Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Počiatek zaplatil Salmanovovcom krátko pred ich zatknutím takmer 400 tisíc!

Salmanovic ponúkajú na videu úplatok Zobraziť galériu (2)
Salmanovic ponúkajú na videu úplatok (Zdroj: MARKIZA)

BRATISLAVA - Šťastná náhoda? Hoci veľkopodnikateľov Sergeja a Alexandra Salmanovovcov nedávno zatkli kukláči, ešte pred pár mesiacmi sa im výborne darilo. Nie tak dávno dokonca získali takmer štyristo tisíc eur od Ministerstva dopravy. Išlo o náhradu škody, ktorú firme Alexandra Salmanova priznal súd.

V zozname uhradených faktúr na webstránke Ministerstva dopravy svieti zaujímavý údaj. Ministerstvo koncom februára tohto roku zaplatilo firme Carat Distillery sumu 398.372 eur. Podľa popisu faktúry malo ísť o náhradu škody.

Webstránka Ministerstva dopravy, faktúra je úplne dole.
Zobraziť galériu (2)
Webstránka Ministerstva dopravy, faktúra je úplne dole.  (Zdroj: int)

Spoločnosť Carat Distillery podľa obchodného registra vlastní iná firma, registrovaná na Britských panenských ostrovoch. Konateľom je však Alexander Salmanov, syn Sergeja Salmanova.

Hovorca ministerstva Martin Kóňa tvrdí, že Ministerstvo dopravy pohľadávku zdedilo od zaniknutého Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja. Toto ministerstvo v roku 2005 zastupovalo štát v súdnom spore s firmou B.O.L. Real. Tá žalovala štát za nesprávny postup bývalého Okresného úradu v Banskej Bystrici. Firma B.O.L Real neskôr postúpila pohľadávku Salmanovovej firme Carat Distillery, ktorá od štátu zinkasovala úhradu škody.

"Ministerstvo uhradilo škodu na základe povinnosti uloženej rozsudkom Krajského súdu v Banskej Bystrici," potvrdil Kóňa. Podľa neho firma pôvodne požadovala až 1,4 milióna eur. Okresný súd v Bystrici túto sumu v roku 2007 uznal, no po odvolaní Ministerstva dopravy bol rozsudok zrušený a spor sa postupne dostal až pred Ústavný súd, ktorý skonštatoval, že štátny úrad v ešte v roku 2001 skutočne pochybil.

Napriek tomu, že daňoví poplatníci v spore prišli takmer o štyristo tisíc, Ministerstvo dopravy považuje výsledok sporu za úspech. "Ministerstvo bolo v spore úspešnejšie ako žalobca, skutočne vysúdená škoda je menej ako polovica z pôvodne žalovanej sumy," informuje Kóňa, podľa ktorého vďaka tomu ministerstvo nemuselo žalobcovi hradiť trovy konania.

Sergeja Salmanova a jeho syna Alexandra zatkla polícia v pondelok. Ako sme už na Topkách informovali, polícia Salmanovovcov obvinila z trestného činu podplácania. Za údajné ponúkanie úplatku stotisíc eur im hrozí trest dva až päť rokov za mrežami.

Sergej Salmanov bol v minulosti obvinený aj z podvodu, údajným sfalšovaním podpisu podnikateľa Ľubomíra Somorovského mal bezodplatne získať podiel v spoločnosť AB Kozmetika. S touto kauzou zrejme súvisela aj streľba pred bratislavským hotelom Kempinski. Alexander Salmanov tam mal strieľať na Somorovského auto.

Salmanovci boli spájaní aj so sporom okolo Skiparku Ružomberok. Spor sa strhol medzi Sergejom Salmanovom a podnikateľom Ľubomírom Kudličkom, ktorý figuruje aj na mafiánskych zoznamoch v skupine Takáčovcov.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu