Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rodičia pozor: Dieťa mladšie ako päť rokov do pasu už nezapíšete

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Možnosť zapísať dieťa mladšie ako päť rokov do pasu rodiča, sa od nového roku skončí. Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal novelu zákona o cestovných dokladoch, ktorou SR prijala požiadavku EÚ, aby mal každý človek vlastný pas.

Právna norma okrem toho mení platnosť pasov neplnoletých osôb. V prípade detí do šesť rokov sa bude tento doklad vydávať s platnosťou na dva roky. Deti do 16 rokov dostanú pas na päť rokov a od dovŕšenia tejto vekovej hranice bude doklad vydávaný na 10 rokov.

Novela ďalej reaguje na potreby vyplývajúce z aplikačnej praxe. Napríklad pre občanov, ktorí vlastnia dva cestovné doklady rovnakého druhu, sa platnosť pasu obmedzí na päť rokov. Ľuďom, ktorým dočasne nie je možné zosnímať odtlačky prstov, napríklad pre popálenie, sa budú vydávať pasy s platnosťou len na jeden rok.

"Cestovné doklady vydané na základe žiadosti podanej na zastupiteľskom úrade si budú môcť občania od budúceho roka prevziať aj doručením, nielen osobne na zastupiteľskom úrade. Novela vychádza z potrieb ľudí žijúcich v zahraničí," uvádza rezort vnútra na margo zmien v legislatíve.

Zákon upravuje aj výšku správnych poplatkov. Pri prvej strate alebo odcudzení dokladu zaplatí dospelý namiesto doterajších 132 eur iba 66. Pri druhej strate alebo odcudzení v priebehu dvoch rokov sa zníži poplatok z 264 eur na 165.

Menej by sa malo platiť aj za urýchlené vydanie cestovného dokladu do dvoch pracovných dní, a to len 99 eur. Novela zavádza možnosť požiadať o vydanie cestovného dokladu do 10 pracovných dní, a to za 66 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu