Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ďalšie zmeny pre učiteľov: Kredity budú získavať po novom

Štrajk učiteľov uzavrel školy po celom Slovensku
Štrajk učiteľov uzavrel školy po celom Slovensku (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kredity budú učitelia oddnes získavať po novom. Účinnosť totiž nadobudla novela zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch. Podľa nových pravidiel už učitelia nebudú môcť získať kredity overením svojich schopností, musia absolvovať kurz, hoci problematiku ovládajú. Za získané kredity učitelia dostávajú príplatky.

Ďalšou novinkou je, že kredity budú môcť učitelia nadobudnúť už len na vysokých školách, v organizáciách ministerstva školstva či iných štátnych orgánov. Doteraz mohli učitelia a odborní zamestnanci kredity získavať aj na iných ako vysokých školách, kontinuálne vzdelávanie mohli poskytovať aj cirkvi, náboženské spoločnosti a právnické osoby, ktoré mali v predmete činnosti vzdelávanie.

Novela rieši aj doplňujúce pedagogické vzdelanie učiteľov, ktorí vyštudovali technický smer, avšak nemajú pedagogické vzdelanie. Podľa doterajšieho zákona mohli vysoké školy technického, ekonomického, poľnohospodárskeho, potravinárskeho či umeleckého zamerania poskytovať doplňujúce pedagogické štúdium len za predpokladu, že mali riadne akreditovaný študijný program v skupine študijných odborov výchova a vzdelávanie.

"Táto podmienka nútila tieto školy zabezpečovať 'učiteľské' odbory personálne i materiálne aj napriek tomu, že sú zamerané na technické, ekonomické, poľnohospodárske, potravinárske, umelecké alebo iné odbory," uvádza sa v dôvodovej správe. Keď odmietli podstúpiť proces akreditácie učiteľských programov, nemohli poskytovať doplňujúce pedagogické štúdium. Stredné odborné školy preto podľa návrhu začali pociťovať nedostatok absolventov magisterských a inžinierskych odborov.

Po novom tak budú programy doplňujúceho pedagogického štúdia poskytovať vysoké školy po schválení akreditačnou radou bez toho, aby prešli schvaľovaním akreditačnou komisiou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu