Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Chaos v cestovke Tiptour: Úpadok, falošné znovuotvorenie a teraz nový majiteľ?!

Tiptour neustále prekvapuje
Tiptour neustále prekvapuje (Zdroj: tiptour.sk)

BRATISLAVA - To, čo sa v posledných týždňoch deje v slovenskej cestovnej kancelárii Tiptour, sa nedá nazvať inak ako poriadny chaos. Cestovka smerovala ku krachu už od polovice apríla, kedy sa pred svojimi klientmi odmlčala a vyvolala tak v nich pochybnosti o jej budúcnosti. Mesiac na to, skutočne ohlásila úpadok, ktorý ešte v ten deň dementovala správami o falošnom znovuotvorení. Keď už klienti cestovky ani nedúfali, že na dovolenky pôjdu, pripravili si pre nich ďalší šok - Tiptour kúpil nový majiteľ.

Dňom 23. máj 2013 (štvrtok) sa stal novým majiteľom skrachovanej cestovky Petr Jelínek z Česka. Podľa informácií z obchodného registra má Čech trvalé bydlisko na Námestí mieru v Zlíne. Zaujímavé však je, že na spomínanej adrese sídli zlínsky magistrát, ktorého pracovníci Jelínka ani len nepoznajú a to, že by mal mať u nich trvalý pobyt, popierajú. Na adrese českej pobočky spoločnosti navyše sídlila cestovná kancelária s úplne iným názvom.

Pôvodný konateľ Tiptouru Jozef Bárta sa pred nespokojnými klientmi naďalej skrýva. O zmene majiteľa nevie ani Asociácia cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA), ani poisťovňa Allianz, v ktorej je spoločnosť poistená proti úpadku. Allianzu dokonca Bárta dodnes nepodal oficiálne vyjadrenie k úpadku.

Problémy slovenskej cestovky začali ešte v polovici apríla, kedy sa pred klientmi odmlčala a zatvorila všetky centrály. Na ich dverách stál oznam, že od 22. apríla majú zamestnanci dovolenky, čo bolo vzhľadom na blížiacu sa dovolenkovú sezónu prinajmenšom čudné. Od zatvorenia sa začalo ozývať stále viac a viac nespokojných klientov, ktorým sa blížili termíny zájazdov. Pracovníci im však nedvíhali telefóny a neotvárali dvere.

Zmätok okolo cestovky sa snažila koncom apríla utíšiť SACKA, ktorú vtedy konateľ Bárta ubezpečil, že cestovka funguje a bude si naďalej plniť svoje povinnosti. "Všetko sa rieši, všetci budú včas informovaní. Riešim to, investorovi dávam podklady, ktoré potrebuje," povedal. Pobočky Tiptouru sa mali otvoriť začiatkom mája, no nestalo sa tak.

Dvere cestovky boli pred klientmi aj v máji naďalej zatvorené a na jej dverách sa menili oznamy s všemožnými výhovorkami. Dňa 17. mája nakoniec Tiptour vyhlásil úpadok. "CK TIP TOUR, spol. s r.o. týmto vyhlasuje, že sa dostala do finančných problémov  a nie je schopná uhradiť záväzky voči svojim klientom a dodávateľom služieb," znelo vyhlásenie podpísané konateľom Jozefom Bartom. Ešte v ten deň sa však na stránke kancelárie objavil oznam o znovuotvorení 20. mája, ktoré sa však nekonalo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu