Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovák mal zneužívať mŕtvoly na vývoz: Príbuzní nič netušia!

Generálny manažér TRI Peter Végh
Generálny manažér TRI Peter Végh (Zdroj: linkedin.com)

BRATISLAVA – Škandál s vývozom ľudských tkanív do Nemecka prepukol potom, ako Úrad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚZDS) zistil, že slovenská spoločnosť napriek dohode neponúkala získané tkanivá prednostne slovenským, ale nemeckým pacientom.

Firma Tissue Research Institute mala podľa dohody s ÚZDS tkanivá využívať prednostne na Slovensku, napriek tomu ich však vyvážala do Nemecka, kde ich spracovávala spoločnosť Tutogen Medical (TM). Na Slovensku je podľa zákona každý človek potencionálnym darcom orgánov. Na odobratie tkanív, ako aj orgánov totiž netreba podľa legislatívy žiadny predchádzajúci súhlas. Príbuzní zomrelých tak o týchto odberoch nevedia.

Úrad ešte donedávna so spoločnosťou TRI pri odbere tkanív spolupracoval a oznamoval jej vhodných darcov. Kontrola v spoločnosti však odhalila, že TRI zmluvu s úradom porušila, pretože získané tkanivá nepoužívala prednostne na Slovensku. "Bolo zistené nedodržiavanie zmluvnej podmienky týkajúcej sa distribúcie tkanív, konkrétne, že tkanivá neboli prednostne ponúknuté a použité na Slovensku. Úrad však nemá kompetenciu kontrolovať možný vývoz a predaj tkanív do zahraničia. Kontrola tohto procesu je v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva," uviedla hovorkyňa ÚDZS Radoslava Muchová. Úrad tak zmluvu, ktorú mal so spoločnosťou uzavretú vypovedal.

Peter Végh z TRI však tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že tkanivá najprv zaevidovali do systému slovenského centra orgánových transplantácií, a až keď ich najmenej dva mesiace nikto na Slovensku nevyžiadal, ponúkli ich na spracovanie do Nemecka. TRI s výpoveďou zmluvy zo strany ÚZDS nesúhlasí a napadla ju na súde. Tiež vyzvala úrad, aby si plnil svoje povinnosti a naďalej jej oznamoval vhodných darcov.

Ďalším otáznikom v kauze s tkanivami bola metóda, ktorú spoločnosť TRI pri ich spracovaní používala. Tá bola totiž odlišná od tej, ktorá sa používa na Slovensku a tým bolo opäť znemožnené ich použitie pre slovenských pacientov. K nesprávnej metóde sa Végh vyjadrovať nechcel a odvolával sa na trestné oznámenie. Firma TRI tvrdí, že zahraničný partner od  nich vyžaduje zaplatenie vysokej škody, ktorá im v súvislosti s prerušením odberu tkanív vznikla. Ak ÚZDS zmluvu neobnoví, TRI chce túto škodu od nej vymáhať.

Podľa informácii bolo pre TRI poskytnutých už 13 tisíc odberov na 600 ľuďoch. Tieto odbery mali robiť zamestnanci ÚZDS v Bratislave a Nitre. Spoločnosť Tissue Research Institute, s.r.o., oficiálne sídli v Limbachu na rovnakej adrese ako spoločnosť Life Star Emergency. Tá prevádzkuje okolo 20 bodov záchrannej zdravotnej služby. Podľa Végha má však v skutočnosti sídlo v bratislavskej Nemocnici Sv. Michala. Firmy spája jeden spoločník - Miroslav Micski.    

Nemecká firma Tutogen Medical Inc. je stopercentnou dcérou americkej spoločnosti RTI Biologigcs, podľa údajov na svojej stránke spracováva tkanivá pre neamerický a americký trh. Tutogen bol pred siedmimi rokmi zapletený do škandálu, keď odoberal tkanivá od firmy, ktorá ich získavala pochybne, za čo jej šéf skončil vo väzení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu