Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Farmafirmy priznali za január takmer 112 000 stretnutí s lekármi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V priebehu januára absolvovali lekárski zástupcov z farmaceutických firiem 111.930 stretnutí s lekármi. Celkovo sa 1450 reprezentantov týchto spoločností stretávalo najmä so všeobecnými lekármi, internistami, kardiológmi, lekárnikmi, neurológmi či psychiatrami.

"Ministerstvo zdravotníctva (MZ) bude aj naďalej veľmi starostlivo sledovať vývoj počtu zdravotníckych stretnutí rovnako ako zastúpenie jednotlivých špecializácií zdravotníckych pracovníkov na týchto stretnutiach," povedala Martina Lidinská z komunikačného odboru MZ. Nahlasovanie počtu zdravotníckych stretnutí farmafirmám nariadila novela zákona o lieku účinná od 2. januára 2013.

"Okrem iného mali v zmysle platnej legislatívy do konca februára tohto roku oznámiť aj predmet svojej činnosti, ktorú vykonávajú ako farmaceutické spoločnosti," uviedla Lidinská. Povinnosť si v riadnom termíne podľa nej splnilo 129 farmaceutických spoločností, jedna s oznámením svojej činnosti meškala. "Voči tejto spoločnosti ministerstvo zdravotníctva začne správne konanie," dodala.

Slovenská asociácia farmaceutických spoločností (SAFS) tvrdí, že návštevy farmaceutických firiem u lekárov mimo ordinačných hodín sú nevyhnutné a opodstatnené. "Je dôležité vedieť, aká je celková náplň práce reprezentanta. Nejde totiž iba o reklamu liekov, ako sa každý domnieva. Súčasťou práce reprezentanta je hlavne odborné informovanie o nových liekoch a postupoch liečby, ich cenách a doplatkoch – to je dôležité aj pre pacientov. Návšteva reprezentanta ďalej zahŕňa priebežnú kontrolu klinických skúšaní a zbieranie informácií o bezpečnosti liekov atď.," podčiarkol výkonný riaditeľ SAFS Štefan Mesároš.

Podľa údajov členov asociácie, ktoré odovzdali ministerstvu, pripadli na jedného reprezentanta počas januára priemerne tri návštevy zdravotníckych pracovníkov denne. "SAFS považuje za veľmi dôležité vnímať prácu reprezentantov ako pevnú a prirodzenú súčasť systému, ktorá je nevyhnutná pre jeho normálne fungovanie," dodáva asociácia s tým, že bez reprezentantov by sa množstvo lekárov nemalo odkiaľ dozvedieť podstatné novinky a informácie. Členmi SAFS sú medzinárodné farmaceutické firmy, ktoré vyvíjajú a vyrábajú originálne lieky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu