Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V rozpočte je diera ako hrom! Kde zoženie Kažimír vyše miliardy eur?

Peter Kažimír
Peter Kažimír (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Valí sa na nás ďalšie uťahovanie opaskov? Ministerstvo financií priznalo, že vo verejných financiách je diera väčšia ako miliarda eur. Tú bude minister Kažimír musieť nájsť už v rozpočte na budúci rok.

Slovensku bude tento rok chýbať 350 miliónov eur a v štátnom rozpočte na budúci rok to bude až miliarda. Tieto informácie vyplynuli z analýz, ktoré zverejnilo ministerstvo financií. Minister Peter Kažimír verejne priznal, že tento rok je druhým najhorším rokom slovenskej ekonomiky. Suverénne dno sme zaznamenali počas prvej vlny krízy v roku 2009. Kažimíra sklamali najmä nižšie výnosy podnikov, ktoré nemajú zákazky. Hospodárske noviny upozornili, že firmy sa v medziach zákona snažia vyhýbať plateniu daní, ktoré vláda Roberta Fica zvýšila. Podľa poslanca SDKÚ Ivana Štefanca sa bude diera vo verejných financiách ešte zväčšovať. Peter Kažimír si navyše sám zúžil priestor, keď vyhlásil, že nechce ďalej zvyšovať dane.

"Vláda by sa nemala báť znížiť dane, zvyšovanie daní bola chyba. Ďalej by mali vrátiť zákonník práce do predchádzajúcej podoby, aby sa ľudia mohli ľahšie zamestnávať," tvrdí Ivan Štefanec. Dodáva pritom, že ministerstvo financií má zhruba dva mesiace na to, aby vymyslelo konkrétne opatrenia. Po letných prázdninách už totiž bude na stole diskusia o štátnom rozpočte na budúci rok. Nie je pritom jasné, s akými opatreniami Smer vyrukuje. Poslanec Smeru a šéf finančného výboru parlamentu Daniel Duchoň pripustil, že konkrétne opatrenia sú zatiaľ vo hviezdach. Je si však istý, že Smer nechce preniesť bremeno štátneho rozpočtu na ľudí.

Štefanec však odhaduje, že Ficova vláda deficit stlačí pod tri percentá. "Urobia pre to všetko, systém po nás potopa. Robert Fico chce vyzerať dobre, aj kvôli možnej kandidatúre na prezidenta. Budúcnosť ho príliš nezaujíma," prognózuje Štefanec. Analytik Radovan Ďurana pre Hospodárske noviny pripomenul, že celkové výdavky vlády dosahujú 27 miliárd eur. Jedna miliarda predstavuje 3,4 percenta. "Ušetriť sa určite dá," uviedol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu