Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Zhrození Rómovia: Trest pre strelca z Hurbanova ich pobúril, je prinízky!

František Tanko
František Tanko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Deväťročný trest pre mestského policajta Milana Juhásza (52), ktorý vlani spôsobil masakru v Hurbanove, je podľa Rómskej iniciatívy Slovenska (RIS) aj Strany rómskej únie na Slovensku veľmi nízky.

"RIS s hrôzou prijala správu o treste pre brutálneho vraha Milana Juhásza," povedal predseda iniciatívy Václav Kappel. "Strana rómskej únie ostro protestuje proti deväťročnému trestu pre strelca z Hurbanova Milana Juhásza za trojnásobnú vraždu a dve vážne zranenia," pridáva sa aj predseda Strany rómskej únie František Tanko.

Kappel si myslí, že celý priebeh vyšetrovania a následného dokazovania viny bol povrchne vedený. "Samotný kvázi odborný posudok zo strany psychiatra a psychológa vyznieva nedôveryhodne, lebo podľa zákona o policajnom zbore všetci policajti povinne musia absolvovať testy spôsobilosti na výkon svojej funkcie," dodal. Podľa RIS je "tento hlúpy a neadekvátne nízky trest len povzbudením pre každého, kto si zmyslí brať zákon do svojich rúk a následne zo seba urobiť s pomocou psychiatrov a psychológov nepríčetného". Rómovia vyzývajú ministra spravodlivosti o prešetrenie priebehu vyšetrovania a následného súdneho konania celého prípadu. Trest je smiešne nízky aj podľa Tanka. "Pokladáme ho za neprimeraný závažnosti trestného činu a za rasovo motivovaný," hovorí. Milan Juhász podľa jeho slov doživotne nepatrí na slobodu.

Do väzenia aj do ústavu na psychiatrické liečenie dnes poslal súd mestského policajta Milana Juhásza (52), ktorý vlani spôsobil masakru v Hurbanove. Za trojnásobnú úkladnú vraždu a dvojnásobný pokus o ňu, nedovolené ozbrojovanie a porušenie domovej slobody mu Špecializovaný trestný súd vymeral deväť rokov vo väzení s maximálnym stupňom stráženia, má sa aj liečiť v ústave. Senát sa uzniesol aj na potrebe trojročného ochranného dohľadu a treste prepadnutia zbrane. Súd dospel k záveru, že Milan Juhász je trestne zodpovedný za trestné činy, ktoré sú v obžalobe. Výmer trestu mu však mimoriadne znížili oproti trestnej sadzbe, lebo sa skutkov dopustil v stave čiastočnej nepríčetnosti. O nárokoch poškodených na nemajetkovú ujmu a náhradu škody súd nerozhodol, odkázal ich na občianskoprávne konanie. Obe strany sa vzdali práva na odvolanie voči výroku o treste, rozsudok je v tejto časti právoplatný.

Juhász v pondelok v úvode súdneho procesu vyhlásil, že nepopiera spáchanie skutku, ako je uvedené v obžalobe. Podľa tohto opisu prišiel vlani v sobotu dopoludnia 16. júna v čase svojho voľna na dvor domu rómskej rodiny v Hurbanove. Zastrelil tam otca rodiny, syna aj zaťa a zranil ďalšieho syna a jeho manželku. Po streľbe sa Juhász vybral k domu primátorky, ktorá však nebola doma. Tvrdil, že jej chcel všetko vyrozprávať. Tam ho aj zadržala polícia. Dôvodom streľby údajne bolo správanie sa tejto rodiny, vyšetrovatelia nevidia za vraždami rasový motív. Obete boli v minulosti trestne stíhané. Juhász pracoval v mestskej polícii dvadsať rokov. Podľa medializovaných informácií počas vyšetrovania tvrdil, že ho rodina frustrovala, a tak s ňou urobil poriadok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu