Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ivana Boórová sa dočkala: Deti sú už na Slovensku!

Deti Ivany Boórovej po príchode na bratislavské letisko M. R. Štefánika. Zobraziť galériu (7)
Deti Ivany Boórovej po príchode na bratislavské letisko M. R. Štefánika. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Deti Ivany Boórovej, ktoré odobral na základe podozrení z týrania britský Social Service, podľa portálu Noviny.sk idú domov. Štvorročný Martinko a trojročný Samko sú práve v týchto chvíľach na palube lietadla smerujúceho na Slovensko.

Synovia Ivany Boórovej - štvorročný Martinko a trojročný Samko sú už na Slovensku. Deti pôvodne odobral rodičom žijúcim vo Veľkej Británii tamojší Social Service na základe podozrení zo sexuálneho ublíženia, po obnove procesu súd povolil návrat detí na Slovensko. Bratia prileteli v sprievode starej matky, ktorej ich zatiaľ zverili do opatery, a slovenského veľvyslanca o 13:00 na bratislavské letisko. "Konečne sme doma, ja už som ani minútu nechcela čakať," povedala po pristáti stará matka detí Eleonóra Študencová. Podľa jej slov nemali chlapci žiadnu traumu z odchodu z Anglicka. V najbližšom čase sa plánujú pripraviť na spoločné bývanie, absolvovať návštevu poisťovne, lekárov a podobné praktické veci. "Začíname bývať na Slovensku," dodala dojatá. Na letisku ich čakala početná skupina novinárov a členov rodiny. Tí pri návrate chlapcom aj zatlieskali.

Pre slovenský zastupiteľský úrad dnešným krokom sa celá kauza končí. "Dopravili sme deti na Slovensko, sú preč z britskej jurisdikcie, sú teraz v slovenskej jurisdikcii. Myslím si, že štát svoju úlohu splnil," povedal na letisku veľvyslanec Slovenska v Británii Miroslav Wlachovský. Riaditeľka centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrea Cisárová, ktorá do prípadu pred časom aktívne vstúpila a za deti bojovala pred britským súdom, ho považuje za veľký precedens. "Pretože sme zachránili nielen tieto dve slovenské deti, ale verím, že aj ďalšie," povedala. Slovenská republika vstúpila do prípadu ako tretia strana, čo sa v minulosti nestávalo. Cisárová dnes ocenila podporu ministra práce Jána Richtera. Výsledok, ktorý sa im podaril, je podľa nej aj zásluhou šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka, ktorý má vo Veľkej Británii rešpekt. "Naše súdy od dnešného dňa prevzali vo veci právomoc a budú rozhodovať," vysvetlila súčasný stav prípadu a jeho prechod pod slovenskú jurisdikciu. Matka detí zatiaľ zostáva v Londýne. "Kedy príde, neviem, keď jej to sociálky dovolia, to budeme riešiť neskôr," Študencová.

Britský kráľovský súd v obnovenom konaní 16. novembra rozhodol v prípade synov Ivany Boórovej, že chlapcov dostane do opatery jej mama Eleonóra. Britský súd tiež nariadil doplniť informácie o zdravotnej starostlivosti na Slovensku rovnako ako to, kam budú dvaja synovia chodiť do škôlky. Odvtedy bolo jasné, že sa vrátia domov. Tému pochybných adopcií slovenských detí do zahraničia otvorila v septembri televízia JOJ. Odvysielala dokument o tom, ako britskí úradníci odobrali Slovenke Ivane Boórovej dvoch maloletých synov a dali ich na adopciu. Stalo sa tak na základe obvinenia zo zneužívania, ktoré rodičom nikdy nikto nedokázal. Ako matka dvoch synov uviedla pre slovenské médiá, na súde vypovedala lekárka, ktorá syna Martina naživo nikdy nevidela. Posudzovala podľa nej prípad sexuálneho ublíženia dieťaťa podľa fotiek, ktoré nemal k dispozícii sudca ani oni. Na Slovensku zverejnenie prípadu vyvolalo vlnu spontánnych zhromaždení na podporu tejto rodiny, do riešenia prípadu sa zapojilo Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák aj minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Stará mama chlapcov dosiahla, aby sa prípad znovu otvoril a mohla získať chlapcov do vlastnej opatery na Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu