Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Lekárnici opäť volajú po zákaze zliav v lekárňach, argumentujú prieskumom

Viceprezident SLeK Ondrej Sukeľ a prezident SLeK Tibor Czuľba
Viceprezident SLeK Ondrej Sukeľ a prezident SLeK Tibor Czuľba (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská lekárnická komora (SLeK) opätovne otvára diskusiu o potrebe zákazu sieťových lekární a vernostných systémov, ako aj zabezpečení odbornosti v lekárňach.

Potrebu zákazu vernostných systémov odôvodňujú lekárnici aj výsledkami júlového reprezentatívneho prieskumu agentúry Focus z ktorého vyplynulo, že 89 percent respondentov by chcelo rovnaké doplatky za ten istý liek vo všetkých lekárňach, čo by bolo dôsledkom zrušenia vernostných systémov. Tie sa zaviedli za minulej vlády, čo SLeK kritizovala.

Ako poukázal viceprezident SLeK Ondrej Sukeľ, fungovanie lekárenstva je na Slovensku iné ako inde v Európe a práve pre rozdiely vo fungovaní lekárenstva sa lekárnici obrátili s otázkami na pacientov. Sukeľ nepovažuje za etické a korektné, aby sa pacient odmeňoval za lieky na predpis, keďže sú hradené z verejného zdravotného poistenia. Podľa člena prezídia SLeK Štefana Krchňáka sa týmto spôsobom rozvracia aj kategorizácia liekov, ktorá určí ich ceny a doplatky a následne si s nimi v lekárňach môžu firmy robiť čo chcú. Vernostné zľavy sa ponúkajú najmä v sieťových lekárňach.

Lekárnici poukazujú na to, že mnohí ľudia sú pre sociálnu situáciu nútení hľadať v lekárňach skôr zľavy na lieky ako odbornosť. Prieskum ukázal, že asi štvrtina pacientov cielene vyhľadáva zľavy a nižšie doplatky, naopak 18 percent dáva dôraz aj na odbornosť lekárnika. "Toto zistenie nás utvrdzuje v našom názore, že vernostné systémy ovplyvnili správanie pacientov. Je nevyhnutné prijať také nástroje, ktoré budú stimulovať lekárne nie k cenovej vojne, ale k ponuke kvalifikovaných odborných služieb," skonštatoval prezident SLeK Tibor Czuľba.

Spomínané zmeny priniesol nový zákon o liekoch, ktorý sa prijal vlani. Prezident SLeK Czuľba je presvedčený, že ten napomohol hlavne jednej finančnej skupine. Tvrdí, že tá si zo Slovenska urobila laboratórium. Zároveň upozornil, že kým v SR sa zvyšujú doplatky za lieky, naopak klesajúce ceny liekov vyháňajú z trhu originálnych výrobcov liekov. Myslí si preto, že sa časom môže stať, že niektoré originálne lieky sa už u nás nebudú dať zohnať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu