Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Trápia vás obrovské ceny palív: 17 jednoduchých rád ako ušetriť!

Zobraziť galériu (5)

BRATISLAVA – Prvé teplé dni prebudia u majiteľov áut potrebu niečo pre svojho miláčika urobiť. Minimálne po zime umyť podvozok a prezuť gumy. Do nekonečna rastúce ceny paliva navyše vyvolávajú otázku, ako jazdiť za čo najmenej.

Strácajúc trpezlivosť vyčkávaním v zápchach len málokomu prebehne hlavou kacírska myšlienka, že na druhý deň pôjde radšej MHD, alebo spraví niečo pre svoje zdravie a prebehne ten zaprášený bicykel z pivnice po poloprázdnom chodníku. Nie, radšej opäť sadne za volant a hromží, aké nekresťanské peniaze mesačne prejazdí. Skúsme si pripomenúť pár všeobecne známych zásad, ktoré spotrebu auta aspoň čiastočne dokážu korigovať. Tu je zopár najjednoduchších.

1. Tlak v pneumatikách
Ak máte letné gumy na diskoch a neprezúvali ste v pneuservise, malo by to byť prvé čo skontrolujete. Málo vzduchu v kolesách znamená aj vyššiu spotrebu, no v prvom rade sa skracuje životnosť gumy. Ak tlak klesne o 20 % voči predpísaným hodnotám, o rovnaké percento klesne aj životnosť pneumatiky. Nevhodné je aj prehusťovanie za cielľom znížiť spotrebu, vtedy sa zmenšuje plocha styku auta s vozovkou, čo je z bezpečnostného hľadiska nemysliteľné.

Trápia vás obrovské ceny
Zobraziť galériu (5)

2. Čistý filter

Doprajte svojmu autu poriadny nádych, nech si vezme toľko vzduchu koľko potrebuje. V starších autách sa molitanové filtre dali prať bez obmedzení. Dnes vzduchový filter jednoducho vymeníte za nový. A keď už máte otvorenú kapotu, skontrolujte aj sviečky. Auto sa vám odvďačí nižšou spotrebou až o 14 percent.

Trápia vás obrovské ceny
Zobraziť galériu (5)

3. Kvalitný olej

Tabuľkové hodnoty sú pre každý model smerodajné. Moderné oleje s nízkou viskozitou redukujú emisie CO2 a výrobcovia sa chváli a tým, že použitím toho ktorého oleja znížite spotrebu auta o 2,5 %. Či ide o reklamný ťah, alebo skutočnosť, nech posúdi každý na základe vlastných skúseností. Myslite ale na to, že aj keď s autom nejazdíte (napríklad počas zimy), olej starne a je ho nutné meniť. Inak zmení viskozitu, vznikne väčšie trenie a zvýši sa spotreba.

4. Odpor vzduchu
Nosiče lyží už nahradili nosiče bicyklov. Nevozte ani tie zbytočne na streche. Už aj obyčajné priečne nosníky dokážu dvihnúť spotrebu, nehovoriac o rôznych úložných boxoch. Nájdite si čas a demontujte všetky tie  anténky a čačky, ktoré na aute nemajú čo hľadať.

5. Poriadok
S veľkým upratovaním sa z času na čas presuňte aj do garáže a z auta vyložte všetky tie zbytočnosti  čo so sebou vozíte celý rok. Nepotrebujete mať v kufri snehové reťaze ani prepravku plnú autokozmetiky. Je jasné, že mládežníci sa len ťažko zbavia svojho tridsaťkilového woofru čo tlačí do kabíny basy na úrovni štadiónového koncertu, no nezabúdajte, čím ľahšie auto, tým menej papá. Hlavne tie menšie modely dokážu s prázdnym kufrom ušetiť aj 2 %.

6. Plánovanie
Je dobré ak máte pred jazdou toľko času, že si trasu vopred naplánujete, prípadne hodíte do GPS navigátora. Rovnako ušetríte ak si ciele pospájate tak, aby ste nejazdili hore dolu kvôli rôznym stretnutiam, nákupom, vybavovačkám.

7. Špička
Ľahko sa to hovorí, ťažšie realizuje. Ideálne by bolo vyhnúť sa dopravnej špičke. Posilňovanie dolných končatín v nekonečných opakovaniach brzda - plyn -brzda sa síce prejaví na svalstve, no ale za akú cenu? Radšej skúšajte alternatívne trasy, prejazdy úzkymi uličkami, rôznymi legálnymi skratkami, alebo ak je to možné, cestu si odložte a v piatok popoludní ešte potešte nadčasom svojho zamestnávateľa. 

8. Zelená vlna
Nie je jednoduché ju ráno chytiť, ideálnejšie je zvoliť si trasu bez semaforov. V niektorých mestách je signalizácia nastavená na dosť pofidérne časy keď na zelenú stihnú prejsť ledva tri autá. Alebo ak sú semafory vypnuté, ako tomu bolo nedávno pri sťahovaní východniarov cez Ružomberok. Keď doprava kolabuje nikto nemyslí na spotrebu.

9. Studený motor
Už neplatí, že po studenom štarte zohrievate motor na parkovisku na prevádzkovú teplotu. Krátko po štarte už môžete vyraziť, nie ale agresívnou jazdou a pedálom na podlahe. Ide to aj bez zbytočného „vytáčania“.  

Trápia vás obrovské ceny
Zobraziť galériu (5)

10. Kúrenie
V ranných hodinách ešte môže byť chladno aj v kabíne auta. Nepúšťajte si ale pri studenom motore kúrenie na plno, nemáí to zmysel. Ak nemáte "bufík" radšej šoférujte chvíľku v kabáte. Podobne môžete ušetriť aj na klimatizácii, až 10 percent, ak ju necháte vypnutú. Aôe ani úplne stiahnuté okná nie sú ideálne. Pri rýchlostiach vyšších než 50-60 km/h, teda mimo mesta už nápor vzduchu zožerie viac než spustená klíma.

11. Štart/Stop
Nesprávajte sa ako taxikár. Ak viete, že na niekoho budete v aute čakať viac ako 30 sekúnd, vypnite motor.   Opätovný štart zožerie menej ako keď necháte motor bežať.

12. Radenie
Ak nemáte automat, skúste využívať celý rozsah jednotlivých prevodových stupňov. Nemusíte točiť do červeného poľa, ale skúste radiť včas. Moderné dízle majú taký krútiaci moment, že v pohode auto potiahnu aj na vyššom prevodom stupni a nižších otáčkach.

Trápia vás obrovské ceny
Zobraziť galériu (5)

13. Vyradená rýchlosť  
 
Nič neušetríte ak pôjdete dolu kopcom s vyradenou rýchlosťou, určite to bude bezpečnejšie so zaradeným prevodom. Rozdiel v spotrebe nezistíte.

14. Myslenie
Plynulá jazda je ekonomická, netreba skákať každú chvíľu na brzdu, radšej si treba trasu vyhodnotiť a využívať dojazd auta, prípadne brzdiť motorom. Predvídajte aj na semaforoch, ak je už pridlho zelená, netlačte pedál plynu na doraz, pravdepodobnosť  že budete musieť brzdiť je vysoká. Pokojnešou jazdou dokážete ušetriť až 33 percent na diaľnici a 5 percent v meste.

15. Diaľnica   
Ideálna na šetrenie, no nie pri 130 km/h, ale skôr okolo stovky. Takéto akože slimačie tempo vás nezdrží viac než nejakých 20 minút, ale úspora bude evidentná.

16. Tankovanie
Ak sa už vyberiete natankovať, vezmite koľko vám rozpočet umožní. Ceny palív klesať asi nebudú, a keď ste už na najlacnejšej pumpe v okolí, nebudete sem merať cestu znova o tri dni. Správne nasadenie uzáveru nádrže je tiež dôležité. Pri otvorenom hrdle sa stratí 1-2% paliva, čo je spotreba naviac.

17. Prímestské parkovanie
Ak sa vyberiete na celodennú vybavovačku do mesta, zaparkujte svoje auto na záchytnom parkovisku a po meste sa presúvajte MHD, alebo pešo. Okrem nervov, ktoré budete potrebovať pri hľadaní parkovacieho miesta ušetríte za možný odťah, alebo za predražené parkoviská. Po takejto celodennej behačke bude pre vás viac ako príjemné opäť sadnúť do auta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu