Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zneužil Sokol dar z USA? Dcéra amerických Slovákov tvrdí, že je to podvod!

Ján Sokol
Ján Sokol

BRATISLAVA - Peniaze odkázali cirkvi v dobrom mene, že pomôžu tým, ktorí to potrebujú. Americkí Slováci, ktorí venovali značné finančné prostriedky Trnavskej arcidiecéze, sa však zrejme stali obeťami podvodu. Ján Sokol tak čelí podozreniu, že časť peňazí skončila na tajnom účte vo Vatikáne. Informoval o tom denník Új Szól.

Manželia Garbovci, ktorí boli veľmi nábožensky založení, darovali arcibiskupstvu pred svojou smrťou 1,5 milióna dolárov v podobe dividend (1,15 milióna eur). Potvrdila to ich dcéra Darina Kreitschnitz, ktorá žije v Kalifornii. Na ich spravovanie bola založená nadácia Edward and Martha Garbaʹs Charitable Trust, ktorá mala slúžiť charitatívnym cieľom. Namiesto toho však vraj pre niekoho slúžila ako práčka špinavých peňazí.

Táto informácia je len jednou z mnohých, ktoré vyvolávajú otázniky okolo podivného financovania Trnavskej arcidiecézy, keď bol na jej čele Ján Sokol. Darina je presvedčená o tom, že dedičstvo, ktoré jej v poslednej vôli odkázali rodičia, sa stalo predmetom podvodu. Prinajmenšom čudné je aj to, že Sokol tvrdí, že dar dostal od bezdetného páru, čo prirodzene nie je pravda. Taktiež ju zaráža, že v živote jej ho mama s otcom nespomenuli, hoci sa slovenský arcibiskup vydával za ich priateľa.

"Nikdy som o Jánovi Sokolovi nepočula, v závete ani nie je spomenuté jeho meno," poznamenala Darina pre Új Szó. Potvrdila, že dobročinný fond skutočne vznikol, finačné prostriedky z neho sa však mali rozdeľovať pomerom 2:1 medzi Trnavskú a Newyorskú arcidiecézu. "Peniazmi disponoval štatutárny zástupca arcidiecézy, pričom rodičia zdôraznili, že mali slúžiť výhradne na pomoc chudobným a nie na osobné záujmy. Podmienky, za akých mohli byť prostriedky použité, sú stanovené veľmi jasne," vysvetľuje matka dvoch detí.  Zároveň dodala, že podľa jej vedomostí šeky už od roku 2009 dostával Róbert Bezák.

Zaujímavosťou je, že v účtovných knihách sa finančné výnosy v období medzi rokmi 2002 až 2008 vôbec neobjavili, hoci Garbovci zomreli už v roku 2001. Práve z tohto dôvodu sa Kreitschnitzová domnieva, že peniaze niekto zneužil vo svoj osobný prospech.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu