Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bývalá šéfka Slovenskej pošty odmenu zatiaľ nedostala

Marcela Hrdá
Marcela Hrdá

BRATISLAVA - Slovenská pošta, a.s. zatiaľ nevyplatila mimoriadnu odmenu svojej bývalej generálnej riaditeľke Marcele Hrdej. Štátna spoločnosť to zdôvodnila tým, že ministerstvo dopravy ako jediný akcionár doteraz neschválilo jej účtovnú závierku za rok 2011.

"Slovenská pošta môže vyplatiť odmeny iba na základe právneho titulu, a aj z dôvodu neschválenej účtovnej závierky k dnešnému dňu (7. septembra) nepristúpila k vyplateniu odmien," informovala v piatok agentúru SITA Andrea Pivarčiová z odboru komunikácie Slovenskej pošty. Nové vedenie Slovenskej pošty sa po nástupe do funkcie oboznámilo s účtovnou závierkou za minulý rok a správou nezávislého audítora, na základe ktorej sa rozhodlo účtovnú závierku prehodnotiť. Tá je v súčasnosti v procese schvaľovania.

Slovenská pošta potvrdila, že v súčasnosti v spoločnosti trvá kontrola Najvyššieho kontrolného úradu SR. Cieľom kontroly, ktorú inicioval úrad, je vyhodnotenie účelného nakladania s prostriedkami spoločnosti.

Exriaditeľka Slovenskej pošty mala po odvolaní v máji tohto roka nárok na odstupné a odmenu vo výške 178 tis. eur. Podľa dodatkov k zmluve o pôžitkoch mala spoločnosť Marcele Hrdej počas výkonu funkcie platiť prenájom luxusného bytu za deväťsto eur mesačne, zabezpečovať zdravotnú starostlivosť na súkromnej klinike, ako aj pravidelné dochádzanie domov do Českej republiky a zahraničný študijný pobyt. Exminister dopravy Ján Figeľ (KDH) vymenoval Hrdú na čelo Slovenskej pošty v marci 2011, súčasný šéf rezortu Ján Počiatek (Smer-SD) ju v máji tohto roka odvolal a na miesto nej vymenoval Tomáša Druckera.

Slovenská pošta vlani dosiahla stratu predbežne 7,565 mil. eur a medziročne ju znížila o 37,6 %. Minister dopravy Ján Počiatek začiatkom júna uviedol, že pošta vlani plánovanú stratu okolo 12 mil. eur znížila účtovnou operáciou, keď rozpustila opravnú položku pre súdny spor, lebo žalobca zomrel. Bývalý manažment pošty sa podľa ministra nijako nepričinil o zníženie plánovanej straty. V tomto roku by sa mala strata spoločnosti prehĺbiť na 8,590 mil. eur.

Slovenská pošta, a.s. vznikla 1. januára 1993 ako štátny podnik so sídlom v Bratislave, od 1. marca 1996 má centrálu v Banskej Bystrici a od 1. októbra 2004 sa zmenila na akciovú spoločnosť. Jej akcionárom je štát v zastúpení ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Spoločnosť má základné imanie vo výške 214,3 mil. eur a poskytuje univerzálnu poštovú službu. Od svojho vzniku hospodári samostatne a nedostáva dotácie zo štátneho rozpočtu. Slovenská pošta je najväčší poskytovateľ poštových služieb na Slovensku s 1 542 pobočkami. Súčasne patrí k najväčším zamestnávateľom v krajine, keď ku koncu júla tohto roka zamestnávala viac ako 14 tis. zamestnancov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu