Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Z cudzincov čelia na Slovensku násiliu hlavne moslimovia a Afričania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Takmer štvrtina prisťahovalcov z moslimských krajín a tretina migrantov z Afriky sa na slovensku stala terčom útoku násilníkov. Celkovo sa však väčšina cudzincov na slovenskú cíti bezpečne.

Vyplýva to zo štúdie slovenskej pobočky Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM), ktorej autori oslovili 700 cudzincov žijúcich na Slovensku. S nútenou prácou sa tu stretávajú najmä migranti z Ukrajiny.

"Okrem fyzického napadnutia sú problémom slovné útoky, ako napríklad vyhrážky alebo slovné ponižovanie na verejnosti, čo vyvoláva obavy. Mnohí migranti sa vyhýbajú verejnej doprave a na verejnosti sa nepohybujú sami," uviedol dnes spoluautor výskumu Matej Blažek. Cudzinci sa domnievajú, že ich znevýhodňuje krajina pôvodu, odlišná viera alebo nedostatočné jazykové schopnosti.

Slovensko nie je vyhľadávanou krajinou pre prisťahovalcov z chudobných krajín. V roku 2011 legálne žilo na slovenskú približne 70.700 cudzincov, z toho až tri štvrtiny tvorili občania iných členských štátov EÚ, najmä z Česka. Legálny pobyt v krajine malo tiež takmer 5000 ľudí pôvodom z Ázie a Afriky. Štúdia sa zamerala práve na prisťahovalcov pôvodom mimo EÚ.

Jednotlivci i komunity migrantov podľa Blažka zostávajú často v izolácii. "V prípade problémov sa zvykli obracať  na neformálne zdroje a najmä u najzraniteľnejších skupín to vedie k ich ďalšiemu zneužívaniu," dodal. Negatívne skúsenosti s nútenou prácou na Slovenskú má každý deviaty prisťahovalec, ale až zhruba štvrtina Ukrajincov, ktorí si našli prácu na Slovensku. Ukrajinci tu tvoria najpočetnejšiu skupinu prisťahovalcov z krajín mimo EÚ.

"Vzhľadom na to, že väčšina migrantov prichádza na Slovensko za prácou, zistenia o zneužívaní migrantov zamestnávateľom nás zvlášť znepokojila," poznamenala vedúca slovenskom pobočky organizácie Zuzana Vatráľová. Najmä prisťahovalci s nižšou kvalifikáciou vraj čelia vykorisťovateľským pracovným podmienkam, ako napríklad nevyplatenie mzdy, dlhá pracovná doba, vyhrážky alebo zadržiavanie na pracovisku.

Medzinárodná organizácia pre migráciu upozornila, že odhaľovanie týchto prípadov je ťažké, pretože migranti sa nachádzajú v nelichotivej finančnej situácii a v prípade straty zamestnania by spravidla prišli o povolenie na pobyt v krajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu