Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na Rovnej hole opäť zúri požiar: Šľahajúce plamene vidno na kilometre

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VYŠNÁ BOCA – Nad liptovskou obcou Vyšná Boca neďaleko horského priechodu Čertovica sa dnes napoludnie opäť rozhorel hrebeň masívu Rovnej hole. Informovala o tom starostka Vyšnej Boce Ľubica Trégerová.

Tú istú horskú lokalitu zachvátil rozsiahly požiar koncom novembra minulého roka. „Šľahajúce plamene a hustý dym sme videli až dolu z dediny. Ihneď som preto upovedomila dispečing liptovskomikulášskych hasičov, ktorí už k nám vyslali zásahové vozidlá,“ dodala starostka Vyšnej Boce.

Požiar rúbaniska majú hasiči predbežne pod kontrolou. Informovala o tom podvečer riaditeľka liptovskomikulášskeho Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Eva Krajčiová.

„Požiarisko má maximálnu rozlohu približne 25 ha a do veľkej miery je lokalizované prírodnými prekážkami, zvážnicami a starými snehovými pláňami. Pokiaľ sa výrazne nezmenia poveternostné podmienky, nemalo by dôjsť k priamemu ohrozeniu lesného porastu,“ spresnila šéfka zasahujúcich profesionálnych hasičov.

Ďalej uviedla, že očakávajú pomoc zo vzduchu. „Vzhľadom na pokročilosť času by nebolo efektívne púšťať sa do pozemného hasenia celého rúbaniska. Privolaný vrtuľník by nám mal pomôcť zabezpečiť účinnú lokalizáciu. Robíme všetko preto, aby sa požiar nemohol rozšíriť na les,“ dodala s tým, že bez podrobného preskúmania si netrúfa potvrdiť domnienku, že príčinou vzniku požiaru bolo povolené spaľovanie haluziny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu