Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prvé odložené bábätko v roku 2013: Vilka našli v ružomberskom hniezde záchrany

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA,healthtap.com)

RUŽOMBEROK – Ružomberské hniezdo záchrany splnilo svoje poslanie. Len pár dní po Novom roku z neho na tamojších zdravotníkov vykúkalo plačúce prekvapenie. V inkubátore našli po prvýkrát od roku 2005 úplne zdravého novorodeného chlapčeka. Novoročný prírastok, ktorému dali meno Vilko, je v tomto roku tiež prvým odloženým bábätkom na Slovensku vôbec.

Zababušený a plačúci uzlíček objavili v hniezde záchrany Vojenskej nemocnice v Ružomberku ešte minulý týždeň v piatok (4. januára). Informáciu nám potvrdil hovorca nemocnice Valér Ferko s tým, že novoročný balíček putoval rovno do rúk lekárov, ktorý ho podrobili všetkým potrebným prehliadkam. „Chlapček je hospitalizovaný, lekár mu urobil vyšetrenie. Jeho stav je výborný. Váži 3300 g, meria 51 cm,“ povedal pre Topky.

Aj keď bez mamy, no v dobrých rukách sa chlapček teší výbornému zdraviu. Zdravotné sestričky ho zatiaľ pomenovali Vilko. Ferko taktiež poznamenal, že v súvislosti s odloženým chlapcom, ide v Ružomberku o historický moment. „Ide o prvé dieťa odložené v hniezde záchrany vo Vojenskej nemocnici v Ružomberku,“ dodal hovorca.

Vilko je taktiež vôbec prvým dieťatkom, ktoré bolo na Slovensku v tomto roku uložené v hniezde záchrany. Tam môžu matky odložiť svoje dieťa v prípade, že nemajú možnosť alebo odvahu sa oňho postarať. Sú to inkubátory, ktoré sú umiestnené pri nemocniciach na verejne dostupných miestach. Stačí, že mamička zdvihne roletu, otvorí inkubátor, vloží doň bábätko a zatvorí ho. Personál nemocnice následne dostane signál a o novorodeniatko sa postará.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu