Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Politológ vidí Fica ako Mussoliniho: Tiež sa skrýval za radu solidarity!

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Rada solidarity a rozvoja, ktorú zriadila vláda Roberta Fica (Smer-SD) ako "nástroj dialógu", je podľa politológa Grigorija Mesežnikova fasádou, ktorou sa vláda jednej strany snaží vytvoriť zdanie konzultácie.

"Je to skôr prejav PR aktivity, reálne rozhodnutia bude prijímať vládna strana a premiér Fico. To bude ovplyvňovať politiku," skonštatoval Mesežnikov. Podľa neho sú konzultácie v poriadku, ale nie je si istý, či bolo nutné vytvárať práve takýto orgán. Dodal, že doteraz boli rôzne poradné orgány, ktoré mali svoj obsah, svoje zameranie, ale Radu solidarity a rozvoja označil za kvázi korporativistickú entitu.

Na otázku, či Rada môže slúžiť na zdieľanie zodpovednosti pri politických rozhodnutiach, Mesežnikov povedal, že Fico je schopný odvolať sa na čokoľvek a kohokoľvek, ale je to on, kto rozhoduje. Pripomenul situáciu, kedy Fico zamietol kandidáta KDH Petra Macha na post šéfa Úradu pre verejné obstarávanie s odôvodnením, že ho odmietli reprezentanti miest a obcí. To bol podľa Mesežnikova príklad, ako sa dá zdôvodniť rozhodnutie, s ktorým premiér nebude stotožnený.

Podobný názor má aj politológ Michal Horský, ktorý pripomenul, že s radami solidarity má európska politika dve skúsenosti. V dvadsiatych rokoch minulého storočia to bol Benito Mussolini so snahou vymazať parlamentné strany z politickej scény v Taliansku. Rada tu vymazala a nahradila parlament. V druhom prípade to bolo povojnové okupované Rakúsko. Horský pripomenul, že hoci tu mali rady demokratickejší charakter ako v Taliansku, z Rakúska sa vtedy stal "žobrák Európy".

V súčasnosti na Slovensku vzniká podľa Horského falošný dojem, že korporativistická Rada solidarity a rozvoja nahradí zvyčajné koaličné rady. "Ide o pokus dohadovať sa s korporáciami poza chrbát opozície, namiesto hľadania alternatív politicko-spoločenských riešení v parlamente pod kritikou opozície," skonštatoval Horský. S ľútosťou dodal, že politická a analytická obec zatiaľ na tieto pokusy reaguje nedostatočne, pričom Rada je podľa neho namierená proti parlamentu. "Je otázne, či premiér pôjde cestou Mussoliniho, alebo Rakúska," položil na záver rečnícku otázku Horský.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu