Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Na horách pozor, trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách prevažne jasno až polooblačno, iba miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Teplota vzduchu sa pohybovala od -2°C do +10°C.

Na podhorí bolo prevažne bezvetrie, vo vyšších nadmorských výškach fúkal slabý až mierny vietor prevažne severozápadného smeru s rýchlosťou do 20 km/hod, miestami v nárazoch s rýchlosťou do 50 km/hod.

Snehová pokrývka je zrána zmrznutá, ale v priebehu dňa sa sneh rýchlo mení na vlhký mokrý až kašovitý. Na severných svahoch v najvyšších polohách Tatier je snehová pokrývka tvrdá až zľadovatená takmer po celý deň. Výška snehovej pokrývky pre silné oteplenie klesla oproti včerajšku približne o 2 až 15 cm.

Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t. j. 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Výnimku tvoria severné tienisté svahy v najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier, kde je snehová pokrývka stvrdnutá a nosná.

Lavínové nebezpečenstvo je v týchto lokalitách dopoludnia iba malé, teda 1. stupeň. Vysoké denné aj nočné teploty spôsobujú rapídne topenie snehovej pokrývky najmä v nižších polohách. Veľký úbytok zaznamenali v Malej a Veľkej Fatre. Zrána je povrch snehovej pokrývky na mnohých miestach tvrdý, zmrznutý a nosný, v priebehu dňa na slnkom osvietených svahoch výrazne odmäkne a môže dochádzať k samovoľným splazom a menším lavínam z ťažkého mokrého snehu.

Na trávnatých, slnkom osvietených svahoch je možný aj výskyt základových lavín väčších rozmerov. Lavínové nebezpečenstvo v priebehu dňa pri oteplení má stúpajúcu tendenciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu