Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Košice odmietajú, že by Rómov vysťahovali nelegálne: Rozhodnutie z Bratislavy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE – V októbri minulého roku, mesto Košice zlikvidovalo rómsku osadu v Nižných Kapustníkoch. To sa však nepáči rôznym aktivistom, ani ombudsmanke Jane Dubovcovej, ktorá tento krok považuje za nelegálny a mesto podrobila tvrdej kritike.

"Preskúmaním podania som dospela k záveru, že vysťahovaním obyvateľov osady v Nižných Kapustníkoch a odstránením obydlí v tejto osade mesto Košice bez právneho základu zasiahlo do základného práva na nedotknuteľnosť obydlia podľa článku 21 Ústavy SR a práva na rešpektovanie obydlia podľa ustanovenia článku 8 Európskeho dohovoru o ľudských právach," uviedla v stanovisku Dubovcová.

Mesto odôvodňovalo potrebu likvidácie osady stanoviskami Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach, Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach a Oblastného riaditeľstva Železníc Slovenskej republiky v Košiciach. Argumentovalo tiež poškodzovaním teplovodného potrubia a ohrozením dodávok tepla.

„Nemyslíme si, že akýkoľvek ochrancovia z druhého konca republiky dokážu bez znalosti lokálnej problematiky od stola reálne zhodnotiť podobné rizikové situácie.
Našou absolútnou prioritou je zabezpečenie bezpečnosti a zdravia občanov,“
hovorí sa tiež v oficiálnom stanovisku mesta Košice a vysvetľuje:  „Opätovne zdôrazňujeme, že nešlo o samoúčelné vysťahovanie Rómov z obydlí, ale o odstránenie všeobecného ohrozenia života a zdravia ľudí. Mesto Košice pristúpilo k riešeniu na základe odborných stanovísk, ktorých výsledkom bolo jednoznačné upozornenie na nevyhnutnosť krokov, ktoré eliminujú riziko ohrozenia života a zdravia občanov, pohybujúcich sa v danej lokalite. Železnice Slovenskej republiky, Regionálny úrad verejného zdravotníctva, Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Košiciach a Obvodný úrad životného prostredia poukázali na pohyb osôb v ohrozujúcom priestore, vysoké riziko vzniku požiaru a výskyt nebezpečného odpadu. V súvislosti s neustálym poškodzovaním teplovodných potrubí, v ktorých bezprostrednej blízkosti sa zdržiavali ľudia, podľa posudku spoločnosti Teko hrozil výpadok tepla a ohrozenie občanov celého mesta v zimných mesiacoch.
 

Na základe vyššie uvedených skutočností Mesto Košice vyzvalo ľudí, zdržiavajúcich sa dlhodobo v uvedenom priestore, aby tento opustili a premiestnili sa do miesta svojho trvalého pobytu. S výzvou boli dopredu oboznámení, takže v období, kedy mesto Košice plánovalo likvidáciu nebezpečného odpadu, sa na mieste nachádzali len tri rodiny. Aj tie sa dobrovoľne a bez problémov presunuli na miesto trvalého pobytu, štyria z nich požiadali o umiestnenie v azylovom dome v Bernátovciach, čomu bolo z našej strany vyhovené.“
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu