Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Iráne stále väznia dvoch slovenských paraglajdistov: Jedným je jadrový fyzik!

Pavol Šeliga Zobraziť galériu (3)
Pavol Šeliga

BRATISLAVA - Dobré správy o tom, že šesť z ôsmich paraglajdistov, ktorých zadržiavali v Iráne, je už na Slovensku, mierne kazí vedomie, že ich zvyšní kamaráti sú stále v tamojšom väzení. Jedným z nich aj jadrový fyzik Pavol Šeliga, ktorého profesia má pravdepodobne vplyv na to, prečo ho nepustili do vlasti. Druhým je profesionálny kameraman Marek Stolarčík.

Podľa denníka SME môže byť pracovné zameranie Pavla Šeligu problémom pretože jadrový program Iránu je už dlhodobo pod drobnohľadom USA a Únie. Šeliga je absolventom Ústavu jadrového a fyzikálneho inžinierstva Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, čo potvrdil to jeho riaditeľ Vladimír Slugeň.

V záverečnej práci sa Šeliga venoval problematike korózie potrubí v jadrových elektrárňach a v súčasnosti pracuje vo firme, ktorá sa zaoberá projektovaním bezpečnostných systémov pre oblasť jadrovej energetiky.

"Potvrdzujem, že máme jasný plán ako postupovať, máme plán ako dostať týchto dvoch občanov na územie SR. Vyvinieme všetky možné aktivity a iniciatívy na pôde spravodajskej, na pôde diplomatickej, na pôde politickej, aby sa aj títo dvaja občania mohli vrátiť na územie SR, k svojim rodinám a svojim známym," uviedol v nedeľu na tlačovej konferencii premiér Robert Fico s tým, že ďalšie rokovania budú náročné. Dodal, že na prepustení Slovákov pracoval špeciálny tím zložený z pracovníkov Slovenskej informačnej služby a ministerstva zahraničných vecí.

Jeden zo šiestich Slovákov Vladislav Frigo povedal, že iránska strana sa k nim správala dobre. "Boli to v vlastne príjemní ľudia," uviedol Frigo. Vo väznici mali k dispozícii televíziu, chladničku. Mohli si variť a mali tiež pravidelnú stravu. Zadržaní taktiež potvrdili, že nefotografovali zo zakázanej výšky. "Čo sme mali informáciu, tak zákaz fotografovania tam bolo pod 2300 metrov. My sme fotografovali vyššie," dodal Frigo.

Robert Fico, Miroslav Lajčák a prepustení Slováci na nedeľňajšej tlačovke.
Zobraziť galériu (3)
Robert Fico, Miroslav Lajčák a prepustení Slováci na nedeľňajšej tlačovke.  (Zdroj: SITA)

V Iráne stále väznia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Slovákov zadržali v máji pre podozrenie zo špionáže. Stalo sa tak neďaleko stredoiránskeho mesta Isfahán, pri ktorom sa nachádzajú zariadenia na spracovanie a obohacovanie uránu. Dôvodom malo byť to, že do Iránu priniesli nedovolené zariadenie po kusoch a používali ho nelegálne. Z padákových klzákov mali robiť zábery zakázaných oblastí. O ich prepustenie sa rezort diplomacie snažil už dlhšiu dobu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu