Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Slovensko pošle do Afganistanu novú jednotku. Na koňoch!

Kone budú štartovať z malých podzemných úkrytov. Zobraziť galériu (2)
Kone budú štartovať z malých podzemných úkrytov. (Zdroj: Ond)

BRATISLAVA - Ozbrojené sily Slovenskej republiky zrejme čoskoro do Afganistanu vyšlú novú jednotku. Podľa dobre informovaného zdroja nás Spojené štáty požiadali o vyslanie malého mobilného družstva, ktoré by sa rýchlo dokázalo pohybovať v zložitom teréne Afganistanu. Vybraní vojaci sa už údajne cvičia vo vojenskom priestore Lešť.

Na Lešti sa už podľa našich informácií v týchto dňoch pomaly končí výcvik Prvej konskej roty, ktorá by onedlho mala odletieť do Afganistanu. Tam sa pripojí k slovenským jednotkám, ktoré slúžia na leteckej základni Kandahár. Hoci prítomnosť vojakov na koňoch je v dnešnej dobe vzácna, podľa analytika vytvorenie konskej jednotky dáva zmysel. "Američania sa počas afganskej vojny kruto poučili," tvrdí bezpečnostný expert, ktorý si želal zostať v anonymite, keďže príprava konskej roty by mala zostať utajená. "Moderné technológie sú Američanom v Afganistane na nič. Neviditeľnými bombardérmi a riadenými strelami sa pustili do hnutia Taliban, teda do skupiny na všetko odhodlaných fanatikov, ktorí nemajú ani len základne. Bývajú v stanoch, jazdia na koňoch a majú iba samopaly," vysvetľuje expert. Podľa neho sú moderné zbrane v Afganistane na nič, Američanov vojna stojí obrovské peniaze a Taliban má v ťažkom teréne stále navrch.

Pomôžeme už druhý raz

Slovensko už v Afganistane jednu jednotku má, no podľa zdrojov z prostredia úradu vlády si Američania vypýtali ďalšiu posilu. Premiérovi Ficovi mali údajne naznačiť, že ak chce, aby US Steel zostal v Košiciach, Slováci by mali začať sedlať tátoše.

Podľa informácií, ktoré zatiaľ unikli z ministerstva obrany, sa na Lešti momentálne cvičí zhruba päťdesiat vojakov na špičkových koňoch z Argentíny. Učia sa orientáciu v púšti, prežitie v horskom teréne a základy arabského jazyka. V hornatom Afganistane, bez ciest a železnice, sa na koňoch majú pohybovať rýchlejšie a menej nápadne ako Američania, ktorí sa odmietajú vzdať svojich obrovských Hummerov.

Vyštartujú z bunkrov

Slovenská konská rota má údajne v Afganistane používať podobnú taktiku, akú úspešne využili Štúrovci v dobrovoľníckych výpravách. Vojak sa so svojim koňom ukryje v teréne do bunkru, ktorý je vyhĺbený presne na veľkosť koňa s jazdcom. Odtiaľ vyštartuje skokom, využije tak moment prekvapenia.

Táto fotografia pochádza z výcviku podobnej jednotky v Turecku. Jazdec je v jame prikrčený na konskom chrbte. Dobre cvičený vojenský kôň dokáže z bunkra vyskočiť na jeden skok.

Koňa zo studne ťahali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Ond)

Kone vybrali bez tendra!

Topky sa v tejto súvislosti pokúšali zistiť, kedy a ako slovenská armáda vybrala desiatky kvalitných koní pre jednotku. Ministerstvo obrany však okolnosti nákupu tají. "Vzhľadom na to, že šlo o nákup špeciálneho vojenského materiálu, ministerstvo nemá povinnosť vyhlasovať verejné obstarávanie, ani zverejniť faktúry. Týmto považujeme otázku obstarávania koní za uzavretú," reagovalo tlačové oddelenie ministerstva.

(1. apríl)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu