Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Greenpeace bojuje proti ťažbe uhlia: Vzducholoďou!

Vzducholoď s kontroverzným nápisom Zobraziť galériu (4)
Vzducholoď s kontroverzným nápisom (Zdroj: TASR)

NOVÁKY - Aktivisti Greenpeace dnes v dopoludňajších hodinách protestovali proti podpore ťažby hnedého uhlia. Urobili tak netradičným spôsobom, pomocou vzducholode, ktorá niesla odkaz: Ak toto prečítate, dýchate znečistenie z uhlia.

Organizácia Greenpeace Slovensko upozornila protestom na skutočnosť, že vláda SR chce pomocou výnosov z emisií podporovať ťažbu a spracovanie hnedého uhlia. Environmentalisti už vyzvali slovenskú vládu, aby smerovala výnosy z emisií do projektov, ktoré by pomohli aj miestnym ľuďom a nie len priemyselným podnikom.

"Slovenská vláda podporuje odvetvie, ktoré už roky nie je schopné bez štátnych dotácií prežiť a je len otázkou času, kedy úplne zanikne. Jediným argumentom pre túto podporu je zamestnanosť na hornej Nitre, ktorá však už mohla byť dávno vyriešená. Práve jednostranná podpora priemyslu bez akýchkoľvek dlhodobejších riešení pre ľudí udržuje miestne obyvateľstvo v nezávideniahodnej situácii. Je načase začať v týchto regiónoch podporovať pracovné miesta, ktoré sú pre ľudské zdravie menej rizikové a pomôžu ľuďom pripraviť sa na neodvratnú budúcnosť zastavenia ťažby," uviedol Pavol Široký, koordinátor klimatickej kampane Greenpeace Slovensko.

Podľa slov Širokého, na podporu ťažby a spaľovania uhlia išlo na Slovensku v rokoch 2007 - 2012 takmer pol miliardy eur. "Keby bola aspoň polovica tejto podpory presmerovaná do zatepľovania a renovácie budov, tak mohol štát vytvoriť a udržať okolo 6000 pracovných miest. To je viac, ako pracuje v oblasti ťažby a spracovania hnedého uhlia na Slovensku – 4 464 ľudí," doplnil Široký.

Ako sa píše v tlačovej správe Greenpeace Slovensko, podľa štúdie Európskej environmentálnej agentúry z roku 2009 sú emisie CO2 z uhoľnej elektrárne Nováky zodpovedné ročne za škody na zdraví a životnom prostredí vo výške 82 miliónov eur. Celkovo spôsobia ročne na Slovensku emisie CO2 škody za vyše 700 miliónov eur. Pritom hnedé uhlie zabezpečuje na Slovensku niečo medzi šiestimi až ôsmimi percentami zo spotreby elektriny na Slovensku.

"Greenpeace vyzýva vládu aj zodpovedné ministerstvá, aby presmerovali súčasnú finančnú podporu z uhlia do tvorby reálnych zelených pracovných miest v oblasti úspor energie, obnoviteľných zdrojov, ekologického poľnohospodárstva alebo verejnej dopravy. Greenpeace navrhuje zavedenie dotačného programu pre domácnosti a verejné budovy, ktorý už organizácia v letných mesiacoch predstavila ministerstvu životného prostredia a ministerstvu hospodárstva," doplnila hovorkyňa Greenpeace Slovensko Lucia Szabová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu