Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zmluvu na elektronické testovanie žiakov podpísalo už vyše 1300 škôl

Atmosféra pred začatím písomných maturitných skúšok
Atmosféra pred začatím písomných maturitných skúšok (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zmluvu na spoluprácu pri zavedení elektronického testovania žiakov podpísalo s Národným ústavom certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) už 1321 základných a stredných škôl.

Online preverovanie znalostí a zručností žiakov umožní NÚCEM prostredníctvom národného projektu Zvyšovanie kvality vzdelávania na základných a stredných školách s využitím elektronického testovania, na ktorý pôjde prevažne z eurofondov vyše 28 miliónov eur. Celkom sa do projektu do roku 2015 môže zapojiť až 2000 škôl zo všetkých regiónov Slovenska.

Najviac zazmluvnených škôl, 209, je zo Žilinského samosprávneho kraja, percentuálne najmenej je z Prešovského a Nitrianskeho kraja. V rámci Bratislavského VÚC je v projekte zatiaľ 135 základných a stredných škôl, čo však predstavuje takmer 92 percent ZŠ a SŠ, ktoré absolvovali prieskum školských počítačov.

Prieskum realizoval NÚCEM v jarných mesiacoch v školách, ktoré prejavili záujem o spoluprácu na národnom projekte. "Podpisom Rámcovej zmluvy spolupráca so školami nadobúda oficiálny charakter. V prvom rade zazmluvňujeme školy, ktoré úspešne absolvovali náš IKT prieskum školských počítačov, a teda spĺňajú technické parametre elektronického testovania podľa požiadaviek projektu," povedala riaditeľka ústavu Romana Kanovská.

Riaditeľov škôl podľa nej zaujala aj možnosť dostať informácie o medziročnom napredovaní žiaka alebo o tom, aké znalosti má na začiatku a na konci daného školského roka či na výstupe z deviateho ročníka.

"Zapojené školy budú na vyučovacích hodinách testovať novovytvorené úlohy a testy, ktoré pod gesciou NÚCEM vytvoria učitelia z rôznych regiónov Slovenska. V ďalšej etape projektu budú môcť školy realizovať elektronicky aj testovanie deviatakov alebo písomné maturity," objasnila Kanovská.

Ústav v rámci prieskumu zisťoval minimálne technické parametre na realizáciu elektronického testovania, a to internetové pripojenie s rýchlosťou aspoň 2 Mb/s a aspoň 10 vyhovujúcich žiackych počítačov, ktoré majú operačnú pamäť (RAM) aspoň 1GB, operačný systém Windows XP, Windows Vista, Windows7 alebo Windows 8 a monitor s rozlíšením aspoň 1024 na 768 bodov.

Pracovníci NÚCEM ostávajú naďalej v kontakte aj so školami, ktorých počítače v IKT prieskumom neprešli, alebo riaditelia škôl rozhodnutie vstúpiť do projektu odročili na jeseň napríklad z dôvodu rekonštrukčných prác v budove, spájania sa s inou školou či finišovaním vlastného europrojektu. Iinformácie poskytla manažérka publicity národného projektu Mária Grebeňová-Laczová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu