Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Dokázali by ste prežiť sami v divočine? Preskúša vás svetoznámy expert!

Bear Grylls Zobraziť galériu (10)
Bear Grylls (Zdroj: Discovery Channel)

BRATISLAVA - Dokázali by ste sa vrátiť domov, ak by ste sa ocitli osamote v lese počas búrky? Keby ste stroskotali na pustom ostrove, čo by ste hľadali prv - vodu, úkryt, jedlo, alebo cestu preč? Dokumentárny seriál Útek z pekla sa inšpiroval skutočnými príbehmi ľudí, ktorí prežili v divočine bez pomoci.

Zasypaný v lavíne, stratený v pieskovej búrke, alebo unášaný divokou riekou. Presne takéto situácie na televíznych obrazovkách prežíva britský dokumentarista Edward "Bear" Grylls v rámci svojho seriálu Útek z pekla, ktorý nakrútil pre Discovery Channel. Grylls pritom používa príbehy skutočných ľudí, ktorí za rôznych okolností uviazli v extrémnych podmienkach. Znova prežije príbeh archeológa Armanda Anayau, ktorého pri vykopávaní Mayských pamiatok napadli a okradli banditi. Vnorí sa aj do príbehu dvoch Francúzov, ktorí museli bez pomoci prežiť 52 dní v amazonskom pralese.

Discovery Channel. Escape from
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Discovery Channel)

V Kanade zas prežije príbeh ľudí, ktorí uviazli v extrémnych vysokohorských podmienkach. Ukáže ako prežiť lavíny, ako vydržať v studenej riečnej vode. Nebude však chýbať ani prežitie piesočnej búrky na Sahare, kde je najväčším nepriateľom smäd. Ten sa však dá vyriešiť pitím hadej krvi a vlastného moču. Mimochodom, vedeli ste, že z vlastného moču si môžete vyrobiť aj praktický termofor? Stačí mať igelitové vrecko.

Discovery Channel. Escape from
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Discovery Channel)

Púšťou, horami a pralesom sa však výpočet Bearových dobrodružstiev nekončí. Štyria skokani skočili do amerického Grand Kaňonu a zistili, že únikovej cesty niet. V Kolumbií poľský kanoista prišiel o kanoe i svojho kamaráta v rozbúrenej rieke. Všetky tieto hraničné udalosti si Bear Grylls zopakuje na vlastnej koži

"Jeden z najčastejších mýtov je ten, že ak sa vám v púšti pokazí auto, mali by ste vystúpiť a hľadať pomoc. Ľudia práve z tohto dôvodu zomierajú. Myslia si, že do najbližšieho mesta je to len pár kilometrov, ale po troch kilometroch od auta si uvedomia, aká nebezpečná je púšť. Radšej zostaňte v aute a čakajte na záchranu," hovorí podľa Discovery Grylls. Rovnako dodáva, že keď sa ocitnete v snehovej, alebo piesočnej búrke, radšej hľadajte úkryt ako cestu domov. Pre zlú viditeľnosť totiž môžete ľahko zablúdiť. O tom ako sa aj bežný výlet môže zmeniť v ohrozenie života a o tom, ako sa z extrémnych situácií vymotať, vám povie sám Bear Grylls vo svojom seriáli Útek z pekla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu