Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Uznávaný horolezec Šperka: Pred smrťou si vybral posledné miesto odpočinku!

Nebohý Peter Šperka
Nebohý Peter Šperka (Zdroj: petersperka.sk)

PREŠOV - Telo Petra Šperku (†57), slovenskej obete popravy pod horou Nanga Parbat v Pakistane, už v najbližších dňoch prevezú do rodnej zeme. Pozostalí sa tak budú môcť navždy rozlúčiť s uznávaným a profesionálnym horolezcom, ktorý sa spolu s Antonom Dobešom (†50) ako prvý Slovák stal obeťou terorizmu. Miesto jeho posledného odpočinku zatiaľ známe nie je, jedno si však už dávno pred osudným výstupom na Horu smrti sám vybral.

Rodičia rodeného Prešovčana žili dlhé dni v neistote a strachu, no stále dúfali v zázrak. Po stredajšom telefonáte, v ktorom im oznámili, že ich syn Peter je mŕtvy, však všetky ich nádeje zhasli. Mama Tamara si spomína na to, ako vždy synovi hovorila, aby na expedície nešiel, pretože sa oňho bála.

Petrova vášeň pre horolezectvo však bola silnejšia, rástla v ňom už od detstva. Naše veľhory navštevoval už ako malý chlapec. "Každú skalu čo bola sa liepal, vyškriabal sa hore, " rozpomína sa otec Jozef. Peter už vtedy vedel, že nechce byť nikým iným ako horolezcom.

Šplhaniu po horách zasvätil celý svoj život. Popritom sa však stihol dvakrát oženiť a vychovať štyri dcéry. Aj keď mal pred sebou ešte niekoľko výstupov, vždy hovoril, že ak sa niečo zlé stane, chcel by, aby jeho popol rozsypali pod Gerlachovským štítom. Aj keď to hovoril s humorom, všetci vedeli, že to myslel vážne, píše portál noviny.sk. Nikto však netušil, že to bude tak skoro.

Profil Petra Šperku

Horský vodca UIAGM od roku 1994, profesionálny záchranár Horskej záchrannej služby Vysoké Tatry. Sprevádzal turistov po všetkých možných slovenských aj svetových pohoriach. Vo Vysokých Tatrách aj býval. V rokoch 1986 - 2002 bol slovenským reprezentantom a reprezentačným trénerom v skialpinizme. Podľa portálu expedition.sk patrí medzi najskúsenejších slovenských himalájistov. Bol dvakrát ženatý a vychoval štyri dcéry. Bol jedným z členov expedície na horu Nanga Parbat, ktorú v základnom tábore prepadli ozbrojenci a jedného po druhom popravili. Po jeho boku brutálnou smrťou zomrel aj kolega Anton Dobeš. Oboch telá by mali už čoskoro pakistanským lietadlom previezť na Slovensko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu