Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Američania chcú rozvíjať vojenskú spoluprácu so Slovenskom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Spojené štáty americké majú záujem o dlhodobú intenzívnu spoluprácu v oblasti pozmeneného slovenského vojenského príspevku do operácie v Afganistane, ktorý v júli schválila Národná rada SR.

Spolupráca by sa mala týkať predovšetkým spoločnej prípravy so zameraním na výcvik afganských bezpečnostných zložiek. Odznelo to dnes na stretnutí štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR Miloša Koterca s veľvyslancom USA na Slovensku Theodorom Sedgwickom. Dnes o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

„Sme si vedomí, že Afganistan aj po roku 2014 bude potrebovať pomoc medzinárodného spoločenstva. V Afganistane vidíme priestor hlavne pre prítomnosť inštruktorov, mentorov a ďalšie podporné elementy,” povedal Koterec a dodal, že ku koncu roka 2012 Ozbrojené sily SR stiahnu z operácie ISAF multifunkčnú ženijnú rotu zo základne KAF a strážnu jednotku pôsobiacu na základni Tarin Kowt.

Veľvyslanec USA ocenil profesionalitu a nasadenie slovenských vojakov v Afganistane. „Príslušníci strážnych jednotiek, ale aj špeciálnych síl, ktorí pôsobia v operácii ISAF, robia Slovensku veľmi dobré meno,“ povedal Sedgwick a prízvukoval, že USA sú pripravené rozvíjať vojenskú spoluprácu so Slovenskou republikou aj v budúcnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu