Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Odborárski lídri vyrazili do regiónov, zisťujú názory učiteľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Lídri školského odborového zväzu budú tento týždeň v regiónoch počúvať názory zamestnancov škôl. Zaujímajú sa o ich pohľad na situáciu v školách a tiež o to, ako by mal vyzerať prípadný neobmedzený štrajk, ktorého začiatok zväz ohlásil na 26. novembra.

"Celé vedenie sa rozdelilo, aby sme boli v kontakte s ľuďmi, aby nám povedali svoje názory, ako to vyzerá a ako ďalej," povedal dnes predseda zväzu Pavel Ondek. On sám sa stretne so školskými zamestnancami v Topoľčanoch, v banskobystrickom regióne či so zástupcami riaditeľov základných škôl v Žiline.

Do 26. novembra chcú odborári rokovať s najvyššími predstaviteľmi štátu, teda s prezidentom SR, premiérom a predsedom parlamentu. Termín však zatiaľ stále nevedia. "S odborármi je Kancelária prezidenta SR v kontakte, a keď nájdeme termín, oznámime ho," povedal dnes hovorca hlavy štátu Marek Trubač. Prezident Ivan Gašparovič v utorok (23.10.) cestuje na dvojdňovú štátnu návštevu do Kodane. To, že termín rokovania nie je známy, potvrdil aj hovorca predsedu parlamentu Pavel Chovanec. Z Úradu vlády minulý týždeň napísali, že "do 26. novembra je dosť času diskutovať o návrhu vlády zvýšiť mzdy učiteľov o päť percent".

Podpredseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Martin Maták v diskusnej relácii TA3 V politike v nedeľu (21.10.) povedal, že odborári nechcú štrajk, ale dohodu. Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) v relácii uviedol, že hoci sú požiadavky učiteľov prirodzené, Slovensko momentálne nemá na zvyšovanie platov.

"Som realista a poznám aj čísla a poznám, kam smeruje svet, musím rešpektovať aj súčasnú ekonomickú situáciu na Slovensku, ktorá nemá na zvyšovanie platov," zdôraznil. Premiér Robert Fico (Smer-SD) podobne koncom minulého týždňa vyhlásil, že "snaha pomôcť učiteľom, je veľmi limitovaná tým, kde sa dnes nachádzame". Povinnosťou vlády aj učiteľov je podľa neho využiť čas, ktorý zostáva do avizovaného začiatku štrajku 26. novembra, na rozhovory.

Školský odborový zväz presne pred týždňom v Kežmarských Žľaboch vyhlásil, že neprijíma ponuku vlády na päťpercentné zvýšenie platov. Ak sa s predstaviteľmi štátu odborári nedohodnú, 26. novembra sa začne neobmedzený štrajk. Podľa Ondeka je v hre aj možnosť, že učitelia v slovenských mestách v tento deň vyjdú do ulíc. Posledný štrajk, 13. septembra, do ktorého sa zapojilo najviac školských zamestnancov v histórii Slovenska, zatvoril väčšinu škôl, no protesty sa takmer vôbec nekonali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu