Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Amnesty: Diskriminácia Rómov vo vzdelávaní na Slovensku pokračuje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: nytimes.com)

BRATISLAVA – Nečinnosť slovenských úradov v súvislosti s pokračujúcou segregáciou rómskych žiakov znamená udržiavanie nezákonného stavu. Konštatuje to správa Amnesty International, ktorá je zameraná na pomenovanie problémov v oblasti diskriminácie Rómov vo vzdelávacom systéme na Slovensku.

"Je najvyšší čas, aby slovenské orgány ukončili diskriminačné a segregačné praktiky vo vzdelávaní," uviedla zástupkyňa riaditeľa Amnesty International pre Európu a Strednú Áziu Jezerca Tigani. Podľa jej slov sa v tejto oblasti na Slovensku za posledné roky nespravilo veľmi veľa a segregácia a diskriminácia Rómov vo vzdelávacom systéme pokračuje. "Deklarujú sa síce zmeny, udiali sa malé zmeny v legislatíve a isté pozitívne súdne rozhodnutia sme tak isto zaznamenali, ale v praxi sa neudialo so vzdelávaním rómskych detí veľmi veľa," ozrejmila Tigani.

V správe sa Amnesty international zameriava na dva prípady segregácie na základných školách v Levoči a Šarišských Michaľanoch. "Z nášho pohľadu to, k čomu na Slovensku dochádza, ide o pretrvávanie nezákonného stavu, pretože segregáciu a diskrimináciu zakazuje nielen antidiskriminačná legislatíva, ale aj školský zákon prijatý v roku 2008," uviedla výskumníčka Amnesty International Barbora Černušáková s tým, že v správe sa pozreli na to, ako za päť rokov od prijatia explicitného zákazu diskriminácie a segregácie v školskom zákone dochádza k jeho napĺňaniu v praxi.

Predstavitelia Amnesty International sa pred samotným publikovaním správy stretli aj s príslušnými štátnymi orgánmi. Ako uviedli, ministerstvo školstva spolu so školskou inšpekciou neakceptovali závery v správe. "Na to, aby sa veci zmenili, je dôležité, aby prišla systémová reforma vzdelávacieho systému na Slovensku. Táto zmena bude bolestivá, bude si vyžadovať veľké politické odhodlanie," doplnila Tigani.

"Myslím si, že v mnohých prípadoch sa zabúda na jeden základný fakt, že segregácia nie je spôsobená väčšinou prístupom k inej farby pleti," uviedol dnes minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý má na starosti tzv. rómsku reformu. Podľa neho je to skôr otázka správania sa žiakov. "My sa snažíme zaviesť určité pravidlá, kde sa bude vplývať na to, aby práve problém správania a určitých útokov a šikanovania bolo obmedzené a tým pádom by tá integrácia mohla úspešne pokračovať," doplnil šéf rezortu vnútra. Ako dodal, v momente, keď nie je problém so správaním medzi deťmi, tak integrácia vie prebiehať dobre. "Čiže nie je to dané farbou pleti, ale správaním a správanie nerozlišuje pôvod, národnosť ani farbu pleti," doplnil Kaliňák.

Rezort školstva nesúhlasí s tvrdeniami Amnesty International o rozsiahlej a systémovej segregácii v školách, pričom tieto tvrdenia označilo ministerstvo za nepodložené a účelové. "Dňa 3. 9. 2013 sa uskutočnilo rokovanie so zástupcami Amnesty International, ktorým boli podané konkrétne a podrobné informácie o tom, ako v SR riešime tento problém," uviedol hovorca ministerstva Michal Kaliňák. Dodal, že v skutočnosti môžu nastať ojedinelé prípady v školskej praxi súvisiace s diskrimináciou a segregáciou, ktoré majú pôvod skôr v predsudkoch a stereotypoch v správaní jednotlivcov ako v nedostatkoch fungovania výchovno–vzdelávacieho systému. "Školská inšpekcia v sledovaných subjektoch nezistila segregáciu rómskych žiakov pri zaraďovaní do tried. V zabezpečovaní rovnoprávnych podmienok pri výchove a vzdelávaní rómskych žiakov neboli zistené nedostatky," doplnil hovorca rezortu školstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu