Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rady, ako na predvianočných podvodníkov: Ich herecké výkony vás môžu vyjsť draho!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Obchody sú už pripravené na obdobie predvianočnej nákupnej horúčky. A nielen obchodníci budú ťažiť z narastajúcej hektiky. Polícia každoročne zaznamenáva v tomto období nárast krádeží, či už v nákupných centrách, alebo počas cestovania hromadnou dopravou. Ako píše náš čitateľ, podvodníci majú rôzne praktiky.

December je z hľadiska krádeží naozaj perný. Denne polícia eviduje približne osem prípadov vreckových krádeží. Je jedno či prídete o mobilný telefón, peňaženku, alebo doklady, vždy máte rovnako nepríjemný pocit. Ešte horšie to je, ak zlodejovi naletíte a peniaze mu odovzdáte dobrovoľne. Tak ako nám to opísal náš čitateľ Roman.

Rady, ako na predvianočných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)


V nedeľu 18. 11. 2012 o cca 18:00 hod. som parkoval v podzemnej garáži v nemenovanom nákupnom centre na nábreží Dunaja. Nestihol som ani poriadne vystúpiť z auta a už sa pri mne z ničoho nič zjavila žena, vek okolo 30 rokov, hnedé nakrátko ostrihané vlasy, stredná štíhla postava. Jej prvá veta bola či sme Slováci alebo Rakúšania, keďže už dlhšiu dobu žijeme v Rakúsku a máme auto s rakúskym EČ. Odpovedali sme že Slováci a ona hneď na to že chvalabohu, pretože nutne potrebuje pomoc.
Vyrozprávala nám, že si zabuchla veci a doklady v byte a že má iba kľúče od auta a musí ísť vyzdvihnúť svoju mamu do Pezinka, ale nemá žiadne peniaze, ani na benzín a či by sme jej nemohli poskytnúť 50 € s tým, že nám ich do 40 min. vráti. Dá nám svoje číslo, alebo mobil do zástavy, alebo čo by sme chceli!
Jej hlas znel dosť presvedčivo ba až bojazlivo, tak asi preto som nadobudol to presvedčenie, že ide o vážnu vec a tak som jej tých 50 € požičal! Dnes už viem, že to bola chyba a že jej herecký prejav bol vynikajúci!

A teraz k tomu prečo vám píšem. Dosť ma zobralo to čo sa mi stalo, vôbec nie pre tie peniaze, ale z princípu. To, že človek chce pomôcť druhému v núdzi a takto hnusne ho oklamú. Skoro každý týždeň informujete ľudí ako oklamú nejakého dôchodcu, ako organizované skupiny kradnú veci a kabelky pri nakupovaní v hypermarketoch, ako bulharskí, či rumunskí predavači ponúkajú pochybný tovar na vlakovej stanici so zámerom oblafnúť ľudí, alebo ako žobráci predstierajú postihnutie, aby si zarobili. Toto však bol úplne iný podvod! Proste tá žena vôbec nevyzerala ako žobráčka, alebo podvodníčka. Pritom nie som typ, čo by naletel len tak hocikomu, ale jej prejav bol úplne presvedčivý!

Neskôr som sa od kamaráta dozvedel, že jemu sa stalo niečo podobné skoro navlas s rovnakým scenárom, ale navyše tá žena mala so sebou malého chlapca.

Dosť ťažko sa mi takto opisuje táto udalosť, lebo neviem písomne tak vyjadriť svoje pocity a popísať všetky detaily. Ide mi hlavne o to, aby sa ľudia na mojom príbehu poučili a dávali si väčší pozor a nedôverovali takýmto ľuďom. Aby som bol príkladom, či výstrahou pre druhých a aby sa moja zlá skúsenosť premenila aspoň na niečo prospešné pre druhých. Ďakujem.


Roman

V prípade Romana zrejme podvodníčka využila jeho dôverčivosť. Dokazovanie tejto trestnej činnosti je podľa polície veľmi náročné. Aby sa spomínaná žena dostala jednoducho k cudzím peniazom nemusela sa vydávať ani za pracovníka energetických či vodárenských závodov, či člena charitatívnych organizácií ako sa to rozmohlo v ostatnom čase. Stačilo sa spoľahnúť na predvianočné obdobie a kvalitné herecké výkony.

Rady, ako na predvianočných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Odborníci prirovnávajú predvianočný zhon k určitej forme tranzu. Nie je to iba obyčajné nakupovanie, ľudia sú vzrušení a majú na darčeky pri sebe viac peňazí. Navyše vôbec nie je jednoduché pristihnúť zlodeja priamo pri krádeži. Väčšinou ide o profesionálov, ktorí sú dobre pripravení na každú situáciu. Hoci ste sa práve stali obeťou podvodu, alebo vás okradli v obrovských priestoroch obchodného domu alebo na námestí, kde je vôkol dav ľudí, zrazu vás prepadne úplná bezmocnosť. V „intimite veľkomesta“ sa nedá spoliehať sa na pomoc okolia. Dnes nikto nemá chuť vstupovať do cudzích konfliktov, lebo prevláda názor, že každý sa má starať v prvom rade sám o seba. Preto ak potrebujete pomoc, obráťte sa na strážnu službu alebo políciu. Ak ste zistili, že ste sa stali obeťou trestného činu, ihneď to ohláste polícií. V prípade, že máte podozrenie a dokážete popísať osobu páchateľa, polícia a strážna služba začnú pátranie v priestoroch obchodného centra vzájomnou komunikáciou, prípadne kamerovým systémom, čo zväčšuje možnosti dolapenia páchateľa a vrátenia odcudzených vecí.

Rady, ako na predvianočných
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Polícia každoročne v tomto období prináša niekoľko dôležitých rád, ako sa vyhnúť nepríjemnostiam spojených s krádežami.

- Počas nákupov si nenechávajte svoje peňaženky na vrchu kabeliek zavesených na pleci, alebo iných miestach, ktoré sú pre zlodeja ľahko prístupné.

- Peniaze si uložte do vnútorného vrecka na saku, svetri, či košeli. Peniaze nepatria do zadného vrecka nohavíc.

- Mobilný telefón zavesený na opasku nohavíc nie je na najbezpečnejšom mieste.

- Pri vyberaní tovaru z regálov nenechávajte kabelky a tašky v nákupných vozíkoch alebo zavesené na rukoväti vozíka.

- Po zaplatení tovaru si peňaženku najskôr odložte a až potom prekladajte nákup.

- V zaparkovanom aute nenechávajte žiadne cennosti. Notebook nepatrí do úložného priestoru auta a už vôbec nie na  sedadlá vozidla.

- Nenoste pri sebe zbytočne veľké množstvo peňazí. Ak je to možné, využívajte platbu platobnými kartami.

- Pri zhone a zmätku nemožno zabudnúť ani na možný výskyt falošných bankoviek, preto si pri každej transakcii dobre všímajte kvalitu bankoviek. 

- Často sa stáva, že pri bankomatovej karte máte priložený aj PIN kód, pomocou ktorého páchatelia veľmi ľahko uskutočnia výber z bankomatu. PIN kód a bankomatová karta nesmú byť súčasne na jednom mieste.

- Ak zistíte, že vám zmizli kľúče, ponáhľajte sa domov, aby ste tam boli skôr ako zlodeji. Ak ste prišli aj o kľúče firemné, informujte o tejto skutočnosti aj svojho zamestnávateľa.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu