Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Budúcnosť elektromobility prichádza zo Slovenska

Prevádzka elektromobilov je viac ako trojnásobne lacnejšia Zobraziť galériu (2)
Prevádzka elektromobilov je viac ako trojnásobne lacnejšia (Zdroj: Jozef Vydra )

BRATISLAVA - Vo štvrtok otvorili v Bratislave za účasti podpredsedu vlády SR a ministra vnútra Roberta Kaliňáka prvú stanicu v Európe na výmenu batérií pre elektrické dodávky do 3500 kg. Slovenský operátor GreenWay prichádza v rámci Európy s unikátnym riešením ekonomickej a ekologickej dopravy. Iniciátormi projektu sú Slováci, Juraj Ulehla a Peter Badík. Uvedomili si nutnosť správať sa ekologicky v doprave, ktorá sa významne podieľa na tvorbe CO₂.

„Pochopili sme, že samotná ekologickosť nestačí, preto má projekt GreenWay v prvom rade ekonomické opodstatnenie. Zníženie závislosti od producentov ropy a zníženie hluku sú len príjemné sekundárne efekty“, predstavil hlavnú myšlienku Juraj Ulehla.

Unikátna technológia komplexného využívania elektrododávok, výmenných staníc na baterky, IT technológie a ďalších oblastí je prvá v Európe a zároveň bola vyvinutá slovenskými a českými odborníkmi. Elektromobilita predstavuje obrovskú príležitosť i pre slovenské firmy, keďže HDP Slovenska „ťahá“ tandem automobilový a elektro priemysel. Cieľom projektu je ukázať verejnosti, že elektromobily majú obrovský potenciál a dokážu konkurovať bežným automobilom v ekonomike prevádzky, spoľahlivosti, komforte i jazdných vlastnostiach.

Napriek približne trojnásobne vyššej cene elektromobilu sú náklady na jazdu naopak výrazne nižšie. Prevádzka elektromobilov je viac ako trojnásobne lacnejšia a pri najazdení viac ako 70 000 kilometrov ročne vychádza v prospech elektromobilov. Riešenie je preto vhodné hlavne pre kuriérske, zásobovacie a špedičné spoločnosti. Elektrické dodávky na báze vozidiel Citroën Jumper s maximálnou rýchlosťou 130 km/h majú dojazd takmer 200 kilometrov, čo je dvojnásobok dnes bežného dojazdu elektrododávky.

GreenWay ich bude ponúkať v rámci komplexných služieb. Spoločnosti si prenájom auta, servisu, ale aj všetky energie predplatia formou mesačného paušálu a cena sa bude odvíjať od množstva najazdených kilometrov.

Na projekte spolupracuje množstvo slovenských firiem, ktoré dodávajú kompletnú IT inteligenciu a logistiku, energiu pre nabíjanie elektromobilov a vývoj staníc na výmenu batérií. Ich výmena trvá približne 7 minút – teda toľko, ako natankovanie plnej nádrže. Projekt GreenWay rieši dilemu čo skôr: sieť nabíjacích staníc, alebo elektromobily a rozvíja obe časti spoločne. Postupne sa pripravuje výstavba ďalších výmenných staníc, k dispozícii budú stabilné, ľahko demontovateľné aj mobilné verzie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu