Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slovensko víta rozhodnutie Európskeho súdu v kauze Sólyom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR víta rozsudok Súdneho dvora EÚ, ktorý potvrdzuje, že Slovensko neporušilo právo únie, keď odoprelo vstup bývalému maďarskému prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi na svoje územie.

Podľa vyjadrenia Tlačového odboru MZVaEZ, súdny dvor EÚ potvrdil postoj zastávaný Slovenskom, podľa ktorého sa na medzištátnu spoluprácu vzťahuje medzinárodné právo, a to aj v podmienkach únie.

"Rozsudok tak jednoznačne oddelil využívanie slobody voľného pohybu osôb, ktoré Slovensko plne a dôsledne rešpektuje, od návštev hláv štátov, ktorých status je špecifický a upravuje ho medzinárodné právo, najmä právo diplomatických vzťahov. Súdny dvor doslova konštatuje, že právo únie neukladá Slovensku povinnosť zaručiť prezidentovi Maďarska vstup na svoje územie," uvádza v stanovisku MVZaEZ, podľa ktorého má Slovensko záujem na ďalšom plnohodnotnom rozvoji bilaterálnej spolupráce s Maďarskom, súčasťou ktorej sú aj kontakty ústavných činiteľov a inštitúcií.

Maďarsko neuspelo pred Súdnym dvorom Európskej únie v Luxemburgu so svojou žalobou na Slovensko za to, že 21. augusta 2009 odoprelo diplomatickou nótou prezidentovi Maďarska Lászlóovi Sólyomovi vstup na svoje územie. Sólyom v spomínanom termíne plánoval, že príde na pozvanie občianskeho združenia do Komárna. Chcel sa zúčastniť na slávnosti pri príležitosti odhalenia sochy svätého Štefana, zakladateľa a prvého kráľa uhorského štátu.

Po výmene niekoľkých diplomatických nót medzi jednotlivými veľvyslanectvami v súvislosti s plánovanou návštevou traja najvyšší predstavitelia Slovenskej republiky (prezident Ivan Gašparovič, premiér Robert Fico a predseda parlamentu Pavol Paška) prijali spoločné vyhlásenie. Uviedli v ňom, že návšteva maďarského prezidenta Sólyoma nie je vhodná najmä preto, že prezident Sólyom nemal v úmysle stretnúť sa so slovenskými predstaviteľmi a že 21. august bol osobitne citlivým dátumom. Plánovaná návšteva sa mala totiž uskutočniť v deň 41. výročia obsadenia Československa vojskami Varšavskej zmluvy, ktorých súčasťou bolo aj maďarské vojsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu