Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Pozor: Vysoký krvný tlak má vyše štvrtiny Slovákov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Viac ako štvrtina Slovákov nemala v norme hodnoty krvného tlaku. Také sú výsledky prvého ročníka kampane Deň zodpovednosti, ktorý 2. júla pripravil Úrad verejného zdravotníctva SR v spolupráci so Slovenským združením piva a sladu.

Počas tohto dňa pracovníci 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva urobili vo vybraných obchodných centrách, lekárňach, nemocniciach či mestských úradoch 3 539 vyšetrení a rozdali takmer 4 000 informačných letákov. V rámci zdravotno-výchovnej kampane robili pečeňové testy, merali krvný tlak, pulz či hladinu cholesterolu. Priemerný vek účastníkov bol 45,9 roka. "Zámerom organizátorov kampane bolo informovať verejnosť o škodlivých následkoch nadmerného užívania alkoholu a ukázať možnosti prevencie," uviedla Miroslava Remenárová z Relations Consulting.

Normálny tlak krvi namerali viac ako polovici záujemcov, vyše štvrtiny mala hodnoty v pásme hypertenzie. "Na Slovensku viac ako polovica ľudí zomiera na srdcovocievne ochorenia. Preto je nutné v čo najväčšej miere obmedziť rizikové faktory, ktoré vedú k srdcovocievnym ochoreniam," uvádza Remenárová.

Za optimálny tlak krvi sa považujú hodnoty 120/80 mm Hg. Vysoký krvný tlak zvyšuje námahu srdca a ciev. Pretože srdce musí po dlhé obdobie pracovať ťažšie ako za normálnych okolností, má tendenciu zväčšiť sa. Steny srdca zhrubnú a vzniká takzvaná hypertrofia srdcového svalu. Jedným z najčastejších príznakov je dýchavičnosť po fyzickej námahe. Vysoký krvný tlak preťažuje srdce, vedie i k zatvrdnutiu a zúženiu všetkých arteriálnych ciev. Postihnuté sú najmä mozgové, obličkové a očné cievy a cievy srdcového svalu. Výsledkom môže byť infarkt alebo zlyhanie obličiek. Pacienti s hypertenziou by mali obmedziť konzumáciu alkoholu, najlepšie ju celkom vylúčiť.

Pečeňové testy malo v poriadku približne 90 percent účastníkov kampane, zvyšku namerali zvýšené hodnoty gama-glutamyltransferázy (GGT) v krvi. GGT je enzým nachádzajúci sa v bunkových membránach, a to predovšetkým v tkanivách, ktoré majú vylučovaciu alebo vstrebávaciu funkciu. Preto je GGT najviac prítomná v pečeni, žlčových cestách, obličkách, tenkom čreve. Zvyšovať hodnoty GGT môže aj fajčenie.

Viac ako 1 800 respondentov (806 mužov a 1 037 žien) vyplnilo aj dotazník týkajúci sa konzumácie alkoholu. Len 17,7 percenta uviedlo, že vôbec nepije alkohol.

Ľudia si počas kampane mohli vyskúšať slalom medzi kužeľmi so špeciálnymi okuliarmi, ktoré navodzujú ilúziu 1,5 promile alkoholu v krvi. V Bratislave, Trnave, Žiline, Prešove a Košiciach zabezpečilo Slovenské združenie výrobcov piva a sladu špeciálnu hliadku zloženú z "anjela" a policajtky, ktorá rozdávala informačné letáky a kontakty na miesta, kde sa môže verejnosť dozvedieť viac o pití alkoholu s rozumom. Do kampane sa zapojilo najviac ľudí na východnom Slovensku, viac žien ako mužov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu