Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

SHMÚ: V októbri sme mali rekordné teplotné rozdiely

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenskí hydrometeorológovia zaznamenali tento mesiac na Slovensku veľké rozdiely medzi maximálnou a minimálnou teplotou vzduchu, tzv. teplotné amplitúdy. V sobotu 20. októbra sa napríklad v Oravskej Lesnej oteplilo z ranného minima -1,6 °C na 23,4 °C.

Dnes o tom informoval hovorca Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Ivan Garčár. Október je podľa slov klimatológa z SHMÚ Mareka Šveca známy predovšetkým výkyvmi počasia. "Vplyvom skracujúceho sa dňa a meniacej sa radiačnej bilancie sa zreteľne ochladzuje zemský povrch a následne aj prízemné vrstvy vzduchu," vysvetľuje Švec s tým, že pri slnečnom, resp. málo oblačnom počasí sa vytvárajú priaznivé podmienky pre veľké rozdiely medzi maximálnou a minimálnou teplotou vzduchu.

Klimatológ ďalej hovorí, že počas tohtoročného októbra sa vytvorili na rozhraní druhej a tretej dekády priaznivé podmienky pre veľké denné amplitúdy. V sobotu sa okrem Oravskej Lesnej oteplilo výrazne napríklad aj v Liesku, a to z 0,7 °C na 22,5 °C. "Takže denná amplitúda teploty vzduchu na týchto meteorologických staniciach dosiahla 25 °C, respektíve 21,8 °C, čo sú najvyššie denné rozdiely na týchto miestach v októbri od roku 1951, resp. od roku 1987," poznamenal Švec.

Podobná situácia je podľa klimatológa aj na začiatku jari, keď denná amplitúda teploty vzduchu môže dosiahnuť ešte väčšie hodnoty ako na jeseň. Napríklad v Oravskej Lesnej dosiahla 15. marca 1953 až 33,9 °C. Z ranného minima -26 °C sa oteplilo na denné maximum teploty vzduchu 7,9 °C.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu