Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Lajčák chce záruky, že Bielorusko politicky nezneužije MS 2014

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a podpredseda vlády Miroslav Lajčák je vo všeobecnosti proti spájaniu športu s politikou. Od Alexandra Lukašenka, prezidenta Bieloruska, ktoré má v roku 2014 organizovať hokejové majstrovstvá sveta, však chce záruky, že šampionát nezneužije.

"V prípade MS v hokeji v Bielorusku chce mať v prvom rade záruky, že bieloruská strana nezneužije svetový šampionát politicky a nebude robiť obštrukcie, napríklad neudelením víz vybraným občanom EÚ, nakoľko oficiálni predstavitelia Lukašenkovho režimu sa netaja, že majú čierny zoznam osôb, ktorým víza neplánujú udeliť," povedal hovorca rezortu diplomacie Boris Gandel.

Kampaň proti "bieloruským" MS spustil slovenský europoslanec a bývalý hokejový reprezentant Peter Šťastný. Na svojej strane má Kongres USA a uznesenie vyzývajúce k zmene dejiska vydal aj Európsky parlament. Šampionát by podľa neho legitimizoval nedemokratický režim známeho hokejového nadšenca Lukašenka.

Prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel však nevidí dôvod, pre ktorý by mali Bielorusku vziať právo hostiť v roku 2014 majstrovstvá sveta. Výzvy na bojkot pre porušovanie ľudských práv režimom prezidenta Alexandra Lukašenka opakovane odmietol aj na minulotýždňovom výročnom kongrese IIHF v Helsinkách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu