Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ONLINE Veľká voda opäť zalieva cesty: V Brehoch sa zosunula pôda, Ipeľ naďalej stúpa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: Tip čitateľa: Peter Belohorec)

BRATISLAVA – Predpovede meteorológov o nočných úhrnoch zrážok sa naplnili. Na niektorých miestach východného Slovenska spadlo až 18 mm zrážok. Hladiny tokov boli ustálené, výdatný dážď spôsobil vzostup vodných hladín viacerých riek v Košickom kraji, najmä na Latorici, Bodrogu, Roňave a Bodve. SHMÚ vydal hydrologickú výstrahu pred povodňami 1. stupňa pre okresy Michalovce, Trebišov a Košice okolie.

Vaše tipy

19:51 Situácia v obciach Brehy a Orovnica v okrese Žarnovica je naďalej stabilizovaná. V okrese prestalo pršať, v Brehoch sa preto nepredpokladá výraznejší vzostup hladiny rieky Hron, ktorá obcou preteká.      Situáciu v obciach bude samospráva naďalej monitorovať.

      V Brehoch voda na Veľkonočnú nedeľu (31.3.) zaplavila čiastočne dva rodinné domy, garáže, polia, záhrady a hospodárske budovy. Z lesa nad obcou sa uvoľnil svah, následkom čoho došlo k zosuvu kameňov, vody a asi vyše 100 kubických metrov zeminy na zastavanú časť obce. Počas troch dní obyvatelia obce v spolupráci s hasičmi a cestármi robili opatrenia proti opätovnému zosuvu svahu a čistili miestne a štátnu komunikáciu od bahenného nánosu.
      K menšiemu zosuvu svahu došlo uplynulý víkend aj v hornej časti obce Orovnica. Zemina sa tam pre vodu zosunula cez les k rodinným domom, na miestnu časť komunikácie. Škody na majetku obyvateľov podľa slov starostky samospráva nahlásené nemá.

19:43 Vyškovce nad Ipľom v okrese Levice zostávajú naďalej odrezané od okolitých obcí. Do dediny vedie v súčasnosti jediná prístupová cesta zo Šiah, ktorá je prejazdná len pre osobné motorové vozidlá. Ďalšiu cestu zo Šiah a cestu zo strany hraníc s Maďarskom zaliala voda. Podľa starostu Jozefa Gyurkovicsa hladina Ipľa stále stúpa, hodinový prírastok je štyri až päť centimetrov. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu dosiahla rieka o 18. hodine úroveň 564 centimetrov, čo zodpovedá tretiemu stupňu povodňovej aktivity. Starosta však potvrdil, že vyhlásenie mimoriadnej situácie zatiaľ nehrozí a majetok či životy občanov nie sú ohrozené.

16:26 Povodňová situácia v Nitrianskom kraji je s výnimkou časti Levického okresu relatívne pokojná. Voda z riek a potokov zatiaľ výraznejšie neohrozila majetok obyvateľov, hasiči nezaznamenali vážnejšie zásahy. Na viacerých miestach hasiči odčerpávali vodu z pivníc rodinných domov, ale väčšinou išlo o spodnú vodu.V Nitrianskych Hrnčiarovciach zaplavila voda stekajúca zo Zobora pivnice rodinných domov, v Nových Zámkoch zaplavila spodná voda pivničné chatky.

15:59 Situácia v obci Orovnica v okrese Žarnovica je stabilizovaná. Ako uviedla starostka Orovnice Katarína Forgáčová, opätovný zosuv pôdy hrozí len v prípade väčších dažďov. Situáciu na svahu naďalej samospráva obce monitoruje. V obci síce momentálne padajú menšie krúpy, ale dedinu neohrozuje ani potok, ktorý ňou preteká.

15:25 Daždivé počasie spôsobilo dnes v Košickom kraji mierne zvýšenie hladín viacerých riek, k dramatickým zmenám však zatiaľ nedošlo. Podľa meraní SHMÚ dosiahla hladina Latorice v stanici Veľké Kapušany o 8.00 h ráno 650 centimetrov, čo je na počiatočnej úrovni 2. stupňa povodňovej aktivity. Za 24 hodín tu stúpla hladina o 38 centimetrov. O 14.00 h bola vo výške 658 cm.

15:14 Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) upozorňuje cestujúcich, že oddnes dočasne odklonili autobusovú linku 24. Dôvodom je neprejazdná komunikácia v úseku Železničná zastávka Valaliky – Spaľovňa. Všetky spoje linky 24 budú odklonené cez obce Valaliky a Kokšov Bakša.

Zastávka Železničná zastávka Valaliky v smere do Spaľovne sa presúva asi o 20 metrov pred železničné priecestie, zastávka Rašelinové závody sa dočasne ruší a zastávka Spaľovňa sa presúva na bočné parkovisko vpravo, v smere od Kokšov Bakše.

15:05 Prístupové cesty do obce Vyškovce nad Ipľom v okrese Levice zaliala voda. Do obce sa už nedostanú zásobovacie autá, nákladná doprava ani autobusy. Osobné autá zatiaľ prejdú po ceste od Šiah, ktorá je pre nákladnú dopravu neprejazdná, informoval starosta Vyškoviec Jozef Gyurkovics. „Cesta zo strany hraníc s Maďarskom je zaliata a uzavretá. Cesta od Šiah zostala od februárových záplav čiastočne chránená vrecami naplnenými pieskom, voda však presakuje aj cez ne a aj táto cesta je už uzavretá. Zostala nám už len horná cesta od Šiah, aj to len pre osobnú dopravu,“ konštatoval.

14:36 V Trenčianskom kraji je v prípade zhoršenia počasia a následných povodne pripravených zasiahnuť 90 hasičov. Ďalší príslušníci zboru majú nariadenú služobnú pohotovosť, v prípade potreby ich povolajú do služby. „V súvislosti s poveternostnými a hydrologickými podmienkami v Trenčianskom kraji bola od 2. apríla od 15:00 nariadená úpravu rozpisu služobného času príslušníkov Hasičského a záchranného zboru v Trenčianskom kraji tak, aby slúžiaca zmena mala v deň výkonu štátnej služby 100-percentné stavy,“ informoval hovorca trenčianskych hasičov Marián Petrík.

14:35 Rieky Nitra a Handlovka, ktoré pretekajú cez mesto Prievidza, sú zatiaľ stabilizované. Situáciu na vodných tokoch v meste priebežne monitoruje mestská polícia a krízový štáb mesta Prievidza. Ako uviedol hovorca Prievidze Michal Ďureje, samospráva je v prípade nadmerného zvýšenia hladiny vodných tokov pripravená prijať bezodkladné opatrenia na elimináciu možných škôd.

14:15 Na svahu v obci Brehy v okrese Žarnovica došlo dnes vplyvom počasia k ďalším zosuvom menších častí pôdy. Ako uviedol starosta Brehov Juraj Tencer, situácia v obci je však napriek menším zosuvom a stúpajúcej hladine Hrona zatiaľ stabilizovaná. "Stav na svahu neustále monitorujeme, osobne som tam bol dnes štyri alebo päťkrát. Voda sa pomaly vyplavuje, zatiaľ nič nehrozí," objasnil Tencer aktuálny stav pri svahu.

12:50 Výstraha 3. stupňa pred povodňami z topiaceho sa snehu a dažďa naďalej platí pre okres Levice - východ. V oblasti Levice - západ zmenil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) najvyššiu výstrahu na výstrahu 2. stupňa.

Hydrologické výstrahy 2. stupňa až do odvolania platia aj pre okresy Veľký Krtíš, Revúca a Lučenec. Výstrahou 1. stupňa pred povodňami varuje SHMÚ naďalej vo viacerých okresoch Nitrianskeho, Banskobystrického a Košického kraja.

12:05 Cestárom sa podarilo krátko pred 11:00 sprejazdniť horský priechod Vernár v okrese Poprad, ktorý od 7:20 pre husté sneženie uzavreli pre nákladnú - kamiónovú prepravu dopravní policajti. V tom čase osobné motorové vozidlá mohli jazdiť iba v jednom jazdnom pruhu striedavo, v súčasnosti je celá komunikácia zjazdná.

V pohotovosti sú aj vodohospodári

11:45 Pre očakávané zvýšené prietoky vo vodných tokoch sú v pohotovosti aj vodohospodári,  generálny riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Supek ju nariadil pre všetky odštepné závody na celom území Slovenska.

Čo sa týka správy povodia rieky Slaná, druhý stupeň povodňovej aktivity je momentálne dosiahnutý len na vodnom toku Turiec. Pre Rimava.sk to uviedol riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), š.p., OZ Rim. Sobota Ladislav Varga. Ako ďalej dodal, vzostup evidujú na všetkých vodných tokoch.

11:40 Hasiči v Nitrianskom kraji sa pripravujú na zvládnutie možných povodní. Ako povedal nitriansky krajský hovorca hasičov Viliam Pánsky, v rámci kraja je v práci sto hasičov a ďalších 50 je v pohotovosti na mobile. Od rána od 7:00 zatiaľ zasahovali štyrikrát, išlo však len o drobné zásahy bez väčších požiadaviek na hasičskú techniku a počet ľudí. V základnej škole vo Vrábľoch odčerpávali vodu zo špajze školskej kuchyne, kuchárky sa obávali, že by mohla zaplaviť potraviny. Vodu ťahali aj z pivnice rodinného domu v Tvrdošovciach v okrese Nové Zámky, v Kostoľanoch pod Tríbečom v okrese Zlaté Moravce ich privolali k upchatému priepustu vody. V Malej Iži v okrese Komárno prečerpávajú vodu z poľa, pretože obyvatelia sa obávali, že by mohla ohroziť niekoľko rodinných domov.

11:35 Na ochranu života, zdravia a majetku občanov pri aktuálne hroziacich povodniach majú štátni hasiči v Banskobystrickom kraji pripravených a v utorok preskúšaných 13 člnov, 36 plávajúcich čerpadiel, 26 kalových čerpadiel, 17 prenosných čerpadiel a deväť špeciálnych oblekov určených na záchranu topiacich. V pohotovosti je tiež potápačská skupina na Okresnom riaditeľstve Hasičského a záchranného zboru v Rimavskej Sobote.

11:00 Vo vysokohorskom teréne Vysokých, Západných a Nízkych Tatier trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Fatrách trvá dopoludnia mierne lavínové nebezpečenstvo, ktoré sa vplyvom oteplenia v priebehu dňa mení na zvýšené, 3. stupeň. Snehová pokrývka je na mnohých strmých svahoch len mierne až slabo spevnená.

10:45 Na benzínovom čerpadle pri Tekovských Nemciach na rýchlostnej ceste R1 sa zhromaždila ťažká hasičská technika. Pripravená je na zásah v prípade vypuknutia povodní. Technika patrí Dobrovoľnému hasičskému združeniu (DHZ) Pole z Trnavy. Nachádza sa tu plávajúci transportér, vyslobodzovacia Tatra s podvalníkom, vyslobodzovací obrnený transportér, dva Hummery a jeden Ford, za ktorými sú pripojené čerpadlá, člny alebo špeciálne štvorkolky s nosnosťou 500 kilogramov.

„Prezídium Hasičského a záchranného zboru rozhodlo, že máme byť v pohotovosti. Miesto sme zvolili tak, aby bolo blízko všetkých miest, kde by mohli nastať problémy, a to je hlavne Nitriansky a Banskobystrický kraj,“ povedal Jozef Hambálek z DHZ Pole. Ako ďalej dodal, techniku sústreďujú na jednom mieste už teraz, lebo jej presun trvá aj dve - tri hodiny.

10:36 Ako informovala Tv JOJ, rieky opäť stúpajú aj v Bánovciach nad Bebravou. Rieka Bebrava od polnoci stúpla až o 60 centimentrov a momentálne stúpa rýchlosťou viac ako desať centimetrov za hodinu. Hladina riečky Radiša stúpa miernejšie.

Takto to vyzeralo v Bánovciach na Veľkonočný pondelok.
Zobraziť galériu (8)
Takto to vyzeralo v Bánovciach na Veľkonočný pondelok.  (Zdroj: topky)

10:33 Aprílové sneženie sa v Poprade postaralo o opätovné plné nasadenie ľudí i mechanizmov do zimnej údržby. V noci z utorka (2. 4.) na dnes napadlo v Poprade takmer 15 centimetrov nového snehu.

ONLINE Veľká voda opäť
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

ONLINE Veľká voda opäť
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

10:25  Na strednom Slovensku stúpa väčšina tokov. Najvýraznejšie stúpanie zaznamenávajú hydrológovia pri prítokoch Hrona a Ipľa, ako Podlužianka, Sikenica, Litava, Štiavnica. Najhoršia situácia je na dolnom Ipli. V tejto oblasti zodpovedá 2. stupňu povodňovej aktivity situácia na stanici Vyškovce. "Je možné, že stav na hladine dosiahne na tejto stanici 3. stupeň povodňovej aktivity," uviedla hydrologička SHMÚ Daniela Kyselová.

10:08 Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 3. stupňa pre východ Levického okresu. Hrozí mu povodeň z topiaceho sa snehu a dažďa. Hladiny riek budú stúpať pre doznievajúcu mimoriadnu situáciu a očakávané zrážky. Hydrologické výstrahy druhého stupňa platia v okresoch Partizánske, Prievidza, Zlaté Moravce, Levice - Západ, Veľký Krtíš, Lučenec a Revúca.

9:48 V Prešovskom kraji sú všetky cesty zjazdné. Polícia pre sneženie o 7:20 uzavrela horský priechod Vernár pre nákladnú - kamiónovú prepravu do odvolania, osobné vozidlá tu prejdú v jednom jazdnom pruhu striedavo. Premávku riadia policajti. Ako informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove, na D1 sú rýchlostné obmedzenia, policajti tu robia dopravné kontroly. V smere Prešov - Budimír je znížená rýchlosť jazdy v pravom jazdnom pruhu na 60 kilometrov za hodinu a v ľavom pruhu na 80 kilometrov za hodinu. Obmedzenie rýchlosti potrvá zhruba do 12:00.

9:06 Situácia v Nitrianskom kraji v súvislosti s očakávaným vzostupom hladín riek je zatiaľ pokojná. Hasiči počas celej noci nezaznamenali žiadny výjazd súvisiaci s povodňami, zjazdné sú aj všetky cesty v kraji. „Momentálne máme nariadený stopercentný stav hasičov v službe, čo znamená, že v kraji je nasadených 84 hasičov. Ďalších 50 percent je pripravených na telefóne,“ informoval hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Viliam Pánsky. SHMÚ očakáva vzostup vodných hladín s dosiahnutím a prekročením hladín, zodpovedajúcich tretiemu stupňu povodňovej aktivity.

V Leviciach naďalej platí výstraha 3. stupňa
Zobraziť galériu (8)
V Leviciach naďalej platí výstraha 3. stupňa  (Zdroj: SHMÚ)

9:04 Dopravný podnik Bratislava výrazné meškania nehlási, problémy pre nezjazdnosť cesty má však linka č. 35 na Dlhé diely, ktorá nezachádza na Sološnícku a Šaštínsku.

8:59 "Počas noci sme najväčšie zrážky zaznamenali vo východnej časti Podunajskej nížiny, západnej časti Banskobystrického kraja a východnej časti Košického kraja," uviedla meteorologička SHMÚ Paulína Valová. "Na staniciach Dobšinská ľadová jaskyňa a Henclová sme zaznamenali 18 mm, v Smolníku 19 mm." V oblasti stredného Slovenska spadlo najviac zrážok v okolí Banskej Štiavnice a stanice Kľak, kde meteorológovia zaznamenali 14 mm, na západnom Slovensku spadlo v Hurbanove 15 mm zrážok.

8:58 Hydrológovia SHMÚ zaznamenali počas noci mierny vzostup hladín tokov v hornej časti rieky Nitra a na rieke Žitava. "Vo Vieske nad Žitavou bol o 5. hodine ráno dosiahnutý 1. stupeň povodňovej aktivity," uviedla hydrologička SHMÚ Michaela Bírová. Hladiny ostatných tokov boli ustálené. "Vzhľadom k predpokladanému vývoju počasia očakávame dnes mierny vzostup riek," informovala Bírová.

8:55 Podľa meraní SHMÚ dosiahla hladina Latorice v stanici Veľké Kapušany o 8.00 h ráno 650 centimetrov, čo je na počiatočnej úrovni 2. stupňa povodňovej aktivity. Za 24 hodín tu stúpla hladina o 38 centimetrov. Počasie v kraji bude dnes podľa predpovede SHMÚ prevažne zamračené a na mnohých miestach dážď, na horách zhruba od 800 m väčšinou sneženie.

8:45 Všetky sledované cesty, diaľnice i horské priechody na Slovensku sú dnes ráno zjazdné. V oblasti Bratislavy, Zvolena a Banskej Bystrice však situáciu komplikuje silný dážď, ktorý obmedzuje dohľadnosť na 100 metrov. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom portáli www.zjazdnost.sk.

ONLINE Veľká voda opäť
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: zjazdnost.sk)

Napriek nepriaznivým meteorologickým predpovediam a výstrahám zatiaľ nie sú hlásené problémy s prejazdnosťou ciest v Levickom či Novozámockom okrese. Výnimkou sú cesty III. triedy v úsekoch Hronovce - Malé Ludince a Slatiná - Tupá, ktoré ostávajú uzatvorené z dôvodu vyliatia sa rieky Hron.

SSC takisto upozorňuje na nebezpečenstvo tvorby snehových jazykov, ktoré sa vplyvom silného vetra môžu tvoriť v okrese Turčianske Teplice. Opatrní by mali byť aj šoféri na horskom priechode Hriňová, kde je na vozovke zľadovatený sneh. Na horskom priechode Šturec hrozí nebezpečenstvo padania lavín. Donovaly sú uzavreté pre kamiónovú dopravu.

Dopravná nehoda v km 475,300 D1, pravý jazdný pás, smer Hybe - Važec. Čiastočná uzávierka pomalého jazdného pruhu a odstavného pruhu. Doprava vedená v rýchlom jazdnom pruhu. Na ceste III/503010 Malacky - Rohožník je hlásená poľadovica. Pre silný vietor sa na cestách v okrese Turčianske Teplice a v oblasti Trstenej miestami tvoria snehové jazyky. Snehové jazyky sa tvoria aj na horských priechodoch Čertovica a Besník a na hraničnom priechode s Poľskom Skalité - Zwardoň.

Operačné stredisko Krajského riaditeľstva PZ v Prešove upozorňuje vodičov, že horský priechod Vernár je pre sneženie uzavretý pre nákladnú - kamiónovú prepravu až do odvolania. Pre osobnú dopravu je prejazdný v jednom jazdnom pruhu striedavo. Premávku riadi polícia. 

Cesta I/59 horský priechod Donovaly je uzavretý pre nákladnú dopravu nad 10 m celkovej dĺžky. V obci Svrčinovec v smere do Českej republiky stojí v jazdnom pruhu pred železničným priecestím pokazený kamión, ktorý je označený výstražným označením. V oblasti Lozorna, Zvolena, Banskej Bystrice, Beluše a Trstenej silný dážď alebo sneženie obmedzuje dohľadnosť na 100 m. Cesta III/510 15 - Hronovce-Malé Ludince je uzatvorená, z brehov sa vyliala rieka Hron. Aj cesta III/508 20 - Slatina - Tupá je uzatvorená pre vyliatu vodu. Na ceste I/14 na horskom priechode Šturec hrozí nebezpečenstvo padania lavín.

Ohrozuje veľká voda aj vašu obec? Musíte denne bojovať s prírodnými živlami? Pošlite nám fotografie, videá alebo krátke informácie o tom, ako to vyzerá u vás na tipy@topky.sk alebo fotky@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu