Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Fico žiada od bánk viac: Na poplatkoch to zaplatia ľudia!

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Banky sa skladajú na ozdravný balíček čoraz vyššou sumou. Od jesene budú odvody do štátnej kasy platiť aj z vkladov obyvateľstva. To by mohlo znamenať, že za účet v banke zaplatíme viac. Pred neprehľadnými poplatkami nás má ochrániť základný balík za mesačné euro.

Vláda Roberta Fica chce do budúceho roka  nájsť  1,5 miliardy eur. Deficit štátu by však rada znížila už tento rok o 300 miliónov eur. Pomôcť by mali aj banky, podľa denníka SME sumou vo výške 175 miliónov eur. V tomto roku banky odvedú štátu 75 miliónov, budúci sto.

Bankový odvod platia inštitúcie štátu od januára tohto roku vo výške 0,4 percenta. Ide to prevažne z peňazí, ktoré si v bankách odkladajú firmy. Od októbra budú tento odvod platiť aj z vkladov obyvateľov. Za necelé dva roky tak štátu zaplatia navyše 125 miliónov eur, píše denník.

Ekonómovia predpokladajú, že časť týchto nákladov budú nakoniec platiť klienti, ktorí si to hneď  nevšimnú výhradne len vo vyšších poplatkoch. Smer však opäť nezabúda na ochranu menej majetných ľudí. Chce, aby banky mali tzv. základný bankový  balíka služieb za symbolické jedno euro mesačne. Nejde o žiadnu novinku, za prvej Ficovej vlády už banky balíček za tri až šesť eur mali, no nepropagovali ho dostatočne. O  takýto produkt prejavilo záujem len päť klientov a Radičovej vláda ho pre nezáujem zrušila, píše SME.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu