Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Vyhrali sme súdny spor v kauze nevpustenia Sólyoma na Slovensko!

László Sólyom
László Sólyom (Zdroj: SITA)

LUXEMBURG - Súdny dvor EÚ v Luxemburgu dal dnes v plnom rozsahu za pravdu slovenskej strane v súdnom spore, ktorý vznikol v súvislosti so zmarením návštevy bývalého maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma na Slovensku.

Podľa rozsudku Slovensko neporušilo právo EÚ, keď vtedajšiemu prezidentovi Maďarska odoprelo 21. augusta 2009 vstup na svoje územie. Po troch rokoch právnych ťahaníc medzi Maďarskom a Slovenskou republikou sa kauza skončila v prospech slovenskej strany. Súdny dvor žalobu Maďarska zamietol v celom rozsahu.

Slovenský rezort diplomacie rozsudok Súdneho dvora EÚ privítal a ocenil, že žalobu Maďarska zamietol v celom rozsahu. "Tým potvrdil postoj zastávaný Slovenskom, podľa ktorého sa na medzištátnu spoluprácu - aj v podmienkach únie - vzťahuje medzinárodné právo. Rozsudok tak jednoznačne oddelil využívanie slobody voľného pohybu osôb, ktoré Slovensko plne a dôsledne rešpektuje, od návštev hláv štátov, ktorých status je špecifický," píše sa v stanovisku na webe rezortu diplomacie.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR je presvedčené, že rozsudok, ktorý je jednoznačnou odpoveďou všetkým kritikom postupu slovenskej strany, predstavuje "definitívnu bodku za uvedeným sporom". Predpokladá tiež, že toto rozhodnutie umožní zamerať sa v slovensko-maďarských vzťahoch na riešenie tém prospešných pre občanov oboch krajín. "Slovensko má záujem na ďalšom plnohodnotnom rozvoji bilaterálnej spolupráce s Maďarskom, súčasťou ktorej sú aj kontakty ústavných činiteľov a inštitúcií," konštatuje ministerstvo zahraničných vecí.

V zdôvodnení súdu sa uvádza, že status hlavy štátu sa vyznačuje špecifikom vyplývajúcim zo skutočnosti, že ho upravuje medzinárodné právo, v dôsledku čoho konanie najvyššieho predstaviteľa štátu z medzinárodného hľadiska, akým je jeho prítomnosť v zahraničí, podlieha tomuto právu, a najmä právu diplomatických vzťahov.

Takéto špecifikum odlišuje osobu, ktorej je priznaný tento status, od všetkých ostatných občanov únie, takže na vstup tejto osoby na územie iného členského štátu sa nevzťahujú tie isté podmienky ako podmienky uplatniteľné na ostatných občanov.

V dôsledku toho skutočnosť, že občan EÚ zastáva funkciu hlavy štátu, môže na základe medzinárodného práva odôvodňovať obmedzenie výkonu práva na pohyb, ktoré tejto osobe priznáva právo únie. Súdny dvor konštatuje, že právo EÚ neukladá Slovensku povinnosť zaručiť prezidentovi Maďarska vstup na svoje územie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu