Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Ekologická katastrofa na Dunaji: Takmer 14 ton ropy budú čistiť štyri dni!

Daniela Kapustová Zobraziť galériu (18)
Daniela Kapustová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave bol dnes nahlásený únik ropných látok v lokalite Prístav Bratislava - Zimný prístav. Do rieky malo podľa informácií vytiecť až 20 tisíc litrov ropy. Ekologickú haváriu teraz odstraňuje niekoľko hasičských jednotiek.

16:30 Dnešná situácia ukazuje, že mieru opatrnosti nakladania s ropnými produktmi na Dunaji a v jeho okolí treba zvýšiť a rozhodne chrániť tieto územia pred plánmi, akým bol ropovod cez Žitný ostrov. Uviedla to na margo dnešného znečistenia Malého Dunaja ropnými produktmi hovorkyňa Greenpeace Slovensko Lucia Szabová. "V prípade, že by ropné látky vo veľkej miere unikli do hlavného toku Dunaja alebo do Malého Dunaja, hrozilo by vážne znečistenie nielen samotných riek, ale aj okolitej prírody," informovala Szabová s dodatkom, že to však neznamená, že táto situácia je zanedbateľná, pretože akýkoľvek únik ropných látok do vodného systému Dunaja môže narušiť jeho ekosystém.

16:15  Koľko zásah stál, teda odstraňovanie škody a použitie neutralizačných látok, vyčíslia rýchlo, ekologické škody sa budú vypočítavať dlhšie. "Budeme musieť zistiť, či uhynuli ryby a ako ďaleko nafta unikla do Dunaja," dodal Žiga s tým, že v priebehu niekoľkých dní by malo ministerstvo dostať informácie z monitorovacích staníc. "Vtedy budeme môcť hovoriť o rozsahu."

15:40 Podľa ministra životného prostredia celkovo do Malého Dunaja a Dunaja uniklo 13 600 litrov ropy, ktorá tiekla prbližne 18 minút. Čistiace práce po nehode potrvajú približne tri až štyri dni.

Únik ropy na Dunaji.
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Ako potvrdil Žiga, pri havárii údajne zlyhal ľudský faktor. Pracovník mal pri prečerpávaní ropy otvoriť dva ventily, no omylom zrejme otvoril len jeden. O ekologických škodách bude možné hovoriť v stredu alebo vo štvrtok. "Chcem upokojiť všetkých ľudí, že situácia je pod kontrolou, sú osadené štyri norné steny v Malom Dunaji," poznamenal Žiga. Pokuta pre zodpovedných za nehodu sa môže vyšplhať až do výšky 168-tisíc eur.

15:35 Za únikom ropy je zrejme ľudské zlyhanie. "Príčinou mimoriadneho zhoršenia vôd bol pravdepodobne ľudský faktor – porušenie prevádzkových predpisov pri plnení tankera, ktoré v súčasnosti prešetruje Policajný zbor SR," uviedol hovorca Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) Michal Štefánek.

Únik ropy na Dunaji.
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

15:30 Maďarskí vodohospodári priebežne monitorujú rieku a nariadili prvý stupeň pohotovosti ohľadom kvality vody, informoval maďarský server Hír24. Maďarský úsek rieky však podľa informácii ropa nezasiahla.
Riaditeľstvo maďarského Celoštátneho úradu ochrany proti katastrofám ponúklo slovenskej strane pomoc pri lokalizovaní situácie a spoluprácu pri ochrane i sanačných prácach, cituje Hír24 z vyhlásenia maďarského úradu.

12:10 Hamuliakovo je zatiaľ v bezpečí, podľa prvých testovaní vody sa tam ropa ešte nedostala. Avšak podľa informácií HaZZ sa všetku ropu zachytiť nepodarí a dostane sa až do Gabčíkova a Maďarska. Ropa sa už rozšírila do chránených oblastí, ktoré sú zobrazené na mape.

 

Ekologická katastrofa na Dunaji:
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: vuvh.sk)

 

11:55 Situácia na Dunaji je naďalej vážna. Hovorkyňa krajského HaZZ v Bratislave Daniela Kapustová potvrdila únik ropy v objeme 20 ton. Zaujímavosťou však je, že pôvodne bol ohlásený únik iba 500 litrov a na miesto ešte vtedy nebol volaný hasičský zbor. Zasahoval až o pár hodín neskôr, keď sa zistilo, že pôjde o tony ropy.

Hovorkyňa krajského HaZZ v Bratislave Daniela Kapustová.
Zobraziť galériu (18)
Hovorkyňa krajského HaZZ v Bratislave Daniela Kapustová.  (Zdroj: Jan Zemiar)

11:40 Podľa neoficiálnych informácii má mať ekologickú haváriu na svedomí lodník, ktorý pri práci zaspal. Hasiči sa teraz snažia odstrániť ropu aplikovaním chemikálií. Na miesto katastrofy má popoludní doraziť aj minister životného prostredia Peter Žiga.

11:30 Na to, aké dôsledky by ekologická katastrofa na Dunaji mohla mať, sme sa opýtali ochrancov životného prostredia z organizácie Greenpeace. Podľa hovorkyne Lucie Szabovej je 20 tisíc litrov ropy príliš veľa nato, aby sa podarilo zachytiť všetko. "Dôležité teraz je, aby sa ropa nedostala do chránených oblastí najvyššieho stupňa. To by mohlo ohroziť vzácne vtáctvo a ostatné živočíchy," dodala pre Topky Szabová. Podľa Greenpeace môžu byť ohrozené dokonca aj zdroje pitnej vody.

Únik ropy na Dunaji.
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

10:50 Polícia už začala trestné stíhanie vo veci trestného činu porušovania ochrany vôd a ovzdušia, páchateľovi hrozí po preukázaní viny trest odňatia slobody na jeden až päť rokov. "Podľa predbežných informácií malo k tejto skutočnosti dôjsť tak, že pri prečerpávaní kvapalnej látky do jedného z plavidiel  došlo k poškodeniu hadice, pričom prečerpávaná tekutina sa mala dostať do tzv. prekládkového bazéna," informoval bratislavský policajný hovorca František Peczár.

10:05 Štátna plavebná správa (ŠPS) kvôli úniku vydala plavebné opatrenie na okamžitý zákaz vplávania a vyplávania lodí z prístavu Pálenisko.

09:40 Na mieste je nasadených 25 kusov hasičskej techniky a 45 hasičov z Bratislavy, Pezinku, Malaciek a Šamorína.

Únik ropy na Dunaji.
Zobraziť galériu (18)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

09:30 Hasiči pod velením riadiaceho štábu zriadili ochranné bariéry na štyroch zásahových úsekoch: na mieste katastrofy v prístave Bratislava, pri vyústení zo Zimného prístavu do hlavného toku Dunaja, na toku Malého Dunaja a v oblasti Zálesie.

9:00 Na Operačné stredisko HaZZ bol dnes skoro ráno nahlásený únik ropy v objeme až 20 tisíc litrov do toku Dunaja.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu