Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Tínedžera z Košíc uhryzla vretenica, pozor na časté chyby!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE - Prvý tohoročný prípad uhryznutia hadom zaznamenali v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP) v Košiciach. Ošetrovali 19-ročného muža. Do malíčka ho uhryzla vretenica.

"Pacient mal celkové i lokálne príznaky otravy - zvracal a mal opuch ľavej ruky s reakciou lymfatických ciest až do oblasti podpazušia. Podali sme mu hadie antisérum a následne strávil dva dni na jednotke intenzívnej starostlivosti," povedal primár Oddelenia urgentného príjmu UNLP Zoltán Sidor. Dodal, že príznaky, ktoré má človek po uštipnutí, závisia od množstva jedu. Tie môžu byť celkové alebo lokálne.

"Medzi celotelové patrí celková slabosť, zhoršené videnie, potenie, pocit smädu, nutkavosť na zvracanie či hnačka. Neraz sa u ľudí objaví aj silná panická reakcia aj napriek tomu, že má uhryznutie hadom v našich zemepisných šírkach len výnimočne smrteľné následky," vysvetlil lekár. Postihnutého človeka treba pri poskytovaní prvej pomoci predovšetkým psychicky upokojiť a v pokojovom režime dopraviť do nemocnice. Dbať treba na to, aby nebol dehydratovaný.

"Z lokálnych príznakov je najčastejší opuch a bolesť," dodal Sidor. Zasiahnutú končatinu je vhodné nejakým spôsobom znehybniť, nie však silným priškrtením v blízkosti rany. To totiž ľudia podľa neho často robia a je to nesprávne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu