Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Vzácne rady pred Silvestrom: Ako kupovať a používať pyrotechniku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Polícia radí! Napriek varovaniam polícia každoročne zaznamenáva prípady, kedy následkom nesprávneho zaobchádzania so zábavnou pyrotechnikou došlo k rôznym úrazom. Nesprávne zaobchádzanie s pyrotechnikou počas novoročných osláv sa môže skončiť vážnymi zraneniami a v niektorých prípadoch dokonca až tragédiou.

Polícia poskytla tipy, ktorými by ste sa mali pri kúpe, ale aj používaní pyrotechniky, riadiť.

Pri kupovaní zábavnej pyrotechniky dodržujte tieto rady:

  • Pri kúpe zábavnej pyrotechniky si dávajte pozor na to, čo kupujete. Pyrotechniku kupujte len u certifikovaných predajcov a s návodom. Takáto zábavná pyrotechnika spĺňa technické normy. Je nebezpečné vyrábať si  zábavnú pyrotechniku doma, kupovať ju od pouličných predavačov bez návodu na použitie
  • Pyrotechnika je rozdelená na základe nebezpečnosti na rôzne stupne: od 15 do 18 rokov (nariadenie vlády č.485/2008) môžu používať len pyrotechniku I. triedy – prskavky, pištoľové kapsle, malé tyčinky s farebnými plameňmi, ohňopády a blikavky, búchacie guľôčky, vystreľovacie konfety. Táto pyrotechnika sa môže predávať aj v stánkoch. Deti smú  manipulovať so zábavnou pyrotechnikou  len v prítomnosti dospelého človeka.
  • Najrozšírenejší druh sú petardy (známe i pod názvom piráty), známe sú tiež minivýbušky, rímske sviece, fontány, gejzíry, rakety s náplňou farebných svetlíc a iné. Ide o pyrotechniku II. triedy tzv. predmety s hvízdajúcou náplňou. Túto pyrotechniku môže nadobúdať a používať len osoba staršia ako 18 rokov (vyhláška banského úradu o výbušninách).
  • III. trieda nebezpečnosti zahŕňa ohňostroje (delové rany, veľké ohňostroje, rôzne rakety s vystreľovacím efektom ). Ide o pyrotechniku, ktorá je dostupná iba pre osoby s kvalifikáciou odpaľovača ohňostroja. Ohňostroje konštruujú odborníci a polícia s hasičmi pritom dohliadajú, aby nedošlo k nešťastiu.

Pri používaní zábavnej pyrotechniky dodržujte tieto rady:

  • Nedávajte  si výrobky zábavnej pyrotechniky  do vreciek odevov, ale  uchovávajte ich mimo svojho tela najlepšie v plechovej nádobe. Pred odpálením si vždy prečítajte návod a podľa neho konajte.
  • Zistite, či je na pyrotechnike dosť dlhá zápalná šnúra (knôt), až potom ju zapáľte zapaľovačom, nie zápalkami.
  • Pozor na rakety, na ktorých zhorí zápalná  šnúra a nevybuchnú. Nepribližujte sa k nevybuchnutej pyrotechnike a nepokúšajte sa ju opätovne odpáliť. Je to veľmi riskantné.
  • Rakety pred odpálením nezapichnite do zeme alebo snehu, ale  vložte do fľaše naplnenej pieskom.  Nikdy ich neodpaľujte v blízkosti objektov alebo pod stromami, ale len na voľnom priestranstve tak, aby neohrozovali druhých ľudí.
  • Buďte ohľaduplní a nepoužívajte zábavnú pyrotechniku v blízkosti nemocníc, domovov dôchodcov a všade tam, kde explózia môže vyvolať zdravotný problém. Nepoužívajte zábavnú pyrotechniku v uzavretých miestnostiach. Často bývajú zábavnou pyrotechnikou zasiahnuté balkóny na husto obývaných sídliskách. Dôležité je preto z týchto miest odstrániť všetky horľavé materiály, ako sú papierové a umelohmotné škatule, papier či suché drevo.
  • Zábavnú pyrotechniku neobsluhujte  po požití alkoholických nápojov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu