia nezžili s "týmto spôsobom regionálnej samosprávy". Na túto tému chce preto diskutovať s ďalšími predsedami politických strán. Zopakoval, že najlepším riešením pre Slovensko by boli tri samosprávne kraje plus Bratislava.

3:28 Výsledok volieb ovplyvnila aj protikampaň, tvrdí Flašíková

Kandidátka na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Monika Flašíková Beňová (Smer-SD) tvrdí, že výsledok volieb do Bratislavského samosprávneho kraja ovplyvnila aj protikampaň. Ako povedala Flašíková Beňová počas brífingu, výsledok nie je sklamaním, ale je to prekvapenie.

"Som presvedčená, že naša stratégia bola správna, konštruktívna, neútočná a myslím si, že výsledok ovplyvnila aj antikampaň. Nebudeme však meniť našu stratégiu," povedala Flašíková Beňová a dodala, že jej cieľom bolo hovoriť o programe a o veciach, ktoré chcú urobiť. "Myslím si, že kampaň by mala byť viac o programe," povedala Flašíková Beňová. Kandidátka si zároveň myslí, že proti nej bola väčšia protikampaň ako proti kandidátovi Frešovi. "Proti Frešovi neboli billboardy, bolo proti mne tiež viac článkov, napríklad článok v denníku Sme bol zostrihaný na stranu a bol vyslovene nepriateľský voči mne," povedala Flašíková Beňová.

3:12 Berényi považuje za povinnosť zabojovať o víťazstvo

Postup do druhého kola volieb predsedu Trnavského samosprávneho kraja považuje József Berényi z SMK za splnenie vytýčeného cieľa. Teraz chce rokovať so šéfom strany Most-Híd Bélom Bugárom o jeho podpore v súboji s Tiborom Mikušom. ,,Keď ma tam poslali voliči, je moja psia povinnosť zabojovať, získať čo najviac hlasov a pokúsiť sa o víťazstvo,“ povedal. Ako predseda Strany maďarskej komunity netajil spokojnosť s jej výsledkami vo voľbách.

,,Nie je to úspech len môj, ale celej SMK, ktorá má stále veľmi silné zastúpenie na juhu, kde sme porazili parlamentnú stranu Most-Híd,“ povedal Berényi. V Trnavskom samosprávnom kraji bude mať SMK rovnako ako doteraz jedenásť poslancov.

Pred prvým kolom volieb viedol Berényi kampaň prakticky len v okresoch Galanta a Dunajská Streda, ako to bude pred druhým kolom, zatiaľ nevedel povedať s vysvetlením, že si musí k tomu sadnúť so svojimi spolupracovníkmi.

Najviac hlasov v prvom kole volieb predsedu získal doterajší župan Tibor Mikuš, ktorý kandidoval ako nezávislý, ale s podporou Smeru-SD a viacerých menších strán. Za svojho súpera v druhom kole považoval kandidáta KDH a SDKÚ-DS Ivana Uhliarika, ktorého však v samom závere sčítavania hlasov preskočil Berényi.

3:01 Frešo považuje výsledok volieb za výborné osobné hodnotenie

V regionálnych voľbách získal najvyšší počet hlasov spomedzi kandidátov na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo (SDKÚ-DS s podporou KDH, Mosta-Híd, SMK, SaS, OKS a Strany zelených). Podľa Freša je zrejmé, že Bratislavský kraj chce stredopravého predsedu kraja a stredopravú koalíciu. "Je tu historicky najvyššia účasť, čo považujem za potvrdenie nášho mandátu. Podľa predbežných výsledkov som dostal skoro o štvrtinu až tretinu viac hlasov ako v prvom kole v roku 2009. To považujem aj za výborné osobné hodnotenie," povedal Frešo.

Ako povedal Frešo, tento výsledok vníma v dvoch rovinách. "Prvá je, že stredopravé strany, ktoré sa spojili, dostali veľmi silný mandát. To druhé je, že keď máme spoločný program, tak sme úspešní," povedal Frešo, podľa ktorého však ani voliči ostatných kandidátov, napríklad kandidáta Daniela Krajcera (Nová väčšina - Dohoda), Jaroslava Pašku (SNS) či Oskara Dobrovodského (Národ a Spravodlivosť – naša strana) nedali svoj hlas nadarmo. Podľa Freša tú časť programu zastúpia, aj keď v inom personálnom zložení. "Budeme sa uchádzať o pochopenie všetkých voličov. Vždy po voľbách tričká padajú a robíme pre celý kraj," povedal Frešo.

Do volieb v druhom kole pripravujú podľa Freša priamy kontakt s voličom. "Som veľký odporca rôznych protikampaní, podpásoviek a špinavých kampaní," povedal Frešo a dodal, že voličom chcú dať priamy odpočet aktivít, ktoré urobili.

2:56 Maňku Kotlebov postup do druhého kola šokoval

Víťaz prvého kola volieb predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Vladimír Maňka (Smer-SD, KDH, SMK, SMS, HZDS, HZD, Strana zelených) by bol so svojím výsledkom spokojný, keby do druhého kola nepostúpil s Marianom Kotlebom (Ľudová strana Naše Slovensko). „Šok je, kto je na druhom mieste. Musíme bojovať proti tomu, aby na Slovensku prekvital extrémizmus. Dnes je kríza a vysoká nezamestnanosť v Európe a aj v iných krajinách ide extrémizmus dopredu. Musíme robiť všetko pre to, aby sme tomu zabránili. Najlepšia cesta je bojovať proti tomu lepšou ekonomickou situáciou,“ uviedol Maňka. Podotkol, že z politickej strany Adolfa Hitlera sa najprv všetci smiali, a kým si uvedomili vážnosť situácie, bolo už neskoro.

To, že nevyhral už v prvom kole, Maňka nepovažuje za neúspech. „Dal som si robiť výskumy, pohybovali sa na úrovni 43,8 percenta. Som prekvapený tým ďalším v poradí a hlavne veľkosťou zisku toho druhého v poradí,“ uviedol Maňka. Dodal, že druhého kola sa neobáva, ale ide doň smutný.

Marian Kotleba svoj úspech pripisuje tomu, že ľudia začínajú otvárať oči a majú dosť tých, ktorí Slovenskú republiku dostali do tých problémov, v ktorých je. „Stali sme sa lídrami pravice v Banskobystrickom kraji a v druhom kole si trúfame na víťazstvo,“ povedal pre Kotleba. V reakcii na Maňkove slová o extrémizme pripomenul svoj výsledok pri voľbách do krajského zastupiteľstva, v ktorých vo volebnom obvode Banská Bystrica získal najväčší počet hlasov zo všetkých kandidátov. Ľudia tým podľa neho jasne ukázali, čo považujú za extrémizmus. Zdôraznil tiež, že svoj volebný výsledok dosiahol aj bez bilbordov a drahej volebnej kampane. „Keďže my sme sa, na rozdiel od vládnej strany, nijako nepodieľali na rozkrádaní štátu, na drahé kampane nemáme peniaze,“ dodal s tým, že aj pred druhým kolom bude pokračovať v kampani založenej na osobných stretnutiach

2:52 Chudík nechce nič meniť, bude pokračovať v doterajšej práci

Staronovým predsedom Prešovského samosprávneho kraja bude podľa neoficiálnych výsledkov Peter Chudík, ktorého v regionálnych voľbách podporila koalícia Smer-SD, Náš kraj, Strana moderného Slovenska. Chudík bude tento post zastávať štvrté volebné obdobie. Po prvýkrát sa mu podarilo vyhrať voľby hneď v prvom kole.

Na sčítavanie hlasov a výsledky volieb čakal so svojimi straníckymi kolegami v prešovskej straníckej centrále Smeru. Pre média povedal, že hneď po voľbách urobí tri veci. Najprv sa vyspí, potom si zoberie dva dni voľna a následne začne pracovať ako doteraz. Žiadne veľké zmeny nechystá, pretože výsledky volieb ho ubezpečili v tom, že ľudia sú s jeho prácou spokojní.

Chudík sa poďakoval voličom za každý hlas, ktorý získal. Tentokrát sa mu podarilo zvíťaziť nad svojím rivalom Jánom Hudackým (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) ešte výraznejšie ako pred štyrmi rokmi, keď išli spoločne do druhého kola. Chudík považuje tento výrazný úspech vo voľbách za vysvedčenie, ktoré mu vystavili voliči za jeho 12-ročnú prácu.

Svoj úspech vidí aj v tom, že stále pôsobil v tomto kraji. Chodil do všetkých regiónov, hovoril s ľuďmi a staral sa o celý kraj. Na otázku, či sa kupovali v kraji rómske hlasy, povedal, že s takými informáciami operovala stále porazená strana a nič sa nepotvrdilo. „Vyhralo to, že v podstate ja som volebnú kampaň robil od prvého dňa, po skončení minulých volieb. V súčasnej kampani som priamo komunikoval s ľuďmi, čo považujem za najdôležitejšie,” povedal víťaz volieb.

Petrovi Chudíkovi prišiel osobne blahoželať do Prešova aj predseda parlamentu Pavol Paška. Ako uviedol, potvrdilo sa, že Smer-SD stále láka voličov, je príťažlivou stranou, ktorá oslovuje ľudí svojím programom. V regionálnych voľbách podľa neho strana Smer-SD postavila naozaj silných kandidátov, ktorí už niečo dokázali a Peter Chudík potvrdil túto dominanciu Smeru. Paška vyjadril presvedčenie, že aj skladba krajského parlamentu ukáže, že ich strana ponúka kvalitných ľudí a dobrý program.

2:49 Blanár zmeny nechystá, chce zveľaďovať nemocnice i cesty

Neoficiálny víťaz regionálnych volieb v Žilinskom samosprávnom kraji Juraj Blanár nechystá žiadne zásadné zmeny, chce pokračovať v čerpaní eurofondov, ozdravovaní nemocníc a zveľaďovaní ciest. Podľa úspešného kandidáta Smeru-SD, SNS a Strany zelených však bude potrebné urobiť zmeny v zdaňovaní motorových vozidiel či financovaní stredného školstva. „Myslím si, že týmto výsledkom bolo potvrdené, že všetky tie veci, ktoré boli naštartované, v nich môžeme pokračovať a všetky projekty, ktoré máme pripravené, môžeme ďalej rozvíjať. Ak sme sa dodnes napríklad snažili naše nemocnice dostať do pozitívnych čísiel, budeme v tom pokračovať. Ale samozrejme je pred nami ešte veľa práce, pretože si musíme vyjasniť, aké bude financovanie do budúcnosti, pretože sa musíme veľmi vážne pobaviť o dani z motorových vozidiel, ktorá je dnes diskriminačná, nie je vyvážená, a musíme sa rovnako baviť o zmene financovania v strednom školstve, ktoré takisto dnes nie je úplne v poriadku a je ho potrebné zmeniť. Je tu množstvo výziev, ktoré nás čakajú,“ povedal po zverejnení neoficiálnych výsledkov krajských volieb Juraj Blanár.

Podľa Blanára, ktorý bude pokračovať vo funkcii predsedu Žilinského samosprávneho kraja už tretie volebné obdobie, bola táto predvolebná kampaň neférová. „Bola veľakrát podpásová, bolo v nej veľa zavádzania, o to viac si cením tento výsledok. Ukázalo sa, že voliči vedia oceniť, že sa v Žilinskom samosprávnom kraji urobilo naozaj dosť veľa. Je potrebné vo veciach ešte pokračovať a myslím si, že tak, ako sme boli úspešní v čerpaní európskych fondov, ktoré nám veľmi významne pomohli zhodnotiť aj majetok kraja, v tom ďalšom programovacom období v tom chceme intenzívne pokračovať, to znamená, aby sme naše budovy či už v sociálnej oblasti, školstve, ale aj naše cesty zveľadili,“ dodal Blanár.

2:43 Hudackého sklamala nízka účasť voličov

Kandidát na predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Ján Hudacký (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) skončil podľa neoficiálnych výsledkov sobotňajších (9.11.) volieb do vyšších územných celkov (VÚC) na druhom mieste za Petrom Chudíkom (Smer-SD). Vyplýva to z aktuálnych informácií zverejnených na internetovej stránke Štatistického úradu SR.

Výsledok volieb ovplyvnila podľa Hudackého slabá účasť voličov, ale zrejme aj značná popularita strany Smer-SD, ktorej sa teší v posledných rokoch na území Prešovského kraja. Aj napriek volebnému výsledku sa bude podľa vlastných slov naďalej usilovať o jeho rozvoj.

"Budem sa snažiť z pozície poslanca Národnej rady SR naďalej pomáhať prešovskému regiónu všemožne, ako sa bude dať. Tento región potrebuje pomoc, pretože nezamestnanosť, nízka priemerná mzda a odchod ľudí z tohto regiónu - to sa musí zastaviť. To si musí uvedomiť aj pán Chudík ako predseda Prešovského samosprávneho kraja. Nestačí sa držať iba kompetencií, ale je potrebné robiť pre tento región oveľa viac," poznamenal Hudacký.
      
Aj keď mali sobotňajšie voľby do VÚC pokojný priebeh, podozrenia z ovplyvňovania rómskych voličov sa predsa len vyskytli vo viacerých okresoch Prešovského kraja. Jeden z posledných podnetov, ktorý sa mal týkať obce Jarovnice, nahlásil poslanec NR SR Pavol Zajac (KDH). V tejto súvislosti bol v noci zo soboty na nedeľu vypovedať na polícii.
      
"Je na orgánoch činných v trestnom konaní, aby tieto podnety posúdili. Je pravdepodobné, že takéto - možné kupovanie hlasov asi celý ten výsledok volieb nenarušilo, v každom prípade to nie je niečo, s čím by sme sa mali zmieriť. Mali by sme robiť všetko preto, aby sme takýmto nekalým praktikám v ďalších voľbách zamedzili,"
povedal Hudacký. Ako ďalej uviedol, z účasti vo voľbách je sklamaný. "Čakal som, že bude vyššia. Snažili sme sa poukázať na to, že za tých 12 rokov sa tu veľmi málo zmenilo. Dúfali sme, že to ľudí vyburcuje viac tak, aby prišli do volieb vo väčšom počte," poznamenal Hudacký.
      
Voličská účasť vo voľbách v Prešovskom kraji dosiahla podľa neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu 22,13 percenta. Peter Chudík podľa nich získal 53,78 percenta a jeho najväčší súper J. Hudacký 30,27 percenta platných hlasov. O novom predsedovi PSK sa tak pravdepodobne rozhodlo už v prvom kole volieb.

2:39 Mikuš si myslí, že o víťazstvo ho pripravila neetická kampaň

Favorit volieb v Trnavskom samosprávnom kraji Tibor Mikuš netajil sklamanie z toho, že nezvíťazil už v prvom kole volieb predsedu kraja. Podľa jeho slov mohla rozhodnúť ,,mimoriadne neetická a zákerná kampaň“. Vyjadrenie pre novinárov dlho odmietal dať s vysvetlením, že kým nie je zrátané všetko, nemá o čom hovoriť.

,,Naozaj odznelo veľa podlostí, najmä zo strany kandidáta strany, ktorá si hovorí, že je kresťanská a demokratická,“ povedal Mikuš skoro ráno, keď už bolo zrátaných viac ako 95 percent hlasov voličov. V druhom kole plánoval osloviť voličov maďarskej národnosti, ktorí svoje hlasy v sobotu delili medzi kandidáta SMK Józsefa Berényiho a kandidáta Mosta-Híd Józsefa Nagya. ,,Ja si myslím, že moji spoluobčania maďarskej národnosti vedia, kto som a čo som urobil,“ povedal Mikuš. V tom čase považoval za svojho súpera v druhom kole Ivana Uhliarika. Výsledky sa v úplnom závere sčítavania hlasov dramaticky zmenili, Uhliarika na druhej priečke nečakane vystriedal Berényi, rozdiel medzi nimi tvorí pár desiatok hlasov.

2:36 Uhliarik zatiaľ nevie, koho svojim priaznivcom odporučí voliť

Rozdiel medzi 2. a 3. miestom v súboji o post predsedu Trnavského samosprávneho kraja bol podľa neoficiálnych konečných výsledkov 55 voličských hlasov. O tento počet predbehol József Berényi (SMK-MKP, OKS) kandidáta Ivana Uhliarika (KDH, SDKÚ-DS). Pri sčítaní hlasov bol Uhliarik stále na druhej pozícii za víťazom Tiborom Mikušom (nezávislý). Poradie sa zmenilo až v závere. Uhliarik v reakcii pre povedal, že sa ešte nevie vyjadriť k tomu, ktorého z dvojice kandidátov 2. kola volieb Mikuš-Berényi odporučí voliť svojim voličom.
      
Tibor Mikuš (Smer-SD, SNS, KSS) získal 40,04 percenta hlasov. Bojovať bude s Józsefom Berényim (SMK, OKS). Ten od voličov dostal 18,33 percenta a o 55 hlasov odsunul na tretiu nepostupovú priečku Ivana Uhliarika (KDH, SDKÚ-DS, 18,26 percenta hlasov).
      
Na ďalších priečkach skončili József Nagy (Most-Híd, 18,12 percenta) a Andrej Richnák (Nový parlament, 4,81 percenta). Volebná účasť v TSK dosiahla 17,46 percenta.

2:23 Baška s víťazstvom v prvom kole nerátal

Novým predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja (TNSK) bude podľa neoficiálnych výsledkov Jaroslav Baška zo Smeru-SD. Počas volieb mu svoj hlas odovzdalo 53,45 percenta voličov. „Bezprostredné pocity sú naozaj dobré. Ja som nerátal, že by som to urobil v tom prvom kole, ale keď som videl, ako pribúdajú percentá zrátaných hlasov, vravím si, že to môže vyjsť a teda to vyšlo,“ povedal bezprostredne po zverejnení výsledkov Baška. Ako prvá mu k víťazstvu pogratulovala manželka. Bašku si zvolila nadpolovičná väčšina zo všetkých voličov, ktorí prišli v sobotu k volebným urnám. Je to vôbec po prvýkrát v histórii existencie samosprávnych krajov, čo bol predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja zvolený v prvom kole.

Prvá vec, ktorej sa chce Baška vo funkcii predsedu venovať, je rozpočet kraja. „Je to jediný z krajov, ktorý nemá schválený rozpočet na tento rok a dôležité preto bude pripraviť naozaj dobrý rozpočet na rok 2014 a zároveň nejakým spôsobom uzavrieť tento aktuálny rok 2013,“ hovorí Baška. Náročné podľa neho bude tiež prejsť všetky zmluvné záväzky, ktoré kraj má a pripraviť zodpovedný rozpočet. „Ten maratón, ktorý sme mali počas leta, keď sme navštívili všetkých 276 miest a obcí Trenčianskeho kraja, je v porovnaní s tým maratónom, ktorý nás čaká teraz vo funkcii župana a poslancov zastupiteľstva, bude oveľa ťažší a dlhší,“ skonštatoval.

Nízku účasť na voľbách v kraji Baška očakával, hovorí však, že je to škoda. Počas svojej kampane sa snažil vysvetliť ľuďom kompetencie kraja, neznalosť mnohých ho však nepríjemne prekvapila. „Tu si myslím, že je naozaj potrebné zapracovať, vysvetľovať ľuďom, v čom môže byť samosprávny kraj nápomocný,“ vyhlásil.

2:11 Belicu výsledok volieb neprekvapil, Galbavého potešil záujem o zmenu

V druhom kole volieb v Nitrianskom samosprávnom kraji (NSK) sa stretnú Milan Belica (Smer-SD, SNS, ASV) a Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd, Nova, SMK, OKS).
      
Obaja kandidáti postupujúci do druhého kola poďakovali svojim voličom za podporu. „Výsledky boli veľmi tesné, odstup tri percentá od víťazstva v prvom kole je skoro rovnaký, aký bol aj v prvom volebnom období. Podobný výsledok sme viac-menej aj čakali, pretože tomu napovedá reálne rozloženie síl v kraji,“ reagoval na výsledky volieb Belica, ktorý je predsedom NSK nepretržite od vzniku samosprávnych krajov. Podľa jeho slov bude potrebné pred druhým kolom analyzovať výsledky prvého kola. „Nemá pre mňa zmysel robiť mítingy, pretože chodím k voličom už celé roky. Využijeme klasické formy kampane. Veľmi dôležité bude prerozdelenie hlasov ostatných kandidátov v druhom kole,“ povedal. Domnieva sa, že tri chýbajúce percentá do víťazstva už v prvom kole volieb môžu súvisieť aj s oklieštením tzv. slovenskej koalície, ktorá v kraji fungovala predchádzajúce dve volebné obdobia. Pod nízku účasť voličov vo voľbách, o takmer 4 percentá nižšiu ako pri voľbách v roku 2009, sa podľa Belicu mohlo podpísať daždivé počasie.
      
Tomáš Galbavý po zverejnení priebežných výsledkov volieb vyjadril radosť nad tým, že sa Nitriansky kraj rozhodol pre zmenu. „Tento kraj jednoducho má reálnu šancu byť krajom, kde nebude vládnuť jedna strana a nezaradí sa medzi ostatné červené kraje,“ povedal. Už od pondelka začína podľa vlastných slov pracovať na tom, aby ľudia pochopili, že tieto voľby sú dôležité, a aby sa na nich zúčastnili. „Urobím všetko preto, aby som ľudí mobilizoval. Samozrejme korektnou a slušnou cestou.“ Účasť voličov v prvom kole hodnotí ako veľmi nízku, čo ho mrzí.
      
Súčasný šef kraja Milan Belica (Smer-SD, SNS, ASV) získal 46,87 percenta hlasov, Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd, Nova, SMK, OKS) si pripísal 37,34 percenta hlasov.
      
Na ďalších priečkach sa umiestnili Peter Oremus (nezávislý, získal 10,16 percenta hlasov), Regan Belovič (7 statočných, 1,87 percenta), Stanislav Kováč (Zmena zdola, 1,77 percenta), Róbert Dick (Magnificat, 1,16 percenta) a Viliam Mokráň (0,79). Volebná účasť v NSK dosiahla 17,9 percenta. Vyplýva to z konečných neoficiálnych výsledkov krajských volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.    

1:50 Trebuľa neskrýval sklamanie nad výsledkom volieb v KSK

Aj napriek tomu, že vo voľbách na predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) získal Zdenko Trebuľa takmer polovicu hlasov všetkých zúčastnených voličov, neskrýval sklamanie nad tým, že sa nevyhne druhému kolu volieb.
      
„Pri intenzite práce, ktorú sme odviedli, a to teraz nehovorím len o predvolebnom období, ale za celé štyri roky, som čakal výsledok na prvé kolo,“
vyhlásil Trebuľa po spočítaní hlasov. Poznamenal, že táto situácia má svoje príčiny a volič vie, prečo sa tak rozhodol. „Zostava ľudí, ktorí kandidovali na predsedu KSK bola bezkonfliktná. Na rozdiel od iných krajov tu žiadny konflikt nebol. Možno práve tento moment spôsobil to, že voličský záujem klesol,“ zhodnotil Trebuľa slabú volebnú účasť v kraji, ktorá sa pohybovala pod úrovňou 18 percent.

Pred druhým kolom chce analýzu príčin. „Stále som sa snažil robiť všetko pre to, aby tento kraj išiel ďalej. Mnoho vecí sa nám podarilo. Vidím, že asi nie toto je dôležité,“ doplnil s tým, že určite nezloží zbrane. „Uvidíme však, čo urobí s voličmi druhé kolo, či vôbec prídu voliť,“ poznamenal. Ani v druhom kole v súboji s Rudolfom Bauerom neočakáva konfliktnú kampaň. „Skôr ide o to, či si ľudia v kraji uvedomujú dôležitosť samosprávneho kraja,“ uzavrel Trebuľa.

1:40 Krajcer: Vyššia účasť by pomohla, o podpore kandidáta rozhodneme

Vyššia účasť vo voľbách do vyššieho územného celku (VÚC) by nám pomohla, pretože by sa výrazne znížil vplyv takzvaných straníckych voličov. Uviedol kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Daniel Krajcer (Nová väčšina – Dohoda). Po spočítaní vyše 90 percent hlasov sa ocitol na treťom mieste. Neprezradil, koho kandidatúru v prípadnom druhom kole podporí. "To je otázka, ku ktorej si spolu musíme sadnúť, to nemôže byť len moje rozhodnutie, ale naše spoločné," zdôraznil.
      
Podľa priebežných výsledkov, ktoré Štatistický úrad SR stále spočítava, získal Krajcer v regionálnych voľbách niečo vyše 13 percent hlasov. "Treba si reálne postaviť hodnotenie vychádzajúc z toho, proti akým súperom sme stáli. Na jednej strane je tu zjednotená ľavica, na druhej strane koalícia starej pravice. Z tohto pohľadu by bola určite na mieste otázka, ktorá iná stredopravá strana by samostatne v Bratislavskom samosprávnom kraji dokázala získať takýto výsledok," ohodnotil čiastočné výsledky volieb Krajcer. Podotkol, že pre Novu sú to prvé voľby. "Vyzerá to tak, že máme reálnu šancu získať niekoľko poslancov v rámci Slovenska. To je úspech, ktorí nedosiahli viaceré začínajúce strany, ktoré sú dnes v parlamente," dodal.

Účasť na dnešných regionálnych voľbách bola vo všeobecnosti nízka v celom kraji. "Ukazuje sa, že sme mali pravdu, keď sme od začiatku hovorili, že veľkým problémom týchto volieb je, že voliči nemajú k župe reálny vzťah. Toto vnímame ako veľký problém a zároveň aj výzvu do budúcnosti," podotkol s tým, že pri takto nízkej účasti majú výrazný vplyv na celkový výsledok tzv. stranícki voliči, čo strane uškodilo. Na svojej kampani by však dnes Krajcer už nič nezmenil. "Bola viditeľná, o takú sme sa aj usilovali. Naozaj sme do nej šli naplno, ja som absolvoval tisícky stretnutí a rozhovorov, to je potenciál, ktorý určite strane ostane," dodal.

1:21 Kaník: Zvíťazil Kotleba, výsledky odrážajú nepokojnosť ľudí s úrovňou života

Ľudovít Kaník, ktorý bol považovaný za jedného z kandidátov pre možné druhé kolo volieb v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK), nakoniec podľa predbežných výsledkov skončil až tretí. Aj keď jednoznačné sklamanie tesne pred spočítaním všetkých hlasov nedával najavo, v jeho štábe boli ľudia značne rozčarovaní.

Za jednoznačného víťaza volieb v kraji označil Kaník v rozhovore s Mariána Kotlebu. Výsledky podľa neho odrážajú veľkú nespokojnosť ľudí s úrovňou života v kraji. "Ak výsledky budeme hodnotiť z akéhokoľvek pohľadu, ak sú ľudia nespokojní so svojím životom, vtedy volia na znak protestu. Napríklad aj extrémnu alternatívu," konštatoval. "Víťazstvo" Kotlebu označil ako výstrahu pre všetkých demokraticky zmýšľajúcich ľudí. "Toto je pre neho (Kotlebu) signál, aby sa to takto udialo na celom Slovensku," uviedol. "Myslím si, že dnešné rozhodnutie ľudí znamená pre pána Kotlebu otvorenie brán do parlamentu. Či sa nám to páči, alebo nie," zdôraznil. Výsledky volieb však akceptuje. Ako ďalej uviedol, napriek tomu má veľmi dobrý pocit z celej predvolebnej kampane, kedy sa v mestách a obciach kraja stretával s množstvom pozitívne naladených ľudí. "Odnášam si z týchto volieb silný súzvuk s ľuďmi tohto kraja," pripomenul.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu