Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Starostovia: Parkovaciu politiku v Bratislave tento rok nestíhame

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Zavedenie parkovacej politiky sa nikam nehýbe a mesto kladie dôraz na veci, ktoré nie sú podstatné. Aj takto sa dnes sťažovali štyria starostovia najväčších bratislavských mestských častí. Zatiaľ čo magistrát hovorí, že parkovaciu politiku by mohlo zaviesť od júla či septembra, starostovia to nevidia reálne. Hovoria o budúcom roku.

"September nepovažujem vonkoncom za reálny. Ak vtedy budeme mať schválené základné pravidlá či zmenu štatútu, až potom môže nastať príprava projektov. Veď to chce technické riešenia, riešenia v teréne, odborné prípravy dopravných projektov, samotné značenie," vysvetľuje starostka Starého Mesta Tatiana Rosová. Pripomína, že kým sa mesto presunie s projektom do terénu, bude pred zimou. "To znamená, že sa posúva realizácia na jar budúceho roka a samotné sprevádzkovanie toho možno vytúženého systému na 1. apríla, nie však 2013, ale 2014," podotkla. Prvý tohtoročný aprílový deň bol totiž jeden z avizovaných termínov, kedy sa mala parkovacia politika spustiť.

Radní Starého a Nového Mesta, Petržalky a Ružinova si dnes pozvali novinárov na stretnutie, aby vyhlásili, že zaviesť spoločnú parkovaciu politiku skutočne chcú. Odmietli obvinenie, že nemajú záujem spolupracovať a označili ho len za spôsob, ako sa zahmlievajú skutočné dôvody pomalého postupu pri zavádzaní parkovacej politiky. "Mesto nemá schválený ani jeden dokument za dva roky, ktorý by oprávňoval zaviesť parkovaciu politiku," vytýkal magistrátu starosta Petržalky Vladimír Bajan.

Informácia o postupnosti prác na realizácii parkovacej politiky opakovane neprešla v mestskom zastupiteľstve a koncom februára dokonca padol aj návrh, aby sa zaviedlo 17 rôznych parkovacích politík. "Neprešiel, lebo sa v ňom nepremietali závery, ku ktorým prišli pracovné skupiny. Najprv sa rokovalo, niečo sa dohodlo a potom sme sa dočítali niečo iné," podotkla starostka Starého Mesta Tatiana Rosová.

Radní mestu vytýkajú, že sa stará hlavne o to, aby sa zriadila mestská parkovacia spoločnosť či obstaral centrálny evidenčný systém. To však podľa nich nie je podmienka k tomu, aby sa parkovacia politika mohla zaviesť. "Evidovať to, či niekto oprávnene využíva práva rezidenta, sa dá na základe ochranných a bezpečnostných prvkov, ktoré sú na nálepke. Ak sa dá zariadením zistiť, či je známka pravá, je to isto rýchlejšie a flexibilnejšie, než budovať za ťažké peniaze centrálny evidenčný systém," poznamenala Rosová.

To, čo chcú starostovia riešiť prioritne, je zmena štatútu hlavného mesta aj návrh všeobecne záväzného nariadenia o parkovaní. "S tým meškáme, hoci sme sa na tom dohodli minulý rok," podotkol Bajan. Štatút by mal umožniť samosprávam, aby mohli vyberať parkovné, VZN by zase určilo základné pravidlá, ktoré by si mestské časti regulovali ďalej. V otázke ceny by tak udalo napríklad len maximálnu cenu za parkovanie.

Na stretnutie dnes prišiel aj primátor Milan Ftáčnik. Ten tvrdí, že návrh na zmenu štatútu mesto spustilo približne pred mesiacom a pol, kedy prišlo na to, že parkovaciu politiku bez neho robiť nevie. Proces by sa mal podľa neho skončiť v priebehu prvého polroku. "Návrh VZN máme pripravený, posielame ho starostom," dodal. Rokoval o ňom už Lamač, ktorý sa k nemu postavil negatívne. Najťažšie bude podľa primátora uzavrieť dohodu o spolupráci, kde sa má určiť, čo bude robiť mesto a čo mestské časti.

Ftáčnik si myslí, že mesto má šancu, aby k 1. júlu alebo najneskôr k 1. septembru spustilo celý systém. Už v lete chce začať napríklad značiť cesty. "Procedúra prijímania štatútu je ale taká zložitá, že prvý júl ani pri tej najoptimistickejšej verzii určite nie je možný a sotva aj september," reagovala starostka Rosová. Schvaľovanie štatútu musí totiž prejsť 17 zastupiteľstvami. Starostom sa preto nepáčilo, že z magistrátu zaznievajú informácie o tom, kedy sa politika spustí. "Pri neexistencii základných materiálov je veľmi ambiciózne hovoriť nejaké termíny," upozornil Bajan.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu