Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Útok na našich vojakov: Zahynul ženatý čatár (†35), dvaja vojaci utrpeli priestrely hlavy a hrude!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Daniel Hoťka)

BRATISLAVA - Na leteckej základni v afganskom Kandaháre dnes prišiel o život slovenský vojak. Ministerstvo obrany potvrdilo tragickú udalosť. Tridsaťpäť ročný čatár zahynul po útoku afganského teroristu, ktorý sa infiltroval do afganskej armády. Ďalší dvaja vojaci pri incidente utrpeli vážne zranenia, priestrel hlavy a priestrel hrudníka. Mali by byť mimo ohrozenia života

Slovenský vojak zahynul rukou teroristu z Talibanu, ktorý sa votrel do regulérnej armády. Jej príslušníkov na základni v Kandaháre cvičia vojaci NATO, vrátane našich. Afganský vojak spustil streľbu zo strážnej veže na letisku Kandahár. Padol mu za obeť tridsaťpäť ročný slovenský čatár. Podľa našich informácií bol čatár ženatý a bezdetný. Jeho dvaja kamaráti utrpeli ťažké zranenia, priestrel hlavy a hrudníka. Ďalší traja vojaci utrpeli ľahšie zranenia, zrejme v súboji s páchateľom. Minister obrany Martin Glváč avizoval, že príbuzní zavraždeného vojaka majú nárok na odškodné. Spolu s premiérom Robertom Ficom plánujú čo najskôr odletieť do Kandaháru. Ku incidentu došlo o 9:45 nášho času, teda 12:45 afganského. Útočník incident prežil, podarilo sa ho zadržať a vypočuť.

Zahraničné médiá pôvodne informovali, že pri incidente utrpeli zranenia českí, alebo americkí vojaci, no tieto fámy sa nepotvrdili.

Abdal Razik Šerzaj, veliteľ afganského letectva v Kandaháre, na Twitteri potvrdil zranenie troch Slovákov:

Twitter, Veliteľ brigády afganského
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

Preklad: "Traja zranení vojaci na letisku Kandahár sú Slováci, nie Američania. G. Šerzaj."

Agentúra AP cituje vládneho hovorcu Džavída Fajzala, podľa ktorého úvodné vyšetrovanie naznačuje, že incident mohol byť nešťastnou nehodou a nie úmysleným útokom.

Premiér Robert Fico vyjadril ľútosť nad úmrtím vojaka. "Je mi veľmi ľúto čo sa stalo v Kandaháre," uviedol. Zármutok nad udalosťou vyjadril aj najvyšší veliteľ ozbrojených síl, prezident Ivan Gašparovič. Skutok označil za zákerný teroristický čin. Prezident ocenil hrdinstvo a odhodlanie našich vojakov v Afganistane ako aj v ďalších operáciách.

Viaceré médiá pripomínajú, že nejde o prvý "útok zvnútra". Do afganských ozbrojených síl sa občas nechajú zregrútovať ľudia, ktorí potom zneužijú situáciu a napadnú svojich spolubojovníkov, alebo inštruktorov.

Lajčák: Teroristi sú zbabelci, neutekáme pred nimi

"Pokiaľ si páchateľ tohto hanebného činu myslel, že nás tým zastraší, a že prijmeme rozhodnutie stiahnuť sa z Afganistanu, tak mu chcem odkázať, že dosiahol pravý opak," vyhlásil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Teroristi sú podľa neho zbabelci a pred nimi sa neuteká. Dodal, že Slovensko je súčasťou boja proti terorizmu a slovenskí vojaci zostanú v Afganistane aj po roku 2014. "Naším cieľom je nedovoliť, aby sa opakovali takého hanebné útoky v budúcnosti," dodal.

Len prednedávnom teroristi v Pakistane zavraždili dvoch slovenských horolezcov.

Takto sme pred časom navštívili slovenských vojakov v Kandaháre.

Video Ministerstva obrany SR z operácie ISAF v Afganistane.

Operácia ISAF

Chronológia úmrtí slovenských vojakov v misiách:

22. apríla 1993
Rotmajster Igor Rigo, ktorý pôsobil v misii UNPROFOR na území bývalej Juhoslávie, zahynul pri delostreleckej prestrelke medzi Srbmi a Chorvátmi.

27. októbra 1994
Čatár Vladimír Grman, ktorý pôsobil v misii UNPROFOR na území bývalej Juhoslávie, podľahol ťažkým zraneniam, ktoré utrpel po zlyhaní hydrauliky zdvíhacieho zariadenia používaného pri inštalácii anténnych spojovacích systémov.

31. mája 1996
Nadporučík Dušan Chrašč, ktorý pôsobil v prechodnej misii OSN pre Východné Slavónsko (UNTAES), zomrel v Slavónsku po prekonanom zápale okostice.

19. júla 2001
Člen pozorovateľskej misie Európskej únie (EUMM) na území bývalej Juhoslávie pplk. Ľubomír Orság tragicky zahynul v Macedónsku. Vozidlo, ktorým išiel spolu s nórskym pozorovateľom Bjartenom Gundersenom a albánskym tlmočníkom Valonom Sadikom plniť pozorovateľské úlohy zo Skopje do priestoru západne od mesta Negotino, nabehlo na protitankovú mínu. Explózia vymrštila auto do stometrovej rokliny.

11. februára 2002
V Eritrei prišiel o život pri autonehode desiatnik Vladimír Kollár, vodič auta, ktorý pôsobil v slovenskej ženijnej jednotke mierovej misie OSN.

15. mája 2002
Pri plnení služobných povinností na odlúčenom postavení Sekirača v rámci Česko-slovenského práporu v Kosove tragicky zahynul 28-ročný čatár Miroslav Hajdúch. Nehoda sa stala pri plnení operačnej úlohy. Posádku bojového vozidla pechoty vyslali, aby skontrolovala civilné motorové vozidlo, ktoré prekročilo provinciálnu hranicu zo Srbska do Kosova. Pri otáčaní vozidla čatár Hajdúch navádzal vodiča tak, že mu zmizol z dohľadu. Vodič zastavil až na volanie ďalších vojakov. Čatár Hajdúch, ktorého vozidlo zachytilo, utrpel vážne poranenia ľavej ruky a hlavy.

8. júna 2004
Pri plnení služobných povinností zahynuli v Iraku traja slovenskí vojaci, rotný Peter Dinga, čatár Vladimír Simonides a čatár Miroslav Frkáň. Asi 150 km od tábora al-Hilla pri meste As Suwayrah vybuchlo poľské vozidlo naložené muníciou, ktorá bola určená na likvidáciu. Slovenskí vojaci pracovali v blízkosti. Pri výbuchu zahynuli aj dvaja Poliaci a jeden Lotyš.

8. júna 2004
Príslušník mierových síl UNFICYP rotný Miroslav Hruška zahynul na Cypre. Pri vystupovaní z vrtuľníka prešiel k jeho zadnej časti, kde ho zachytil rotor. Ťažkým zraneniam podľahol v cyperskej nemocnici.

19. januára 2006
Slovenské vojenské lietadlo havarovalo na severovýchode Maďarska pri obci Hejce. Lietadlo smerovalo z kosovského hlavného mesta Prištiny do Košíc a viezlo domov vojakov a inštruktorov, ktorí pôsobili v misii KFOR. Na palube lietadla bolo 43 osôb, z toho tri ženy. Tragédiu vojenského špeciálu prežil len jeden vojak.

11. novembra 2006
Rotný Rastislav Neplech tragicky zahynul pri výbuchu nástražného systému v irackom meste Al Kut. Výbuch zabil aj príslušníka poľskej armády.

5. októbra 2008
Pre slovenského vojaka Alexandra Šimkoviča, ktorý zomrel na Cypre, sa stala osudná jeho záľuba v športovom potápaní. Slobodník sa bol v čase osobného voľna potápať. Pri vynáraní ho zasiahol čln miestnej polície, zomrel po prevoze do nemocnice.

9. júla 2013
V Afganistane zomrel slovenský vojak, ďalší šiesti boli zranení. Išlo o vojakov z operácie ISAF. Minister obrany Martin Glváč označil tento incident za teroristický útok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu